ACTUALITATE 16 februarie 2023

Se mai construiește cale ferată spre Aeroportul din Brașov?

de Diana Pantelimon | 936 vizualizări

Finanțarea proiectului pentru construirea unei linii de tren către Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG) este încă sub semnul întrebării, deși sunt semnale favorabile că demersurile vor începe în curând, potrivit directorului Sucursalei Regionala CF Brașov, Nicolae-Ștefan Neagotă.

Încă de anul trecut, din august, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea unei conexiuni feroviare cu AIBG. Atunci s-a anunțat și faptul că suma alocată se ridică la aproximativ 739 de milioane de lei. Deocamdată nu este clar, însă, dacă Regionala CFR Brașov va primi finanțare pentru acest proiect, deși există speranțe că se vor aloca fonduri. Decizia este la Ministerul Transporturilor, potrivit directorului Sucursalei Regionala CF Brașov, Nicolae-Ștefan Neagotă.

„Din punctul meu de vedere, eu spun că o să avem o finanțare și putem demara procesul de achiziție. Sucursala regională nu e ordonator principal de credite, ci Ministerul Transporturilor este. Și stabilește sursa de finanțare, în funcție de valoarea fiecărei lucrări. Actele de la noi au plecat, de la companie către Ministerul Transporturilor. Rămâne să așteptăm răspunsul celor de la minister, și eu îl estimez în cursul acestei săptămâni. Dacă nu, săptămâna viitoare. Este interesul tuturor, inclusiv al companiei, să avem o sursă de finanțare, să putem demara procesul de achiziție, că e în folosul tuturor”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Nicolae-Ștefan Neagotă.

Motivul invocat de CFR Infrastructură pentru faptul că nu a fost lansată până acum o licitație este că proiectul nu are semnat un contract de finanțare, potrivit economedia.ro.

„Procedurile pentru achiziția proiectării și execuției lucrărilor, respectiv pentru achiziția consultanței și a supervizării lucrărilor, vor fi lansate după aprobarea și semnarea contractului de finanțare. Vă reamintim faptul că, din punct de vedere al finanțării proiectului, acesta a fost identificat la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii ca fiind potențial inclus în cadrul proiectelor „Trenuri metropolitane”. (...) După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, prin Hotărârea de Guvern nr. 1010/16.08.2022, Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov a pregătit atât documentația necesară pentru achiziția Proiectării și Execuției lucrărilor, cât și documentația pentru achiziția serviciilor de Consultanță și Supervizare Lucrări, astfel încât, după obținerea finanțării, să poată demara, în cel mai scurt timp, procedurile de achiziție necesare implementării proiectului «Realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav» (...) În conformitate cu prevederile legale în vigoare, în lipsa unei surse de finanțare, nu poate demara nicio procedură de achiziție”, se arată într-un răspuns al CFR SA către economedia.ro.

Cu o lungime totală de 21,5 km, calea ferată va lega aeroportul de stația CF Ghimbav pe direcția Brașov și la Magistrala feroviară 200 pe direcția Codlea (Sibiu). Realizarea acesteia vine și în întâmpinarea locuitorilor județului Covasna, pentru că și aceștia vor putea beneficia de legăturile cu Gara Brașov.

Data inaugurării AIBG a fost stabilită pentru 15 iunie a.c. Rămâne de văzut dacă acest termen va fi respectat.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.