ACTUALITATE 9 martie 2021

Peste 180 de persoane imunizate la centrul de vaccinare anti-COVID în orașul Covasna

de Daniela Luca | 810 vizualizări

Se fac demersuri pentru a deschide și o linie de Pfizer 

La centru de vaccinare anti-COVID din orașul Covasna, deschis la finalul lunii trecute în incinta Casei Orășenești de Cultură, au fost imunizate până în prezent 185 de persoane. Interesul este scăzut, deocamdată, pentru că aici se administrează doar vaccinuri AstraZeneca, spun coordonatorii centrului. Aceștia, împreună cu administrația locală, au făcut demersuri pentru a deschide o linie de vaccinare cu vaccinul Pfizer. 

Coordonatorul centrului de vaccinare din orașul Covasna, Thiesz János, ne-a spus că, până în prezent, aici s-au vaccinat 185 de persoane.  

„Atunci când o să vină în țară destul Pfizer, ar putea să se deschidă și la noi un flux, dar suntem în fază de așteptare. Deocamdată mergem pe AstaZeneca, iar când va fi cazul vor fi pregătiți ca să demarăm vaccinarea și cu Pfizer”, ne-a spus Thiesz János. 

Interesul este scăzut din cauza că vaccinul se administrează doar persoanelor care au vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, mai spun coordonatorii centrului. 

„Nu s-au vaccinați foarte mulți. E o medie de aproximativ 15 - 35 de persoane pe zi. Limita de vârstă admisă este de 55 de ani și populația tânără nu e atât de interesată de vaccinare, cât ar fi cei care au peste 55 de ani. Sperăm să se deschidă și linia de Pfizer, pentru că solicitări sunt foarte multe de la cei mai în vârstă. O cifră într-adevăr impresionantă s-a realizat la Cardiologie în momentul în care s-a administrat vaccin de tip Pfizer. Acolo au fost până la 4.000 de persoane vaccinate. Acum avem numai rapeluri sau se vaccinează personalul medical care s-a hotărât să se imunizeze”, ne-a spus și coordonatorul centrului pe partea medicală, dr. Belu György Sânziana.

Primarul orașului Covasna, Gyerő József, ne-a spus că, deși numărul celor vaccinați la noul centru nu este atât de mare, este un pas înainte în ceea ce privește revenirea la normalitate. 

„Inclusiv și eu m-am vaccinat la acest centru. Am postat și pe Facebook pentru ca să îi informăm pe oameni că sunt unii care nu cred în acest teorii ale conspirației și care sunt conștienți să altă soluție să scăpăm e acest virus nu e, decât vaccinarea. (...) Eu mă bucur că funcționează acest centru. Cel mai bun vaccin este cel care ți-a fost administrat, și asta o zic specialiștii, nu eu, pentru că știi că acela te protejează într-o oarecare măsură, dar știi că ai făcut tot ce puteai face în calitate de cetățean. Cetățenii ne-au semnalat că ar trebui să deschidem și o linie de Pfizer, ca să nu trebuiască să se deplaseze pe distanțe mai lungi, în alte localități și e o chestiune logică, pentru că îi expunem pe cei din categoria vulnerabilă, care ar trebui să fie expusă cel mai puțin. Am făcut o adresă la DSP prin care am solicitat să se deschidă o linie și la Covasna cu celelalte tipuri de vaccin care sunt administrabile și pentru această gripă de vârstă. Teoretic există șansa, dar să vedem dacă și în practică se vor lua măsuri”, ne-a declarat Gyerő József.

Luni după-amiază, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a decis ridicarea limitării de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, care până acum era administrat persoanelor cu vârsta sub 55 de ani. Decizia a fost luată după apariția unor noi date științifice, dar și după ce mai multe state europene au eliminat și ele la rândul lor restricția legată de vârstă. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.