ACTUALITATE 26 septembrie 2018

Sfântu Gheorghe prinde culoare prin arta inspirată de Sepsi OSK

de Covasna Media | 809 vizualizări

Proiectul Graffiti a fost finalizat în 9 zile, iar realizatorii au primit un premiu în valoare de  1.000 de lei

Zona garajelor din spatele blocului 20 de pe strada Crângului a devenit spațiu de creație pentru un grup de tineri care au câștigat concursul de proiecte inițiat în luna iulie de către Fundația Comunitară Covasna. Prin proiectul Graffiti, Fundația și-a propus să coloreze spațiul comunitar, oferind locuitorilor din zonă un motiv de bucurie. Lucrarea a fost predată oficial pe 25 septembrie.

Anul trecut când am inaugurat terenul de alergare pentru câini, ne-am gândit ce ar fi să construim un spațiu comunitar cum am făcut și la Covasna în 2015,  numai că de data asta, am creat un spațiu comunitar cu caracter sportiv. Ca să înfrumusețăm puțin spațiul, ne-a venit ideea să lansăm proiectul Graffiti. S-au înscris în concurs 5 echipe, dintre care echipa Hannei Kopacz a ieșit câștigătoare. Ne-a plăcut foarte mult proiectul câștigător pentru că are un mesaj pozitiv, de mișcare, de sport, de a fi împreună, care se potrivește foarte bine cu spațiul comunitar”, a explicat marți, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Materialele necesare au fost asigurate de Depozitul de materiale de construcții Orex, firmă parteneră în programul de card comunitar.  Benkő Lajos, proprietarul firmei, care a finanțat acest proiect a subliniat că implicarea în astfel de proiecte comunitare este de fiecare dată un prilej de bucurie, iar rezultatul îi ajută pe cetățeni să privească spațiile publice cu alți ochi.

Îmi face plăcere să ajut în astfel de cazuri, mai ales când e vorba de copii și de spații destinate acestora. Nu am făcut un efort prea mare, efortul mare cred că a fost din partea doamnei Hanna care a executat această lucrare. Dacă va fi cazul și voi considera că e benefic pentru societate și pentru copii, mă voi implica și pe viitor cu plăcere în astfel de proiecte”, a spus Benkő Lajos, prezent la evenimentul de inaugurare de marți.

Fotbaliștii de la Sepsi OSK – inspirația proiectului

Acum o lună, pereții din beton erau deprimanți și gri. Terenul nu se deosebea prea mult de alte locuri publice din oraș. Acum însă, locul a prins culoare și cu siguranță nu rămâne neobservat. Mesajul transmis de picturile de pe pereții garajelor este unul foarte pozitiv - sportul, comunitatea, mișcarea, sunt punctele de reper după care s-au ghidat cei cu pensula în mână.

Locuiesc în apropiere și știam că pe acest teren se joacă fotbal, așă că de aici a venit ideea. Am un prieten fotograf din Ungaria căruia i-am propus să lucreze cu mine. Echipa în galben a fost pictată de mine, iar cea albastră de el. Din echipa în galbenă fac parte câțiva jucători de la Sepsi OSK, aceștia pot fi identificați după numerele de pe echipament”, a spus, la conferința de presă, artista Hanna Kopacz.

Provocare lansată membrilor echipei de fotbal

Bereczki Kinga, directorul fundației, a spus că intenționează să lanseze o provocare echipei de fotbal. Ea și-a propus să  invite membrii echipei să se regăsească în pictură și să facă o poză de grup.

Micii pictori din cartier, implicați în frumoasa transformare

Artiștii au reprezentat pe pereții din spatele garajelor un meci de fotbal, iar micii pictori din cartier s-au gândit să se facă utili și să picteze alături o tribună plină de spectatori.

Alături sunt pictați spectatorii de către copiii din cartier. Ei veneau pe aici și ne cereau pensulele și trebuia să le dăm și lor ceva de lucru. Studiez arhitectură, nu sunt pictor profesionist. Am primit și critici negative din partea unora care au zis că această combinație de culori nu e tocmai reușită. Eu cred că e aproape indiferent ce culori folosim, contează să fie colorat și să fie pe placul copiilor, iar din câte am văzut, copiii adoră aceste culori”, a mai spus Hanna Kopacz.

Cei care locuiesc în preajma terenului de sport s-au arătat a fi amiabili și au fost muțumiți de rezultatul lucrării. Fiecare proprietar a primit o scrisoare în care a fost informat în ceea ce privește derularea proiectului. Oricine avea obiecții, putea să-și expună părerea, însă proiectul nu a avut nici un feedback negativ, conform organizatorilor.

 „Noi cu soțul meu venim zilnic și folosim terenul de joacă pentru câini și a fost și ideea noastră să se facă ceva cu peretele respectiv pentru că arăta jalnic. E superb, sunt total de acord cu acest proiect, e o idee minunată. În general toată lumea e mulțumită și copiilor le place foarte mult”, ne-a spus o covăsneancă care locuiește în apropiere.

Pictorii au trudit 9 zile la rând, iar munca lor a fost răsplătită cu un premiu în valoare de 1.000 lei,  bani din fondul cardului comunitar.

„Aceasta a fost a douăzecea investiție consecutivă în spațiu public al Fundației Comunitare din fondul de card comuniar în valoare totală de 260.000 de lei. La Sfântu Gheorghe am făcut 8 investiții, la Târgu Secuiesc 6 investiții, la Covasna 4 și la Baraolt o investiție. Am construit 4 parcuri de fitness, 3 terenuri de joacă pentru copii, 2 terenuri de alergare pentru câini și am achiziționat 5 diverse echipamente sportive care au fost amplasate în spații publice”, a precizat Bereczki Kinga.

De altfel, aceasta nu este unica investiție a Fundației Comunitare în zona terenului de sport de lângă strada Nicolae Iorga. Anul trecut, fondurile colectate de către Fundația Comunitară prin acțiunea „Pedalează pentru un scop bun” au fost folosite pentru amenajarea unor terenuri de antrenament pentru câinii aflați în proprietatea privată a cetățenilor municipiului.

Arta urbană a transformat complet spațiul din spatele garajelor, iar un proiect asemănător cu scopul de a înfrumuseța orașul prin graffiti a fost realizat în 2016 și de Primăria Sfântu Gheorghe. „Gang Rehab” a vizat două ganguri din zona Gării, dar și trecerea aflată în partea stângă a Pieței Mihai Viteazul.  Astfel de proiecte care nu presupun costuri prea mari, ar putea aduce un strop de culoare orașului, înfrumusețând astfel peisajele triste ale mediului urban.

Sperăm să facem curând un program conceput pentru acest scop, care poate fi lansat anual. De data aceasta noi am ales terenul, dar poate pe viitor o să vină propuneri și din partea populației pentru zonele care ar trebui renovate”, a încheiat Bereczki Kinga.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.