ACTUALITATE 12 iunie 2014

Şcoala Gimnazială „Ady Endre”, întâlnire internaţională de Proiect Comenius în Portugalia

de Covasna Media | 713 vizualizări

În perioada 1-7 iunie, un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ady Endre”, coordonat de subsemnata, a participat la ultima întâlnire a partenerilor implicaţi în proiectul multilateral Comenius „Descoperă, înţelege şi apreciază – Mai au nevoie tinerii de tradiţii?”. Această întâlnire de proiect a avut loc în oraşul Aveiro, din Portugalia, iar elevii care au participat la această etapă a proiectului au fost Irina Dochioiu, din clasa a VII-a A, Roxana Mija, Eduard Milu şi Cătălin Bernad din clasa a VIII-a A, precum şi profesoarele Szente Zsofia, Micu Lucia şi Szabó Hajnal.

Participarea la acest proiect a fost o experienţă extrem de interesantă, deoarece elevii au avut ocazia să viziteze atât şcoala, cât şi alte locuri din partea de nord a Portugaliei, dar şi să vadă cum sunt păstrate tradiţiile locale, cum ar fi extragerea sării din apele Oceanului Atlantic, prepararea unor prăjituri tradiţionale, ovos moles sau pasteis de nata, pescuitul peştelui cod şi uscarea lui la soare, precum şi prepararea binecunoscutului vin de Porto.

Programul întâlnirii internaţionale a fost deosebit de interesant şi instructiv pentru toată lumea, oferind elevilor posibilitatea de a cunoaşte cultura, istoria, tradiţiile, sistemul de învăţământ portughez şi nu în ultimul rând viaţa cotidiană a portughezilor, deoarece elevii au fost cazaţi la familii.

De asemenea, gazdele noastre ne-au onorat cu o primire deosebit de călduroasă atât la şcoală, cât şi la oficialităţile locale, unde am avut ocazia să fim întâmpinaţi de însuşi primarul oraşului Aveiro.

În cadrul vizitei elevii au avut ocazia să participe la diferite workshop-uri cum au fost cele în care au preparat singuri săpun natural pe baze de plante, au preparat prăjituri tradiţionale ovos moles, au luat lecţii de surf pe valurile Oceanului Atlantic sau au asistat la diferite ore de curs de la şcoala gazdă Escola Basica Integrada de Eixo. O vizită extrem de interesantă a fost aceea de la Cramele Aliança care adăpostesc şi o colecţie impresionantă de obiecte de artă din Africa şi India, precum şi o colecţie de pietre preţioase din America de Sud. De asemenea a fost vizitat Muzeul Nautic din Ilhavo care păstrează importante exemplare de corăbii cu care portughezii pescuiau peştele cod – peştele cel mai consumat în această ţară.

De asemenea, programul a cuprins şi o vizită la Porto, al doilea oraş ca mărime al Portugaliei şi unul dintre cele mai vechi oraşe. Aici am putut admira, printre altele, frumoasele clădiri istorice decorate cu celebrele azulejos sau faianţă deosebit de frumoasă, podurile peste fluviul Douro proiectate de G. Eiffel precum şi vechea cetate a oraşului.

Un moment deosebit în cadrul programului l-a constituit spectacolul oferit de elevii şcolilor participante care a cuprins dansuri populare din fiecare ţară, precum şi interpretarea unor cântece populare în diferite limbi străine cum ar fi cele în cehă, poloneză, germană sau portugheză

A fost o experienţă extrem de benefică pentru toată lumea, dar în special pentru elevi, deoarece au avut ocazia să stea de vorbă cu colegii lor din alte ţări, să schimbe idei, impresii, să împărtăşească pasiuni comune, să lege prietenii şi nu în ultimul rând să constate că deşi provenim din medii culturale şi de tradiţii diferite ne unesc aceleaşi valori morale şi etice, aceleaşi principii democratice europene, cum ar fi toleranţa, respectul reciproc, combaterea discriminării şi xenofobiei.

De asemenea, elevii au putut constata că tradiţiile reprezintă, încă, un element esenţial al identităţii noastre europene şi avem o datorie importantă de a pune în valoare şi de a respecta aceste tradiţii.

Profesor Constanţa Balog,

coordonator de proiect

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.