ACTUALITATE 2 septembrie 2009

Şcoli aproape pregătite

de Covasna Media | 504 vizualizări
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) a anunţat că până la sfârşitul săptămânii trecute şcolile şi grădiniţele din judeţ erau pregătite în proporţie de 80% în ceea ce priveşte igienizările şi reparaţiile curente specifice începutului de an şcolar, ele urmând a fi încheiate până în prima zi de şcoală. Potrivit insp. gen. Keresztely Irma, la nivelul judeţului Covasna există 335 de unităţi de

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) a anunţat că până la sfârşitul săptămânii trecute şcolile şi grădiniţele din judeţ erau pregătite în proporţie de 80% în ceea ce priveşte igienizările şi reparaţiile curente specifice începutului de an şcolar, ele urmând a fi încheiate până în prima zi de şcoală.

Potrivit insp. gen. Keresztely Irma, la nivelul judeţului Covasna există 335 de unităţi de învăţământ, din care igienizarea a fost realizată la 229, alte 98 fiind în curs de finalizare. Există totuşi şi opt unităţi unde a avut loc o igienizare planificată, fie din cauză că nu era nevoie, fie din lipsă de fonduri. Per ansamblu, şefa IŞJ a conluzionat însă că situaţia la nivel de judeţ este bună în comparaţie cu alte judeţe.

În ceea ce priveşte aprovizionarea cu combustibili de iarnă, şefa IŞJ a precizat că din 335 de unităţi şcolare, 166 sunt dotate cu centrale proprii.

„Sunt foarte multe care au reuşit să se debranşeze de la sistemul central. Mai rămân 109 care au încălzire locală, de la sobe de teracotă”, a afirmat Keresztely Irma.

Odată cu începerea anului şcolar se numără şi autorizaţiile sanitare de funcţionare. Acestea sunt valabile timp de un an, astfel că în unele cazuri acestea mai sunt valabile până în octombrie – noiembrie.

Din cele 249 de structuri arondate la unităţile cu personalitate juridică, în prezent în judeţ au autorizaţie 229 şi 97 sunt pe cale de a obţine, iar 9 nici nu vor obţine. Problema rămâne aceeaşi, a lipsei apei potabile, în plus există cazuri unde spaţiile sunt prea mici, respectiv la câteva grădiniţe de la parterul blocurilor.

Potrivit conducerii IŞJ, în anul 2009 nu sunt suficiente fonduri pentru lucrări, astfel că la Saciova, unde 17 elevi învaţă în două foste săli ale vestiarului de la Căminul Cultural, noua şcoală s-a oprit la stadiul de proiectare, la Micloşoara lipseşte apa potabilă şi clădirea a fost retrocedată, fiind în stadiul de proiectare o şcoală şi o grădiniţă cochete, la Belin, la corpul de clasele I –IV lipseşte de asemenea apa potabilă şi este necesară o nouă construcţie după ce actuala a fost retrocedată Bisericii Unitariene.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.