ACTUALITATE 31 ianuarie 2017

Sfântu Gheorghe, în top 10 al celor mai sigure orașe din România

de Observatorul de Covasna | 4913 vizualizări

Municipiul covăsnean este înaintea unor orașe ca Timișoara și București

Într-un studiu realizat de un site de  imobiliare, Sfântu Gheorghe apare ca al cincilea cel mai sigur oraș din România. Astfel, pe primele patru locuri în topul storia.ro se situează municipiile Oradea, Brașov, Cluj Napoca și Sibiu. Sfântu Gheorghe este urmat în clasament de Timișoara, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, București și județul Ilfov. La polul opus, al celor mai nesigure orașe, se situează Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călărași, Târgoviște, Vaslui, Piatra Neamț, Galați și Reșița.

STORIA-RAPORT-PRIVIND-SIGURANTA-CETATEANULUI_Page_02O prezență surprinzătoare

Privită comparativ, prezența orașului Sfântu Gheorghe în top poate surprinde. „Orașele care au primit cele mai mari note la capitolul siguranță sunt cele cu un produs intern brut ridicat“, arată storia.ro. În topul Forbes Best Cities al celor mai bune orașe pentru afaceri din 2016, care lua în calcul și produsul intern brut, Timișoara, Cluj Napoca, București, Oradea se situau în primele patru poziții, iar Brașovul ocupa locul 6. În același top, publicat pe forbes.ro, Sfântu Gheorghe se situa pe poziția 39 din 40, iar Miercurea Ciuc, pe poziția 33. Totodată, nici la numărul de locuitori, conform recensământului din 2011, Sfântu Gheorghe (56.000) și Miercurea Ciuc (38.966) nu se pot compara cu celelalte orașe din top, care trec, toate, de 100.000 de locuitori. Întrebați despre această ultimă discrepanță, reprezentanții Storia.ro nu au putut oferi o explicație.

Ce înțelege studiul prin „siguranța cetățeanului”

Pe de altă parte, în studiu, siguranța cetățeanului se referă la percepția despre orașul și cartierul în care locuiesc, după cum ne-a declarat un reprezentant Storia.ro: „Siguranța cetățeanului  poate să țină, în momentul în care tu îți evaluezi zona, de factori externi, de cât de mulțumit ești de iluminatul public sau de gradul de infracționalitate pe care-l percepi, sau de factori interni, dacă tu te consideri o persoană puternică, dacă ești capabil să treci peste un posibil eveniment ușor neplăcut. Ține de la persoană la persoană cum anume au decis respondenții să interpreteze siguranța cetățeanului, dar în sine, prin strângerea a cât mai multe răspunsuri, se egalizează posibilele discrepanțe din subiectivitate“.

Antal Árpád: „Avem cetățeni foarte civilizați“

„Nu mi-a fost foarte clar care au fost criteriile care au stat la baza acestui top“, ne-a declarat, la început, primarul Antal Árpád, înainte să-i rezumăm cele citate mai sus. „Oricum, pentru mine era mai mult decât evident faptul că Sfântu Gheorghe este un oraș sigur. Mă bucur dacă și cetățenii simt acest lucru“. Edilul spune că nu ar fi fost surprins nici dacă municipiul covăsnean ieșea pe locul I, adăugând: „Mi-e foarte greu să cred că în orașe mai mari oamenii se pot simți mai în siguranță decât în municipiul Sfântu Gheorghe. Cu siguranță unul dintre punctele forte ale orașului nostru, dincolo de faptul că este un oraș cochet, este și faptul că este unul sigur, dar asta datorită faptului că avem cetățeni foarte civilizați“, a mai spus edilul, adăugând, pe un ton glumeț: „Știți vorba, cititorii noștri sunt mai deștepți decât ai lor. Așa și cetățenii noștri sunt mai civilizați decât ai lor“.

„Întregul județ Covasna este unul liniștit, unul în care oamenii pot merge pe stradă fără să le fie teamă că li se poate întâmpla ceva rău. Este și meritul polițiștilor, prin activitățile preventive, acțiunile de combatere a infracționalității, dar este și meritul comunității, al cetățenilor“, ne-a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Covasna, Nicoleta Marin.

Topul cartierelor din Sfântu GheorgheSTORIA-RAPORT-PRIVIND-SIGURANTA-CETATEANULUI_Page_34

Studiul amintit menționează și cartierele considerate ca fiind cele mai sigure de respondenții din diferite orașe. În cazul municipiului covăsnean, este vorba de : „Simeria, Semicentral, Lenin, Gării, Lunca Oltului, Periferie, Ciucului“. „Un criteriu important de menționat — cartierele din orașul Sfântu Gheorghe nu au primit un minim de 100 de răspunsuri pentru fiecare mențiune, prin urmare, această clasificare este mai mult orientativă, poate mai puțin 100% relevantă din punct de vedere statistic“ precizează, într-un mail către Observatorul de Covasna, Alexandra Pahomi, reprezentantă a firmei care asigură relațiile publice pentru siteul storia.ro.

Tóth-Birtan Csaba: „Ne știm bine limitele“

Întrebat despre primele trei locuri din acest ultim top, primarul Antal Árpád a comentat: „Într-adevăr, acestea sunt zone foarte ok ale orașului“.

„Bineînțeles că sunt treburi mărunte care deranjează locuitorii, cum ar fi animalele care intră din Őrkő în cartierul Simeria. Ne știm limitele și știm că nu am reușit să stopăm acest efect, cu toate că vrem să-l stopăm. Și totuși, cartierul Simeria este considerat ca fiind cel mai sigur. Probabil că nu sunt considerate riscuri așa de mari“, ne-a spus și viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

„Într-adevăr zona Ciucului este considerată una cu probleme. Cu toate că în ultimii ani a evoluat într-o direcție bună și cartierul Ciucului, mai ales după deciziile pe care le-am luat vizavi de acel bloc de locuințe sociale. De aceea mă aștept ca și zona Ciucului să fie considerată o zonă sigură“, a spus primarul municipiului despre cea mai slab cotată zonă, conform clasamentului, adăugând: „Lunca Oltului este o stradă, nu avem cartier Lunca Oltului. Faptul că acolo avem două blocuri sociale, o parte dintre cetățenii Ciucului mutându-se acolo, într-adevăr, s-a mutat și o parte dintre probleme, cetățenii din zona Mikes Kelemen pot simți acest lucru“.

„Eu nu pot să comentez aspectele de genul acesta, fără să am niște date statistice pe care să mă pot baza“, a precizat purtătorul de cuvânt al IJP Covasna.

Cele mai sigure cartiere din România

„La nivel național, cele mai sigure cartiere sunt Grigorescu (Cluj-Napoca), Otopeni (Ilfov), Aviației (București), Gheorgheni (Cluj-Napoca) și Răcădău (Brașov). Cele mai nesigure cartiere sunt: Ițcani (Suceava), Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebeșului (Reșita) și Bora (Slobozia)”, se arată pe storia.ro.

Studiul amintit al storia.ro, - un site al platformei OLX -, a fost realizat în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research, pe un eșantion de 93.532 de utilizatori OLX, femei și bărbați. „Studiul face parte dintr-un program amplu de cercetare, care se va desfășura pe tot parcursul anului 2017“, se arată pe siteul storia.ro. Potrivit acestuia, printre criteriile de evaluare luate în calcul în acest program se numără și costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la instituțiile educaționale. Potrivit reprezentanților site-ului amintit, aceste aspecte sunt subiectul unor studii separate, care vor fi făcute publice pe parcursul acestui an.

Covasnamedia.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.