ACTUALITATE 28 noiembrie 2020

Sculptură „vie”, inaugurată în curtea Liceului de Arte din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 2120 vizualizări

Lucrarea va fi completată cu elemente noi timp de șapte ani

O operă de artă, semnată de artistul plastic Péter Alpár a fost amplasată vineri în curtea Liceului de Arte „Plugor Sándor” din reședința de județ. Aceasta va „crește” odată cu copacii plantați în cadrul proiectului „Poarta de Soare” al Fundației Comunitare Covasna. O capsulă din ceramică în care  au fost trecute numele participanților și partenerilor a fost montată vineri în primul element al sculpturii.

La inițiativa Fundației Comunitare Covasna, primii 5.000 de pomi au fost plantați în primăvara acestui an, spre zona Șugaș Băi, urmând ca an de an pădurea să se îmbogățească cu alte câteva mii de puieți. Pe măsură ce pădurea va crește, pe sculptură vor apărea elemente noi.

„Ideea a fost lansată de Tulit Éva. În prima parte a evenimentului a venit cu o poveste, cu o metaforă care simbolizează cât de important este să ne trăim viața și să susținem viața în frumusețea ei și acesta este principiul care ne-a ghidat în acest proces. Orașul este principalul susținător și sponsor al programului pentru că ne-a ajutat nu numai prin asigurarea terenului, dar și costul instalației este acoperit din bugetul local. Este o sculptură vie, pentru că se dezvoltă împreună cu pădurea. Programul a fost foarte bine primit din partea populației. A fost un părinte, de exemplu, care a venit și ne-a oferit 2.000 de lei pentru că ne-a zis că vrea să contribuie pentru împădurire și pentru că este un program foarte important. Au venit și firme locale care au contribuit și cu sponsorizări, dar și cu ofertă de a se implica în activități. A fost plăcut să experimentăm faptul că astfel de programe sunt foarte bine primite de către oameni. Visul echipei a devenit realitate și ne bucurăm foarte mult”, ne-a spus vineri directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Proiectul vine cu o notă educativă nu doar pentru cei mici, ci și pentru adulți, a spus și viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina.

„Consider că acest proiect este important nu numai pentru copiii din oraș, dar și pentru adulți, pentru că este un simbol al vieții și al puterii creatoare. Vedem și pe sculptura pe care acum am văzut-o și eu pentru prima dată că este de fapt o combinare a artei contemporane cu tradiția, ceea ce înseamnă că și orașul și artiștii din orașul nostru pun accent pe aceste două planuri. Este important ca cei mici să știe ce înseamnă de fapt simbioza între om și natură”, a declarat vineri, la festivitatea de inaugurare a sculpturii, viceprimarul Vargha Fruzsina.

„Această sculptură a fost numai un punct de pornire. Ea va crește timp de șapte ani”

Artistul plastic Péter Alpár ne-a explicat ce simbolizează această operă de artă la care a muncit aproape un an de zile.

„Punctul de pornire a fost pădurea și chiar forma pădurii se asemănă foarte mult cu forma care va crește din elementele de bronz. Eu ca și artist contemporan în primul rând lucrez în natură și cu natura și pentru mine este foarte important procesul, dar și legătura cu comunitățile locale. În acest proiect mi-a plăcut cel mai mult că nu doar am făcut o sculptură, ci în paralel cu asta construim o comunitate, împreună cu oamenii, cu natura. Această sculptură a fost numai un punct de pornire. Ea va crește timp de șapte ani, iar în fiecare an va fi un nou element de bronz în care va fi instalată și o capsulă ceramică cu numele celor care se vor implica și pe viitor în proiect. Anul acesta, din cauza pandemiei, n-am putut să lucrăm cu copiii și așa că în prima capsulă am pus numele participanților la program și ale sponsorilor, iar de acum încolo vom include în acele capsule și numele copiilor care vor lua parte din program. În paralel cu sculptura va crește și pădurea, adică se vor planta anual 5.000 de puieți. La finalul proiectului vom avea o pădure și o sculptură în care ca și simbol am vrut să ilustrez un om care stă pe două picioare și ridică mâinile spre soare, iar totodată această formă va aminti de coroana unui pom”, ne-a declarat Péter Alpár.

Primăria Municipiul Sfântu Gheorghe contribuie la realizarea programului de protecție a mediului de lungă durată „Poarta de Soare” cu peste 72.000 de lei, dintre care 64.000 de lei au fost alocați pentru sculptură.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.