ACTUALITATE 26 februarie 2012

Sfântu Gheorghe, Oraşul Dezbaterilor

de Covasna Media | 319 vizualizări

Cu aproape 500 de participanţi care vor dezbate atât în limba română, cât şi în limba maghiară, „Saint George, City of Debate” ediţia a VI-a se anunţă a fi un eveniment de excepţie, atât pentru lumea dezbaterilor, cât şi pentru comunitatea locală.

Sute de tineri pasionaţi de dezbateri academice vor transforma Sfântu Gheorghe la sfârşitul săptămânii într-un adevărat „Oraş al Dezbaterilor”, majoritataea cluburilor din ţară urmând să trimită reprezentanţi atât la nivelul elevilor, dar şi al profesorilor şi studenţilor care vor arbitra: Bucureşti, Cluj, Ploieşti, Timişoara, Satu Mare, Buhuşi, Târgu Ocna, Târgovişte, Făgăraş, Turda, Constanţa, Buzău, Câmpina, Botoşani, Codlea, Alba Iulia, Braşov, Târgu Mureş şi, bineînţeles, Sfântu Gheorghe.

Temele de discuţii, alese de echipa de coordonare a evenimentului, condusă în acest an de Bianca Dragomir, sunt extrem de incitante şi vizează „dreptul tinerilor de 16 ani să voteze” şi „eliminarea dreptului de veto din cadrul proceselor decizionale ale UE”, urmând ca în sferturi şi semifinale să se dispute moţiuni impromptu, adică anunţate doar cu o jumătate de oră înainte.

În premieră, va exista, pe lângă competiţia clasică în limba română, şi o competiţie paralelă în limba maghiară, pornind exact de la una dintre moţiunile anunţate: „A.P. ar acorda drept de vot cetăţenilor români care au împlinit 16 ani”, plus moţiuni impromptu, competiţie coordonată de colegii şi prietenii de la Disputa, sub îndrumarea lui Knop Ildiko.

În mai multe momente, atât în partea de evenimente din afara meciurilor propriu-zise pe parcursul celor 3 zile, cât şi la finală şi la festivitatea de premiere, participanţii vor petrece mai multă vreme împreună, cu speranţa colaborării viitoare pe multe şi diverse planuri constructive.

Pentru că această întâlnire anuală este mai mult decât o competiţie de debate, prin amabilitatea zecilor de parteneri şi sponsori locali, invitaţii vor avea parte de multe surprize plăcute pe parcursul celor trei zile, printre acestea numărându-se o ofertă variată de programe cultural-sportive pusă la dispoziţie în Sfântu Gheorghe.

Ce sunt dezbaterile academice?

Dezbaterea (din engleză – debate) este o discuţie în contradictoriu asupra unei chestiuni controversate, în cadrul căreia se aduc argumente pro şi contra temei. Acest exerciţiu intelectual dezvoltă gândirea critică şi analitică, încurajâd ascultarea activă şi toleranţa faţă de opiniile adverse.

Temele de dezbateri (moţiunile) pot fi pregătite dinainte sau sunt “la prima vedere” şi pot viza domenii diverse – de la problematici sociale, politice, la chestiuni economice, filozofice ori ce tin de politici publice. Debaterii au un timp limitat la dispozitie pentru a-si expune perspectiva afirmatoare sau negatoare, iar arbitrii dau câştig de cauză echipei care reuşeste să convingă prin documentare, forţa şi coerenţa argumentelor, dar şi prin stil. În final, însă, toţi participanţii sunt câştigători, căci dobândesc o mai buna înţelegere a moţiunii dezbătute.

Dezbaterile reprezintă una dintre cele mai bune căi de a depăşi stadiul de discursuri paralele, pline de lozinci şi afecte, tabuuri şi prejudecăţi. Gândirea critică, documentarea riguroasă şi exerciţiul constant al argumentării sunt esenţiale în acest tip de “joc” şi reprezintă un exemplu de bună practică pentru întreaga societate.

Iniţiatorul proiectului, Mădălin Guruianu, împreună cu directoarea turneului, Bianca Dragomir, sunt invitaţi în această seară, de la 21.00 la Jurnalul Cultural de la TVR Cultural, pentru a discuta despre acest eveniment care va avea loc la Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.