ACTUALITATE 9 iulie 2015

Sechestru record de 2 miliarde de euro pe conturile Lukoil

de Covasna Media | 194 vizualizări

A fost pus sechestru pe conturile gigantului Lukoil. Măsura a fost luată de procurorii din Ploieşti într-un dosar în care prejudiciul ajunge la o sumă uriaşă: 2 miliarde de euro. Sechestrul vizează conturi ale companiei Petrotel Lukoil din Marea Britanie şi Olanda. Este pentru prima dată când procurorii pun sechestru pe o sumă atât de mare și tot pentru prima dată sunt blocate conturile din afara țării ale unei companii străine care operează în România.

Procurorii au descoperit că la Lukoil s-ar fi spălat sume de bani record şi vorbesc de un prejudiciu de peste 2 miliarde de euro.

Mecanismul ar fi fost unul clasic. Banii au fost mutaţi din rafinăria din România către Olanda şi invers. Concret: evidenţele Petrotel Lukoil arată că firma a primit importante sume de bani de la acţionarul majoritar, dar care nu s-au regăsit nici în raportările către ANAF şi nici la Registrul Comerţului.

În plus, procurorii au descoperit că firma din România a rămas fără capital, după ce a virat către Lukoil Europe Holding din Olanda aproximativ 2 miliarde de euro.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci persoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai Lukoil Ploieşti. Conducerea companiei a refuzat să comenteze decizia Parchetului.

Reacţia Petrotel Lukoil: „Nu comentăm informaţiile lansate de procurori în spaţiul public”.

Ancheta asupra Lukoil a început anul trecut. Procurorii descoperiseră la acel moment un prejudiciu de 230 de milioane de euro creat prin spălare de bani şi evaziune. Următoarea mişcare a procurorilor a fost să ceară sechestru pe rezervele de petrol aflate în Portul Constanţa. Răspunsul a venit imediat: Rafinăria a început procedurile pentru oprirea activităţii.

3.500 de oameni erau în pericol să rămână făcă locurile de muncă, lucru pe care premierul Victor Ponta şi ambasada Rusiei l-au declarat inacceptabil.

Lukoil este al treilea mare jucător pe piaţa carburanţilor din ţara noastră. Are peste 300 de benzinării şi aduce câştiguri de peste 700 de milioane de euro pe an pentru statul român.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.