ACTUALITATE 30 decembrie 2009

Şase oi omorâte de urs

de Covasna Media | 1170 vizualizări
Deşi e iarnă şi majoritatea urşilor dorm, unii îşi caută mâncare în gospodăriile oamenilor. La Bicfalău, un sătean a rămas fără 30dec2009-oaieşase din cele şapte oi ale sale, după ce acestea au fost omorâte de un urs coborât după hrană Un urs a făcut ravagii ieri dimineaţa în gospodăria unui localnic din satul Bicfalău, comuna Ozun, omorând şase oi din cele şapte pe care acesta la avea. Păgubitul, Raduly Attila, poveşte că ursul a intrat în grajd pe sub fundaţie, după ce a săpat în pământ suficient cât să-şi facă o gaură prin care să intre. Animalul a tras afară una dintre oile omorâte, după care şi-a luat tălpăşiţa. După urmele din curte, oamenii cred că era vorba despre o ursoaică însoţită de un pui, întrucât zona este frecventată în fiecare an de aceasta.

Deşi e iarnă şi majoritatea urşilor dorm, unii îşi caută mâncare în gospodăriile oamenilor. La Bicfalău, un sătean a rămas fără 30dec2009-oaieşase din cele şapte oi ale sale, după ce acestea au fost omorâte de un urs coborât după hrană

Un urs a făcut ravagii ieri dimineaţa în gospodăria unui localnic din satul Bicfalău, comuna Ozun, omorând şase oi din cele şapte pe care acesta la avea.

Păgubitul, Raduly Attila, poveşte că ursul a intrat în grajd pe sub fundaţie, după ce a săpat în pământ suficient cât să-şi facă o gaură prin care să intre. Animalul a tras afară una dintre oile omorâte, după care şi-a luat tălpăşiţa. După urmele din curte, oamenii cred că era vorba despre o ursoaică însoţită de un pui, întrucât zona este frecventată în fiecare an de aceasta.

„E prima dată când păţesc aşa ceva. Am rămas cu o singură oaie, din asta trăiam, lapte, caş, de la oi aveam”, spune supărat Raduly Attila. Din fericire, omului îi mai rămân încă o oaie, un porc şi o vacă cu viţel de pe urma cărora să îşi ducă traiul, însă acum se teme că odată învăţat la sânge, ursul va reveni. Rămas fără câine acum trei luni, gospodarul a spus că neapărat va face rost de altul acum.

„Şi la mine în curte a intrat odată şi a furat stupi, a încercat să intre şi în grajd dar nu a reuşit”, îşi aduce aminte un vecin.

Ursul ca la el acasă

Oamenii din zonă sunt familiarizaţi deja cu prezenţa urşilor la ei în sat, iar odată un localnic s-a trezit cu ursul în cireş. Nu doar urşii umblă prin zonă, vara trecută lupii lăsândul pe viceprimar fără 11 oi. Primarul comunei, Raduly Istvan, a afirmat că de-a lungul timpului au făcut mai multe adrese la autorităţile centrale şi judeţene pentru a se lua măsuri privind majorarea cotei de împuşcare la urs şi împuşcarea celui care vine mereu în Bicfalău, pentru a evita uciderea animalelor sau chiar un atac asupra oamenilor, dar problemele au continuat.

„A intrat de nenumărate ori în gospodăria oamenilor, dar până acum nu a omorât niciun animal, ultima dată vineri noaptea a intrat la alt localnic şi a vrut să scoată porcul din coteţ dar l-au speriat câinii şi a fugit.

Suntem atacaţi, noi ştim că trăim împreună cu animalele sălbatice, pentru că Bicfalăul este întro zonă superbă şi la marginea pădurii, dar nici chiar aşa ca animalele sălbatice să ţină un sat întreg în frică. Aceşti urşi parcă ar fi manipulaţi genetic, pentru că nu dorm iarna şi umblă după mâncare“, a spus primarul.

Explicaţia pentru care iarna în loc să doarmă unii urşi umblă după mâncare este explicată de specialişti şi prin temperaturile ridicate de afară, deşi majoritatea urşilor sunt în bârlog.

Şeful Ocolului Silvic din Covasna, Ioan Ceangă, a declarat că ursul care a atacat este unul tânăr, şi nu ursoaică cu pui, şi a mai fost văzut în zonă acum o săptămână, fiind recunoscut de paznicul de vânătoare după urme.

„Am pus pădurarul să îl urmărească şi să îl gonească, dacă nu, astăzi organizăm o goană cu câini să îl speriem”, a spus acesta. Cota de recoltare la urs pentru acest an este de 48 de capete, iar potrivit datelor oficiale în Covasna ar trăi aproximativ 600 de urşi. Statisticile neoficiale ale vânătorilor indică însă aproape 900.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, valoarea pagubelor provocate de urs şi lup în ultimii trei ani a fost evaluată la aproximativ 35.000 de euro.

De asemenea, în ultimii doi ani, APM Covasna a fost informată de 74 de incidente provocate de urşi, iar în 2009, până în prezent, de peste 50 de astfel de incidente. În ceea ce priveşte despăgubirile, plata lor nu este preconizată pentru viitorul prea apropiat, din lipsa fondurilor.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ariel, 2 ianuarie 2010
Dl Raduly mai bine ar face o cercetare stiintifica despre inteligenta nativa a ursoaicei, respectiv despre cum si de ce a sapata pamantul sub fundatie. Astfel ar putea publica un studiu intr-o revista citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.