Sfântu Gheorghe împlineşte 555 de ani de la prima atestare documentară ca oraş
Municipiul Sfântu Gheorghe împlineşte anul acesta 555 de ani de la prima atestare documentară ca oraş, iar autorităţile locale au lansat un apel către cetăţeni să vină cu propuneri pentru marcarea acestui eveniment, precum şi pentru completarea programului celei de-a 25 ediţii a Zilelor oraşului.
„Cetăţenii pot veni cu sugestii la Biroul de Imagine al Primăriei, în cazul în care propunerile sunt pe cât posibil realiste (...) Perioada Zilelor oraşului este 16 - 24 aprilie a.c (...) Este foarte greu să faci în aşa fel încât toată lumea să fie mulţumită, dar, având în vedere că organizăm 200-300 de programe, consider că fiecare cetăţean poate să găsească câteva programe care să fie pe gustul lui“, a declarat, pentru Agerpres, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.
În urmă cu cinci ani, când s-au aniversat 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului, au fost organizate un maraton de 550 de minute, un spectacol în care au cântat 550 de corişti şi a fost dezvelită o statuie clasică a patronului spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe. În acest scop autorităţile locale au organizat o colectă publică, cerând fiecărui cetăţean al urbei să doneze în mod simbolic 5 lei şi 50 de bani.
Statuia a fost realizată de studenţi de la Catedra de Sculptură a Universităţii Naţionale de Artă de la Budapesta şi reprezintă o copie a statuii ecvestre a Sfântului Gheorghe din Praga, făcută din bronz în perioada medievală de doi meşteri clujeni, la comanda împăratului Carol al IV-lea.
Prima atestare documentară a localităţii Sfântu Gheorghe datează din anul 1332, dar în documentele istorice apare cu statut de oraş abia în anul 1461. Municipiul Sfântu Gheorghe, care azi are aproape 60.000 de locuitori, s-a dezvoltat în matca unui sătuc şi a primit numele după hramul vechii biserici fortificate.