ACTUALITATE 16 iulie 2015

Semnal de alarmă pe piața asigurărilor. 3,5 milioane de polițe fără acoperire

de Covasna Media | 461 vizualizări

Situaţie fără precedent pe piaţa asigurărilor. 3,5 milioane de români care şi-au asigurat locuinţele sunt în pericol să nu primească nicio despăgubire în cazul unui cutremur major sau dacă locuinţa le este luată de ape la inundaţii. Potrivit unui raport al autorităţilor, companiile de asigurări nu au banii necesari pentru plata daunelor.

Milioane de români riscă să nu primească mai nimic din sumele asumate ca despăgubiri în caz de cutremur. În condiţiile în care cel mai pesimist scenariu ia în calcul pagube de aproape 10 miliarde de lei, un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară susţine că 12 din cele 13 companii de asigurare nu-şi pot onora angajamentele.

„9,9 miliarde, aproximativ, necesar a fi acoperit în cazul unui cutremur. La fel, în cazul unei inundaţii severe avem un deficit de 6,5 miliarde”, spune Valentin Ionescu, director în Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Şefului Autorităţii de Supraveghere Financiară nu poate răspunde însă celei mai importante întrebări: câţi oameni ar fi afectaţi de problemele asiguratorilor.

Reporter: Câţi oameni vor fi afectaţi că nu vor primi despăgubirile? Asta vrem să aflăm!

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorității de Supraveghere Financiară: Nu am ajuns până acolo ca să spunem câţi oameni vor fi... că nu e vorba de oameni aici!

Din păcate, nici Fondul de Garantare nu poate plăti despăgubirile în caz de calamitate, pentru că sumele strânse aici sunt de zece ori mai mici decât este nevoie.

„Soluţia este să revedem întregul pachet al asigurărilor de proprietăţi şi să revedem pachetul legislativ. Aşa cum este el făcut astăzi, nu este sustenabil. Pentru noi trebuie să fie un semnal de alarmă”, a spus Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorității de Supraveghere Financiară.

„Mesajul de fermitate pentru asiguratori, a încheierii de contracte de reasigurare transparente”, spune și Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Autorităţile au cerut companiilor de asigurări să vină cu o soluţie până pe 4 august, iar măsurile să fie aplicate până la mijlocul lunii octombrie. Dacă acţionarii nu aduc bani în companii pentru a îndrepta această situaţie, firmele de asigurări riscă să nu mai primească licenţă de funcţionare.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.