ACTUALITATE 8 septembrie 2022

Se dorește construirea a trei poduri în Ojdula, prin PNI „Anghel Saligny”

de Diana Pantelimon | 462 vizualizări

Peste 4 milioane de lei au fost atribuite comunei Ojdula, prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, pentru construcția a trei poduri peste trei pâraie. Deși prețurile au crescut de anul trecut când au fost depuse solicitările de finanțare, primarul comunei este încrezător că suma va fi suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile.

Construcția celor trei poduri este inclusă într-un singur proiect, „Construire poduri în comuna Ojdula, județul Covasna: Construire pod nou pe str. Prundului peste pârâul Ojdula, construire pod pe str. Brațul Mare peste pârâul Orbaiul Mic, construire pod nou pe str. Nisipului peste pârâul Capolna”, în valoare totală de 4.129.580 de lei. 

„Deocamdată suntem în faza de DALI (n.red. Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții) și proiect tehnic. Încă nu știm dacă o să fie de ajuns, că prețurile au fost stabilite anul trecut și de atunci au mai crescut. Dar în general sunt mulțumit, că atât am cerut, atât am primit. Așa a fost programul, ca 4 milioane să fie garantate pe UAT, și atunci am vrut să mă încadrez în această condiție. A fost singurul proiect depus pentru că este o problemă la Ojdula. Nu este apă și canalizare și nu am putut să depunem proiect pentru asfaltare. Era nevoie de 65 de milioane de lei, și degeaba aplicam, că nu era eligibil. Astfel, o să încercăm să obținem apa și canalizarea prin alt program. Acum am avut posibilitate să accesăm banii aceștia și am depus pentru poduri.

Din cele trei poduri, două vor fi construite de la zero. Un pod a fost dus de apă acum vreo 15 ani de zile și sunt puse tuburi provizorii, iar la fiecare sfârșit de săptămână, când plouă, trebuie să ne organizăm să mergem să ne luptăm cu apa. Un alt pod va fi refăcut, este în stare foarte avansată de degradare, cel de pe strada Prundului. Pe strada Brațul Mare avem două tuburi de beton și, când plouă, imediat trebuie să fim la fața locului, cu excavatorul, să avem grijă să nu inunde satul.

Lucrurile merg bine, sunt optimist, am văzut că deja sunt proiecte depuse care sunt și semnate. Dacă o să ajungă în faza de contract, apoi nu mai este piedică. Dar durează, realizările obiectivelor se vor finaliza în ani de zile. Vor fi termene care vor fi prelungite, apoi cu forța de muncă este o mare problemă”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul comunei Ojdula, Pénzes Ágoston.

Comuna Ojdula se află la nord-est de municipiul Târgu Secuiesc, având în componență satele Ojdula și Hilib. Populația este de aproximativ 3,2 mii de locuitori, potrivit recensământului din 2011.

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României și-a propus să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitează drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.

În județul Covasna se vor implementa 121 de proiecte, în valoare de peste un miliard de lei. Acordarea finanțărilor depinde de felul în care fiecare autoritate va parcurge în continuare pașii birocratici. 

Sursa foto: ozsdola.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.