ACTUALITATE 5 iunie 2020

Sfântu Gheorghe va avea o sculptură inedită care se va transforma an de an

de Daniela Luca | 1659 vizualizări

Aceasta va „crește” odată cu pădurea 

O operă de artă, semnată de artistul plastic Péter Alpár va fi amplasată în toamna acestui an în apropierea Casei de Cultură Kónya Ádám, din centrul municipiului. Aceasta va „crește” odată cu copacii plantați în cadrul proiectului „Poarta de Soare”. La inițiativa Fundației Comunitare Covasna, primii 5.000 de pomi au fost plantați în primăvara acestui an, spre zona Șugaș Băi, urmând ca an de an pădurea să se îmbogățească au alții 1.000. 

„Péter Alpár de fapt de la bun început s-a alăturat grupei noastre de inițiativă pentru programul „Poarta de Soare”. Obiectivul programului este crearea unei păduri în apropierea orașului și în paralel cu aceasta o să fie creată și o sculptură, de unde provine și denumirea programului. (...) În fiecare an o să plantăm mii de puieți și în această creație artistică vom include numele copiilor, elevilor, profesorilor și voluntarilor care contribuie la realizarea pădurii. Deci în fiecare an și această sculptură va crește în paralel cu pădurea”, ne-a spus directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga. 

Conform acesteia, sculptura va fi amplasată în Parcul Memorial din apropierea Casei de Cultură Kónya Ádám.

Artistul plastic Péter Alpár ne-a explicat ce simbolizează această operă de artă. 

„Deja lucrăm la sculptură pentru că până în toamnă trebuie să fie gata. Aceasta va avea proporțiile unui corp uman și, simbolic, va fi gestul când omul ridică mâna sus. În timp, sculptura va crește cu un element nou de bronz. Pe fiecare element va fi pusă o capsulă din ceramică pe care vor fi trecute numele celor care se vor implica în acest proiect. De fapt, sculptura atunci va fi gata când va fi amplasat ultimul element de bronz, peste opt ani. Deci sunt opt elemente în total, iar în paralel va crește și pădurea. Este foarte important acest element al participării copiilor și a implicării comunității locale. Sculptura, intitulată „Poarta de Soare”, va sta chiar în fața liniei unde dimineața răsare soarele. Elementele de bronz vor forma, la final, un fel de cerc, care va fi un simbol solar și va semăna și cu o coroană a unui copac”, ne-a spus Péter Alpár. 

Fundația Comunitară Covasna a plantat în luna martie 5.000 de puieți de arțar și stejar lângă cariera de piatră din zona Őrkő. Acțiunea face parte din programul de protecție a mediului de lungă durată „Poarta de Soare” și, deși inițial s-a stabilit că vor participa la împădurire și elevii de la diferite școli din Sfântu Gheorghe, din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, decizia a fost amânată.

Primăria Municipiul Sfântu Gheorghe contribuie la realizarea programului cu peste 72.000 de lei, dintre care peste 65.600 de lei vor fi alocați pentru sculptură. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.