ACTUALITATE 19 februarie 2015

Sfântu Gheorghe, candidat oficial în cursa pentru Capitala Culturală Europeană 2021

de Mirela Cara | 213 vizualizări

La Ministerul Culturii din Bucureşti a fost lansată luni oficial, în prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene, competiţia pentru proiectul „Capitala Culturală Europeană 2021”. Evenimentul a constat într-o sesiune de informare cu privire la calendarul şi condiţiile candidaturii.

Alături de Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, s-au aflat şi Sylvain Pasqua, responsabil de acţiunea Capitale Europene ale Culturii, în cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Audiovizual, Cultură, de la Comisia Europeană; Iulia Deutsch – şef adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nadia Tunsu, directorul Direcţiei de Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii, dar şi primarii şi consilierii locali din oraşele interesate, între care şi primarul Antal Árpád.

Dosarele de candidatură trebuie depuse până la data de 10 octombrie 2015. Va urma apoi o perioadă de jurizare, în cadrul a două întâlniri: cea de preselecţie (noiembrie-decembrie 2015) şi cea de selecţie finală (septembrie 2016). Juriul va fi format din zece experţi europeni, numiţi de instituţiile europene, după cum urmează: trei de către Parlamentul European, trei de către Consiliul Uniunii Europene, trei de către Comisia Europeană. Un membru va fi selectat de Comitetul Regiunilor.

„După experienţa minunată numită Sibiu 2007, aşteptăm cu nerăbdare să scriem încă o poveste de succes. Oraşul câştigător va primi în centrul său o întreagă lume şi va avea vizibilitate la nivel internaţional, pentru că va derula proiecte culturale cu alte state membre UE, cu ţări candidate, cu potenţiali candidaţi la UE, dar şi cu state terţe, care nu fac parte din Uniunea Europeană” – a declarat Ioan Vulpescu, ministrul Culturii, dând startul campaniei de candidaturi pentru statutul de „Capitală Europeană a Culturii” pentru anul 2021 în România.

„Cred că avem şanse reale pentru că reprezentanţii Comisiei Europene au spus, de exemplu, şi în această întâlnire, că pe ei nu mărimea unui oraş îi interesează, ci vitalitatea culturală a oraşului şi ştim că suntem printre primii la acest punct. În 2013 am fost pe locul doi în ţară în ceea ce priveşte vitalitatea culturală, iar un alt aspect important este suma care se acordă din bugetele proprii pentru cultură. Ştim că aici suntem pe locul I în ţară”, a declarat primarul Antal Árpád cu privire la şansele de calificare a oraşului Sfântu Gheorghe în următoarele etape ale cursei pentru titlul de Capitala Culturală Europeană 2021.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.