ACTUALITATE 13 iulie 2010

Scutiri de taxe şi peste 100.000 de lei pentru familiile inundate

de Covasna Media | 347 vizualizări
Beneficiare vor fi în jur de 150 de persoane din Sfântu-Gheorghe, afectate de inundaţiile din ultima lună Consilierii locali din Sfântu-Gheorghe au aprobat, luni, două proiecte de hotărâre prin care alocă despăgubiri în valoare de peste 100.000 de lei pentru persoane afectate de inundaţiile din urmă cu o săptămână, din municipiu, precum și scutirea de la plata apei, canalizării și transportului deșeurilor pe luna iulie. Potrivit proiectelor de hotărâre, 150 de persoane sau familii care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor

Beneficiare vor fi în jur de 150 de persoane din Sfântu-Gheorghe, afectate de inundaţiile din ultima lună

Consilierii locali din Sfântu-Gheorghe au aprobat, luni, două proiecte de hotărâre prin care alocă despăgubiri în valoare de peste 100.000 de lei pentru persoane afectate de inundaţiile din urmă cu o săptămână, din municipiu, precum și scutirea de la plata apei, canalizării și transportului deșeurilor pe luna iulie.

Potrivit proiectelor de hotărâre, 150 de persoane sau familii care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor de acum o săptămână și din ultima lună, și care nu au locuinţele sau bunurile asigurate, vor primi în total 104.600 de lei, bani reprezentând despăgubiri acordate de CL.

Primarul Antal Arpad a declarat că oamenii vor primi între 100 de lei și 2.500 de lei, iar priorităţile au fost luate în calcul în funcţie de pierderi. Astfel, se va acoperi 75% din valoarea locuinţei degradate, 50% la animale, 25% la mobilă și 10% pentru alte bunuri distruse.

Scutiţi de unele plăţi

Cel de-al doilea proiect de hotărâre, înaintat de consilierii PCM și de asemenea votat, presupune ca aceleași 150 de persoane sau familii afectate de inundaţiile dintre 30 iunie și 3 iulie să fie scutite pe această lună de plata serviciilor facturate pentru alimentarea cu apă, canalizare și salubrizare.

Cererile se depun în termen de 30 de zile calendaristice de la data achitării facturilor emise de furnizori, la care se anexează xerocopiile facturilor fiscale şi ale chitanţelor.

Potrivit directorului Tega, Toth Birtan Csaba, de la cele 120 de gospodării afectate au fost duse 340 de mc de resturi, din locuinţe, în valoare de 7.300 de lei, bani pe care oricum nu i-ar fi facturat, deși momentul nu este tocmai bun.

În jur de 130 de curţi și anexe gospodărești, precum și 50 de case, au fost afectate acum o săptămână în Sf.Gheorghe ca urmare a unei ploi torenţiale și a ieșirii din matcă a pârâului Debren.

Inundaţii cu repetiţie

De asemenea, duminica aceasta, în urma unor ruperi de nori, aversele de ploaie au cumulat 33 l/mp într-o oră, iar în municipiul Sf. Gheorghe au fost afectate din datele preliminare cca 18 străzi, 11 pivniţe, 5 subsoluri ale scărilor de bloc și 5 obiective social economice.

La intervenţii au participat aproximativ 50 de pompieri militari cu 5 autospeciale, 2 motopompe din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sf. Gheorghe.

Comisia de evaluare a pagubelor, numită prin ordin al prefectului încă din data de 2 iulie, lucrează zilnic şi se speră ca, până în data de 15 iulie, să finalizeze o situaţie centralizată a pagubelor.

În zona Șugaș Băi primarul Antal Arpad a precizat că pagubele sunt estimate la 8 milioane de lei, însemnând podeţe, drumuri distruse, și a subliniat că în lipsa unei capacităţi financiare pentru a construi un dig în zona Debren, singura soluţie rămâne sprijinul de la Ministerul Mediului sau Apele Române. Acest sprijin a fost solicitat de mai multe ori, dar nu s-a materializat, mai arată edilul. Antal a afirmat că într-adevăr Debrenul putea fi mai curat și mai trebuie curăţat, dar până nu se rezolvă problema digului, pericolul nu dispare.

ISU Covasna vă reaminteşte câteva măsuri de comportare în cazul producerii unor inundaţii:

• Nu ignoraţi avertizările transmise de autorităţi. Viiturile produse noaptea pot face multe victime.

• Puneţi la adăpost animalele din gospodărie dirijându-le către locuri care oferă protecţie.

• Mutaţi bunurile esenţiale la etajele superioare dacă acest lucru este posibil.

• Participaţi la ridicarea digurilor din saci de nisip.

• Evacuaţi zona dacă autorităţile recomandă acest lucru.

• La părăsirea locuinţei luaţi documentele personale, apă, rezervă de alimente, o trusă sanitară, un mijloc de iluminat şi îmbrăcăminte mai groasă.

• Dacă nu aţi reuşit să plecaţi la timp din casă, urcaţi-vă pe acoperiş şi aşteptaţi sa fiţi salvat.

• Pe timpul producerii unei inundaţii staţi deoparte de zonele de risc, nu vă apropiaţi de poduri, baraje, şanţuri de scurgere, canale pentru irigaţii sau alte canale de scurgere a apei.

• După inundaţie verificaţi dacă locuinţa prezintă avarii majore, nu intraţi în casă dacă există pericolul să se prăbuşească.

• Pentru siguranţa dvs. nu reporniţi curentul înainte ca reţeaua electrică din locuinţă să fie verificată de către un electrician autorizat.

• Nu beţi apă din fântână până nu ştii sigur de la autorităţi că aceasta este bună de băut (dacă totuşi nu există alte surse de apă fierbeţi apa înainte de a o folosi) şi nu folosiţi apa din fântâni pentru spălarea legumelor.

• Ascultaţi sfaturile medicilor în privinţa vaccinării contra bolilor ce pot apărea în urma inundaţiilor.

Ana Sidon

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.