ACTUALITATE 27 martie 2009

Sfântu-Gheorghe, în beznă în Ora Pământului

de Covasna Media | 853 vizualizări
Municipiul Sfântu-Gheorghe se va alătura marilor oraşe din lume care, pe 28 martie, vor marca Ora Pământului prin stingerea luminilor. Între 20,30 şi 21,30, iluminatul public din Sfântu-Gheorghe va fi închis în proporţie de 80%, pentru că din motive tehnice nu este posibilă stingerea în totalitate.

Municipiul Sfântu-Gheorghe se va alătura marilor oraşe din lume care, pe 28 martie, vor marca Ora Pământului prin stingerea luminilor. Primarul Antal Arpad a declarat că îşi doreşte ca cetăţenii din Sfântu-Gheorghe să stingă luminile, sâmbătă seară, între orele 20,30 şi 21,30, pentru reducerea consumului de energie. Antal Arpad a anunţat că între aceste ore iluminatul public din Sfântu-Gheorghe va fi închis în proporţie de 80%, pentru că din motive tehnice nu este posibilă stingerea în totalitate.

Municipiul Sfântu-Gheorghe se va alătura marilor oraşe din lume care, pe 28 martie, vor marca Ora Pământului prin stingerea luminilor. Între 20,30 şi 21,30, iluminatul public din Sfântu-Gheorghe va fi închis în proporţie de 80%, pentru că din motive tehnice nu este posibilă stingerea în totalitate.

Municipiul Sfântu-Gheorghe se va alătura marilor oraşe din lume care, pe 28 martie, vor marca Ora Pământului prin stingerea luminilor.

Primarul Antal Arpad a declarat că îşi doreşte ca cetăţenii din Sfântu-Gheorghe să stingă luminile, sâmbătă seară, între orele 20,30 şi 21,30, pentru reducerea consumului de energie.

Antal Arpad a anunţat că între aceste ore iluminatul public din Sfântu-Gheorghe va fi închis în proporţie de 80%, pentru că din motive tehnice nu este posibilă stingerea în totalitate.

„Între 20,30 şi 21,30 cetăţenii pot avea sâmbătă seară un program cu lumânări, fără consum de curent electric şi sunt convins că astfel vor ieşi chefuri interesante, mai ales pentru tineri, dacă vor să participe la acest program”, a mai spus Antal Arpad.

În martie 2007, la Sydney, în Australia, s-a luat prima poziţie de acest gen împotriva încălzirii globale, acţiunea fiind apoi extinsă în oraşe din întreaga lume. În martie 2009, se aşteaptă ca 1.000 de oraşe din peste 80 de ţări din lume şi un miliard de oameni să se alăture programului.

Monica Rizea

1 megawatt economisit în Covasna în 2008

În 2008, Mădălin Guruianu a fost cel care a iniţiat, alături de colegii din Asociaţia „Pentru Comunitate“, demersurile pentru sărbătorirea Orei Pământului şi la Sfântu-Gheorghe. Atunci, mai multe locuri publice, dar şi persoane particulare au dat curs demersului şi au stins pentru o oră toate luminile. Consumul de energie electrică a scăzut în judeţul Covasna cu 1 megawatt în intervalul de o oră în care pe plan mondial a fost marcată „Ora Pământului“

Ora Pământului este un eveniment global creat pentru a simboliza că fiecare dintre noi, lucrând împreună, poate avea un impact pozitiv împotrivă poluării şi a schimbărilor climatice.

Ora Pământului transmite un semnal puternic că oamenii din întreaga lume sunt îngrijoraţi şi totodată pregătiţi de a lua atitudine împotriva poluării şi a schimbărilor climatice şi aşteaptă ca liderii lor să ia acţiune înainte de a fi prea târziu.

Programul „Ora Pământului” a fost iniţiat în 2007 în Sydney, Australia de către World Wide Found for Nature, iar din 2008 este un eveniment global.

Oraşe din toată lumea se vor alătura pentru a stinge luminile timp de o oră simbolizând astfel participarea lor la cautarea soluţiilor care să prevină schimbările climatice.

- Luminile vor fi stinse în clădiri simbolice, sediile companiilor, restaurante etc.

- Fiecare dintre noi poate marca acest eveniment prin stingerea luminilor şi chiar schimbarea becurilor incandescente cu cele eficiente energetic (becurile fluorescente).

Pentru efecte de durată: Foloseşte becurile economice!

Ştiaţi că… aproximativ 95% din energia consumată de un bec incandescent este emisă sub formă de caldură, doar 5% fiind emisă ca lumină vizibilă? De aceea, becurile incandescente sunt extrem de ineficiente şi trebuie schimbate cu cele fluorescente.

1. Schimbaţi becurile incandescente cu cele fluorescente

2. Cumpăraţi aparate sau dispozitive electrice cu consum redus de energie

3. Nu folosiţi aerul condiţionat în camerele goale

4. Scoateţi din priză încărcătoarele sau alte aparate electrice atunci cand nu le folosiţi

5. Optaţi pentru energie „verde“ atunci când alegeţi furnizorul dvs. de energie

6. Umblaţi pe jos, sau folosiţi transportul în comun

7. Reciclaţi sticla, metalul, hârtia şi masele plastice

8. Duceţi hainele uzate la depozitele de haine (pentru a fi refolosite)

9. Folosiţi produse de curăţire „verzi“ (ecologice)

10. Optaţi să efectuaţi plăţi online sau electronic, fără a folosi ordine de plată tipărite.

Momentele de după Ora Pământului 2008

În România, Dispeceratul Energetic a anunţat anul trecut că s-a înregistrat o reducere de energie de 100-150 megawaţi, echivalentul a aproximativ un milion şi jumătate de becuri. Ca să faceţi o comparaţie cu oraşe din lume, Bangkok - economie de 165 megawati, Sydney - economie de 264 megawati, Toronto - 900 megawati.

2009 - ţinta e un miliard de oameni

După 2 milioane în 2007 şi 50 de milioane anul trecut, WWF îşi propune ca anul acesta să atragă în dansul Orei Pamantului peste 1 miliard de oameni. O cifră uriaşă de altfel, care are însă mari şanse să fie atinsă.

În urma mediatizării evenimentului pe plan mondial, tot mai multe oraşe din tot mai multe ţări au aderat la proiectul Earth Hour 2009. Astfel, dat fiind numărul mare de participanţi aşteptaţi, Earth Hour devine de departe cel mai de succes proiect de conştientizare şi informare a omenirii asupra problemelor climaterice. În plus, Ora Pământului arată că ne pasă de viitorul nostru şi al globului. Rămâne să şi facem ceva pentru a îl îmbunătăţi.

Voi vă implicaţi anul acesta? Stingeţi lumina pe 28 Martie?

Celebrităţile susţin Ora Pământului. Tu o faci?

Tot mai multe celebrităţi şi-au exprimat suportul pentru ceea ce reprezintă fenomenul Ora Pământului, fenomen ce în 2009 tinde să devină unul la scară globală. Dintre acestea, vi le spunem pe cele mai cunoscute: Cate Blanchett, Alanis Morissette, Natalie Imbruglia, Coldplay, Amy Grant sau Linkin Park.

Cei de la Linkin Park au declarat pentru www.earthhourus.us următoarele lucruri: „Schimbările climaterice reprezintă o criza care afectează întreaga lume, având un impact negativ asupra ecosistemului Terrei şi asupra puterii şi frecvenţei de producere a dezastrelor naturale, ca secetele, inundaţiile şi furtunile catastrofice. Ora Pământului este o oportunitate să ne unim şi să declarăm că suntem pregătiţi pentru a face schimbări majore în viitorul cât mai apropiat“.

Aşadar, dacă ei o fac, noi de ce nu am face-o? Noi cu toţii. Implică-te şi tu, pentru un viitor mai bun.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
zozo, 27 martie 2009
...si cu meciul de fotbal cum ramane?
adrian, 27 martie 2009
Felicitari si eu o sa particip la actiune:D
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.