ACTUALITATE 26 martie 2010

Schimbarea denumirilor de străzi intră în dezbatere publică

de Covasna Media | 1815 vizualizări
Primăria Sfântu-Gheorghe a definitivat lista cu modificările denumirilor a peste 20 de străzi din oraş 26mar2010-sfantuPrimăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Comisia de atribuiri de denumiri au finalizat lista cu schimbările de denumiri a unor străzi ale municipiului. Vechile nume ale străzilor au fost înlocuite, în mare parte, cu nume de personalităţi, marea majoritate dintre acestea evocând personalităţi de etnie maghiară. Primarul Antal Arpad va introduce în următoarele şedinţe ale Consiliului Local (CL) două proiecte de hotărâre

Primăria Sfântu-Gheorghe a definitivat lista cu modificările denumirilor a peste 20 de străzi din oraş

26mar2010-sfantuPrimăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Comisia de atribuiri de denumiri au finalizat lista cu schimbările de denumiri a unor străzi ale municipiului. Vechile nume ale străzilor au fost înlocuite, în mare parte, cu nume de personalităţi, marea majoritate dintre acestea evocând personalităţi de etnie maghiară.

Primarul Antal Arpad va introduce în următoarele şedinţe ale Consiliului Local (CL) două proiecte de hotărâre referitoare la schimbările denumirilor unora dintre străzile din municipiu. Înainte de aceasta, schimbarea denumirilor va fi supusă dezbaterii publice, primarul dorind ca până la finele lunii mai să existe deja proiectele de hotărâre aprobate.

În respectivele proiecte, CL va trebui să aprobe schimbarea de denumiri a peste 20 de străzi, printre care şi a unei părţi din B-dul 1 Decembrie 1918. Antal Arpad a motivat această iniţiativă arătând că multe dintre denumirile străzilor nu mai sunt actuale, ba unele dintre ele sunt chiar proprii perioadei comuniste.

Piaţa Hungaria

În contextul schimbărilor de denumiri, strada Andrei Şaguna va dobândi un nou nume - Kopeczky Sebestyen Jozsef, strada Horia, Cloşca şi Crişan se va schimba în strada Attila, iar actuala stradă Nicolae Iorga se va numi Rakoczi Ferenc, pe porţiunea dintre Piaţa Euro şi strada Nicolae Colan. Pentru piaţa ce se va forma în inimia oraşului, din curţile interioare ale clădirilor Teatrului, Primăriei, Casei Bene, fostului Hotel Hungaria şi blocurilor de locuinţe, cu delimitarea B-dului 1 Decembrie 1918 şi a străzii Grof Miko Imre, municipalitatea a ales denumirea de Piaţa Hungaria; în ceea ce priveşte aleea din curtea interioară a clădirii Teatrului, aceasta va dobândi denumirea de Aleea Thalia.

Noile denumiri - „act de normalitate”

Primarul Antal Arpad a declarat că prin noile denumiri nu s-a încercat doar evocarea unor personalităţi ci s-a urmărit şi respectarea procentajului etnic din Sfântu Gheorghe. Astfel, primarul a ţinut să sublinieze că deşi în Sfântu Gheorghe etnicii maghiari sunt majoritari cu un procentaj de 75%, cele mai importante artere ale oraşului poartă denumirile şi numele unor personalităţi române.

„Cred că aceste noi denumiri sunt un semn de normalitate, mai ales că până acum erau destul de puţine străzi cu denumiri de personalităţi maghiare. În plus, multe nu aveau legătură cu Sfântu Gheorghe - ca de exemplu, strada Horia, Cloşca şi Crişan - ce legătură aveau ei cu oraşul sau cu buna convieţuire dintre români şi maghiari…? Pe de altă parte, Kopeczky Sebestyen Jozsef, nume pe care îl va purta fosta stradă Andrei Şaguna, este cel care a făcut la un moment dat o stemă a României, deci şi cetăţenii români ar trebui să aprecieze această denumire”, a mai explicat primarul Antal Arpad. Odată cu schimbarea denumirilor de străzi, cei care locuiesc pe acestea vor trebui să-şi schimbe actele de identitate. Potrivit primarului, schimbarea actelor de identitate ale cetăţenilor se va realiza „gratis”, în sensul în care Primăria va suporta costurile. În acelaşi context însă, primarul a admis că nu s-a realizat o evidenţă a numărului de cetăţeni şi firme care vor trebui să-şi schimbe actele de identitate sau documentele, dar a precizat că este normal, în cele din urmă, ca eforturile pentru oraş să fie făcute şi de către cetăţeni. Pentru cele peste 20 de străzi va fi necesară schimbarea a câtorva mii de cărţi de identitate.

Monica Vajna

Denumire veche                  Denumirea nouă

  • 1 Mai                                     Székely
  • Andrei Şaguna               Köpeczy Sebestyén József (Între Str. Kós Károly şi Str. Stadionului)
  • Avântului                        George Coşbuc
  • Căminului                        Kiss János
  • Centralei                          Bartha Árpád
  • Constructorilor             Câmpul Frumos (Szépmező)
  • Elevilor                             Hosszú Zoltán
  • Energiei                             Teller Ede
  • Făcliei                                Bora István
  • Fermei                               Nagy Elek
  • Grădinarilor                    Tuzson János
  • Hărniciei                           Czetz János
  • Horea, Cloşca şi Crişan            Attila
  • Mică                                    Rákóczi Ferenc
  • Nicolae Iorga                  Rákóczi Ferenc (pe porţiunea dintre P­ţa Europa şi Str. Nicolae Colan)
  • Nouă                                   Înfundată (Zsák)
  • Presei                                  Tamási Áron
  • Prieteniei                           Mihail Kogălniceanu
  • Recoltei                              Iernii (Tél)
  • Sănătăţii                             Kiss Manyi
  • Tineretului                        Bihari József
  • Viitorului                           Baász Imre

Denumiri de străzi noi

  • Iosif Popoviciu - prima stradă paralelă cu strada Voican din strada Cerbului
  • Aurel Nistor - strada cuprinsă între str. Romulus Cioflec şi str. Iosif Popoviciu
  • Csiki László - strada cuprinsă între str. V. Goldiş şi str. Köpeczy S. József
  • Berde Mózes - prima stradă spre est din strada Dealului
  • Budai József - prima stradă paralelă cu strada Nagy Elek din strada Jókai Mór
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 40

Adaugă comentariu
ion, 29 martie 2010
@hu; Asa e, fara ei e si mai bine, putem trai fara ei insa nu cred ca pot trai ei fara noi.
Loczi, 29 martie 2010
hu:esti un prost asa pe romaneste,dupa ce ca nu sti sa scrii in limba romana te mai bagi si in seama pe aici,mai intai ar trebui sa invatati sa scrieti si sa vorbiti in limba romana,iar pe urma in citeste integral
Razvan, 29 martie 2010
Am sa dau in judecata primaria pentru timpul si banii pierduti schimbarii actelelor. Asa ar trebui sa facem toti. Vom castiga 100%.
hu, 29 martie 2010
XY:place cum gandest,ar trebuii sa ne lasam in balta odata de tot, ptr. nimic ne haraim zi cu zi, nu putem trai noi mai bine.Eu zic ca da,ca romani-unguri a trait mai bine,si trebuie sa traim si mai citeste integral
ella, 29 martie 2010
de ce atitea probleme? nu s-ar putea ca fiecare strada sa aiba un numar?atunci ar fi limiste si pace intre etnii.macar in ce priveste strazile!
xy, 29 martie 2010
Hoţii strigă HOŢII ! Cine spune de altul că e împuţit ar trebui să se miroase. Păcat de înverşunarea şi de proasta creştere a unora. Dacă vrem să schimbăm ceva ar trebui să începem citeste integral
Primar_la_Hetea, 28 martie 2010
Ce imi plac glumele tale, botond draga. :-) Daca ar venii un moldovean , sa strige in gura mare maghiari imputiti :-), ca s-ar declansa un mic razboi aici pe chat.
florin, 28 martie 2010
:)) super tare botond nu stiu cati % din populatia orasului Sf.Gheorghe indiferent de etnie sunt civilizati, civilizatia se vede mai ales de zilele orasului. Si nu stiu de ce aduci iar in discutie citeste integral
botond, 28 martie 2010
Nu inteleg problema voastra. Sunt orase in tara unde nu gasiti nici o strada cu nume unguresc, unde nici gropi nu sunt. Voi tot aici sunteti si plangeti de soarta voastra.
florin, 28 martie 2010
Referitor la placutele bilingve, primarul are 30 de zile la dispozitie sa le schimbe, ca sa fie in legalitate, iar primarul le va schimba din banii nostri, de asta s-au marit taxele si impozitele cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.