Sfântu Gheorghe, parte a unui consorțiu european de remediere a efectelor schimbărilor climatice
Sfântu Gheorghe este singurul oraș din România care a aderat la consorțiu
Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe și Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Covasna participă la un consorţiu internaţional la care au aderat 21 de oraşe ale Uniunii Europene (UE). Proiectul a fost lansat anul trecut, iar scopul acestuia este de împărtășire a experiențelor și cunoștințelor despre catastrofele naturale apărute în urma schimbărilor climatice, urmând apoi realizarea unor strategii de adaptare pentru remedierea acestora.
Sfântu Gheorghe este singurul oraș din România care a aderat la consorțiu, iar toate cheltuielile proiectului sunt cu finanțare europeană. Reprezentanții Biroului de proiecte din cadrul Primăriei susțin că elaborarea unei strategii de adaptare a oraşului la schimbările climatice durează ani de zile, astfel că orașul se află la început de drum în acest sens, mai exact în faza de studiu.
Pentru acest proiect a fost înființat un Grup de Acțiune în care s-au atras furnizori, instituţii şi factori economici care pot fi implicaţi şi care sunt capabili să lucreze în realizarea strategiei. Astfel de instituţii sunt Consiliul Judeţean Covasna, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, Protecţia Copilului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – I.S.U., Tega S.A., Gospodăria Comunală S.A., Societatea de Transport în Comun Multi-Trans, firma de proiectare a Planului Urbanistic General al oraşului. De asemenea, în proiect sunt așteptate organizaţii şi asociaţii civile.
Cele 21 de oraşe participante au fost împărţite în trei grupe, în fiecare din ele existând două oraşe care au experienţă în ceea ce priveşte gestionarea efectelor schimbărilor climatice. Sfântu Gheorghe este în aceeaşi grupă cu Dresda (Germania) şi Birmingham (Marea Britanie). Urmează identificarea impactului şi elaborarea şi dezvoltarea planurilor. Proiectul este în strânsă legătură cu planul anunţat săptămâna trecută, cel de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.Uniunea Europeană tratează cu prioritate prevenirea efectelor meteorologice şi a efectelor asupra mediului înconjurător care sunt din ce în ce mai frecvente şi mai ameninţătoare asupra oraşelor, create în urma schimbărilor climatice. Există dovezi concrete care susţin faptul că, în ultimii ani, în mai multe locuri, fenomenele meteorologice extreme au devenit tot mai frecvente. Printre cele 21 de oraşe, Sfântu Gheorghe se bucură de o poziţie relativ privilegiată, ţinând cont de faptul că la noi efectele fenomenelor meteorologice extreme nu au avut un impact major, deşi observaţiile arată că, la nivel judeţean, în oraşul nostru şi în împrejurimi cad cele mai puţine precipitaţii. Cu toate acestea, cantitatea de apă potabilă este adecvată, şi sunt în curs de desfăşurare anumite proiecte de protecţie a mediului, care vor echilibra, într-o oarecare măsură, efectele schimbărilor climatice.