ACTUALITATE 16 martie 2015

Șeful ANI, Horia Georgescu, a fost reţinut de DNA

de Covasna Media | 86 vizualizări

Horia Georgescu, șeful Agenției Naționale de Integritate, a fost adus sub mandat, luni dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție. După şase ore de audieri, el a fost scos încătuşat din sediul DNA.

Șeful ANI a dat explicații scrise cu privire la activitatea sa de membru al ANRP. Există suspiciuni privind un abuz în serviciu, spun surse judiciare. Este vorba de perioada 2009-2011.

În legătură cu ANRP se fac cercetări pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în raport cu cei care au fost membri ai comisiei centrale de despăgubiri.

În ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că prin Decizia din octombrie 2013 a Curţii de Conturi a României s-a dispus reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.

Astfel, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la ANRP, control ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

Curtea de Conturi a României a obligat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 lei.

În baza deciziei Curţii de Conturi a României şi în urma reevaluării a 452 de dosare s-a constatat că într-un număr de 94 de dosare, valoarea stabilită iniţial a fost cu peste 20% mai mare.

În aceste condiţii, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea declanşării cercetărilor pentru stabilirea şi recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despăgubiri, datele existente conducând la concluzia unor supraevaluări în detrimentul statului român.

Horia Georgescu a fost audiat într-un dosar disjuns din cel în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru restituirea ilegală de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a unui teren supraevaluat, transmite Mediafax.

Întrebat, la intrarea în sediul DNA, în ce dosar va da declaraţii, Horia Geogescu a spus că nu ştie despre ce cauză este vorba.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.