ACTUALITATE 6 octombrie 2023

Şeful IPJ Covasna despre poliţistul care a provocat un accident mortal: Ne delimităm; nu tolerăm nicio abatere

de Agerpres | 962 vizualizări

Comandantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna, comisarul-şef Alin Pahonţu, a declarat, joi, că poliţistul care a produs un accident mortal de circulaţie în anul 2021, în urma căruia a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în prima instanţă, lucrează în continuare în cadrul instituţiei, fiind detaşat în cadrul unui alt departament.

Alin Pahonţu a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu doreşte să comenteze hotărârea instanţei, care, de altfel, a generat un val de indignare în rândul comunităţii locale, şi că aşteaptă sentinţa definitivă.

„Noi nu comentăm decizia instanţei de judecată, sentinţa care a fost pronunţată în acest caz, aşteptăm sentinţa să fie rămasă definitivă. Până în acest moment vă informez că poliţistul care a produs accidentul de circulaţie a fost pus la dispoziţia unităţii, ca urmare a punerii în mişcare acţiunii penale, dumnealui a fost pus la dispoziţie, dacă nu mă înşel în data de 19 iunie 2022, iar în prezent dumnealui desfăşoară activităţi în cadrul unei alte structuri, respectiv la Serviciul logistic. Urmează ca după, repet, după rămânerea definitivă a sentinţei judecătoreşti, în şedinţa de consiliu pe care o să o organizăm o să dispunem relativ la prevederile legale în vigoare cu privire la aspectele care ne sunt opozabile (...) Deci, este pus la dispoziţie în conformitate cu prevederile Legii 360 din 2002 şi desfăşoară alte activităţi decât cele pe care le desfăşura anterior producerii accidentului, repet, în cadrul unei alte structuri, respectiv Serviciul logistic. Când o să avem o sentinţă rămasă definitivă, raportat la prevederile legale, o să decidem cu privire la situaţie (...) Există, bineînţeles, posibilitatea destituirii din Poliţie, dar o să analizăm şi o să comunicăm la acel moment măsurile noastre, o să o facem transparent”, a declarat Alin Pahonţu.

În context, acesta a menţionat că se delimitează de comportamentul poliţistului, care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice în momentul producerii accidentului, adăugând că nu tolerează şi nu va tolera nicio abatere.

„Cu siguranţă nu tolerăm şi nu vom tolera niciun fel de abatere. Pe parcursul activităţii de cercetare am sprijinit în mod constant organele de anchetă. Deci, toată activitatea de cercetare penală se face sub supravegherea procurorului. În decembrie 2021, când s-a făcut acest accident, nu făceam parte din structurile IPJ Covasna, dar ne dorim, repet, transparenţă, comunicare. Pe baza cercetării la faţa locului, făcută de către colegii din cadrul IPJ Covasna, bineînţeles, sub supravegherea procurorului de caz, ancheta aflată în derulare a ajuns în faza de instanţă de judecată, unde noi aşteptăm rămânerea definitivă a sentinţei judecătoreşti ca să putem lua măsuri mai departe. Repet, ne delimităm clar faţă de orice asemenea faptă în trafic. Toţi participanţii la trafic sunt conducători auto, din punctul nostru de vedere nu contează calitatea pe care o au la serviciu”, a mai spus şeful IPJ Covasna.

Accidentul s-a petrecut pe 2 decembrie 2021 pe DN 12, la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, după ce agentul de poliţie, care se afla în afara orelor de serviciu şi conducea maşina personală, a intrat pe contrasens într-o curbă deosebit de periculoasă şi s-a tamponat frontal cu un autovehicul ce venea din sens opus, la volanul căruia se afla un tânăr în vârstă de 28 de ani, care şi-a pierdut viaţa în urma impactului.

Rezultatul etilotestului a indicat faptul că angajatul IPJ Covasna avea o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, buletinul de analiză toxicologică a relevat că acesta avea aproape 2 la mie alcool în sânge, respectiv 1,89 gr/mie alcool pur la prima probă şi 1,55 gr/mie alcool pur în sânge la a doua probă.

În sentinţa dată recent publicităţii, Judecătoria Sfântu Gheorghe l-a condamnat pe poliţist la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului.

Iniţiatorii unei petiţii online, lansate zilele trecute cu titlul „Dreptate pentru Lehel”, cer Curţii de Apel Braşov, care va rejudeca acest caz, să aplice autorului accidentului pedeapsa maximă legală, cu executare, considerând că sentinţa anterioară este „nejustificat de blândă în raport de gravitatea faptelor săvârşite”, cu „consecinţele iremediabile” ale acestora şi cu funcţia pe care acesta o ocupă.

„Chiar dacă faptele inculpatului nu s-au săvârşit în timpul serviciului sau în legătură cu acesta, prin profesia pe care o desfăşoară, inculpatul ar fi trebuit să dea dovadă nu doar la locul de muncă, ci şi în societate, de un anumit grad de probitate morală, ar fi trebuit să fie un exemplu de comportament, pornind tocmai de la respectarea dispoziţiilor legale cu aplicarea cărora era responsabil. În plus, prin profesia pe care o desfăşura, este evident că acesta cunoştea (sau trebuia să cunoască) mai bine decât orice altă persoană dispoziţiile legale şi sancţiunile încălcării acestora, motiv pentru care putem aprecia că în mod voit şi conştient şi-a asumat încălcarea acestora şi implicit rezultatul/efectul/consecinţele faptelor sale, aspect care duce în mod automat la sporirea periculozităţii inculpatului (...) Societatea civilă nu poate şi nici nu ar avea cum să se simtă în siguranţă când tocmai persoanele însărcinate să o protejeze sunt cele care comit cele mai mari derapaje”, se afirmă în petiţie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.