Şcoală nouă în Vâlcele
[singlepic=314,400,200,,left]Elevii din clasele primare şi pre şcolarii din Vâlcele au început ieri şcoala într-un nou corp de clădire, ridicat în imediata apropiere a clădirii de 80 de ani care găzduia clasele I-VIII. Clădirea impunătoare îi va primi la parter pe micuţii de la grădiniţă, în timp ce la etaj sălile luminoase şi băncile împodobite cu brânduşe şi alte flori de toamnă îi aşteptau pe elevii din clasele I – IV, în total fiind vorba despre peste 200 de copii.
Autorităţile au inaugurat ieri un corp de clădire la şcoala din staţiunea Vâlcele, unde vor învăţa elevii din clasele primare şi preşcolarii
Elevii din clasele primare şi preşcolarii din Vâlcele au început ieri şcoala într-un nou corp de clădire, ridicat în imediata apropiere a clădirii de 80 de ani care găzduia clasele I-VIII. Clădirea impunătoare îi va primi la parter pe micuţii de la grădiniţă, în timp ce la etaj sălile luminoase şi băncile împodobite cu brânduşe şi alte flori de toamnă îi aşteptau pe elevii din clasele I – IV, în total fiind vorba despre peste 200 de copii.
Panglica a fost tăiată ieri de către primarul Dumitru Marinescu, împreună cu deputatul Horia Grama, şi în prezenţa a numeroşi elevi, profesori, a subprefectului Ioan Ursache, reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean – inspectorii Elena Boriceanu şi Adriana Mihalache, părintelui Ioan Tămaş, precum şi a autorităţilor locale din comună. „Este o clădire care va găzdui şcolarii şi preşcolarii comunei şi care întregeşte acest edificiu cu o vechime mare, unde au fost educate generaţii întregi. Sperăm să fie finalizate lucrările şi la Araci, unde este nevoie de o suplimentare de fonduri pentru ca aceste construcţii înce pute să fie finalizate”, a spus subpre - fectul Ioan Ursache.
Printre cei prezenţi s-a numărat şi unul dintre primii directori ai şcolii din Vâlcele, prof. Nicolae Moldovan, care a locuit în apropierea şcolii şi a păşit pragul acesteia în urmă cu mai bine de 80 de ani. El le-a dăruit conducerii unităţii şi cadrelor didactice un volum din însemnările sale „Mărturii despre oameni şi locuri în Carpaţi“ şi un set de cărţi, anunţând totodată că urmează să prezinte în curând şi „Monografia comunei Vâlcele”.
Potrivit viceprimarului Nicolae Cucu, lucrările la noul corp de clădire inaugurat ieri au început la sfârşitul anului 2007, iar o asemenea investiţie era necesară având în vedere că imobilul în care funcţiona grădiniţa a fost retrocedat şi chiria plătită din bugetul local pentru utilizarea lui – 1.400 de lei lunar – era prea mare. În plus faţă de această chirie, Primăria Vâlcele mai plăteşte 2.400 de lei pe lună şi către Parohia Reformată pentru şcoala din Araci, unde de ase menea se lucrează la o extindere în valoare de peste un milion de lei.
Investiţia din corpul de clădire de la Vâlcele se ridică la 1,25 milioane de lei, a fost începută din fonduri locale şi continuată prin IŞJ şi banii Ministerului Educaţiei. Clădirea este finalizată în proporţie de aproape 100%, în următoarea perioadă urmând a fi amplasată şi centrala pe lemne. Fondurile de care mai au nevoie autorităţile se ridică la 250.000 de lei.
În ceea ce priveşte clădirea mai veche a Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Vâlcele, situată în aceeaşi curte cu noul corp, aceasta va găzdui în continuare ciclul gimnazial al învăţământului din comună.
Ana Sidon