ACTUALITATE 25 februarie 2009

Şi păcăliţi, şi cu banii luaţi

de Covasna Media | 456 vizualizări
Câteva zeci de persoane au fost păcălite acum câţiva ani cu locuri de muncă în Kuweit. Instanţa s-a pronunţat în primă fază în defavoarea lor, spre nemulţumirea celor înşelaţi

După patru ani prin tribunale, un caz numit la acea vreme de presă „Ţepe garantate de stat” revine în atenţie cu o sentinţă în favoarea celui acuzat că ar fi păcălit cu locuri de muncă în Kuweit mai multe persoane din Covasna. Păgubiţii îşi puseseră speranţa în instanţă, însă după cum spune Csakany Laszlo, unul dintre bărbaţii păcăliţi, dosarul a stat un an la Parchet, întrucât nu se găsea acuzatul, pentru ca după alţi trei ani să li se comunice, cu drept de recurs, că plângerea lor este respinsă şi ar mai avea

Câteva zeci de persoane au fost păcălite acum câţiva ani cu locuri de muncă în Kuweit. Instanţa s-a pronunţat în primă fază în defavoarea lor, spre nemulţumirea celor înşelaţi

După patru ani prin tribunale, un caz numit la acea vreme de presă „Ţepe garantate de stat” revine în atenţie cu o sentinţă în favoarea celui acuzat că ar fi păcălit cu locuri de muncă în Kuweit mai multe persoane din Covasna.

Păgubiţii îşi puseseră speranţa în instanţă, însă după cum spune Csakany Laszlo, unul dintre bărbaţii păcăliţi, dosarul a stat un an la Parchet, întrucât nu se găsea acuzatul, pentru ca după alţi trei ani să li se comunice, cu drept de recurs, că plângerea lor este respinsă şi ar mai avea de plătit şi 935 de lei pentru cheltuieli judiciare.

Soluţia îi nemulţumeşte pe cei în cauză, care apelează la recurs asupra deciziei Judecătoriei Sfântu-Gheorghe.

Csakany Laszlo povesteşte că în urmă cu cinci ani, după ce a văzut un anunţ de mica publicitate într-un ziar, el şi mai mulţi şoferi din ţară s-au prezentat la o societate din Sfântu-Gheorghe care recruta forţă de muncă pentru altă firmă din Bucureşti, pe postul de şofer.

Din Covasna, Harghita şi Braşov au fost trimişi la firma din capitală 21 de oameni, ca să încheie contracte de mediere, printre ei aflându-se şi Csakany Laszlo. „Pe 16 ianuarie 2004 am încheiat un contract cu societatea. Ei s-au angajat să-mi găsească un loc de muncă în străinătate. Contractul de mediere a fost valabil 12 luni. Tariful perceput era de 1.150 de dolari. 140 de dolari i-am plătit în avans, iar restul trebuia achitat la data semnării contractului cu angajatorul din străinătate”, povestea atunci bărbatul.

După acest pas, reprezentanţii din Bucureşti ai firmei n-au mai dat însă niciun semn de viaţă până în luna octombrie 2004, când oamenii au fost chemaţi să semneze un contract cu un angajator din Kuweit. Intermediarul a încasat de la fiecare câte 950 de dolari, plus oamenii au plătit 350 de dolari biletul de avion. Termenul de plecare s-a tot amânat însă, iar cei înşelaţi au făcut în cele din urmă plângere la Poliţie.

Locuitorii din judeţ nu sunt străini de oferta fictivă de locuri de muncă peste hotare. Nu demult, Poliţia anunţa că un bărbat de 40 de ani din comuna harghiteană Sărămaş, B. Peter, a înşelat cel puţin nouă persoane din Sfântu-Gheorghe, cărora le-a promis locuri de muncă în Germania. Toamna trecută, bărbatul a lipit pe stâlpii din oraş o serie de afişe prin care căuta persoane serioase care să lucreze în Germania, în construcţii, agricultură şi IT. El promitea un salariu de 1.400 de euro, bonuri de masă, cazare şi transport gratuite, toate acestea pentru o garanţie de 200 de lei. Până acum patru persoane dintre cele înşelate de harghitean au depus plângere la Poliţie, dar se bănuieşte că numărul păcăliţilor este mult mai mare.

Ana Sidon

Teme articol: munca Kuweit pacaliti
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.