ACTUALITATE 4 ianuarie 2021

Șase clădiri neglijate din Sfântu Gheorghe, supraimpozitate cu până la 400%

de Daniela Luca | 2560 vizualizări

Printre acestea se numără și clădirea Poștei din centrul orașului

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat săptămâna trecută, în ultima ședință ordinară din 2020, o supraimpozitare cu până la 400% pentru șase imobile neglijate și degradate deținute de persoane fizice sau juridice. Pe de altă parte, pentru proprietarii care au grijă de imobilele lor, impozitul rămâne la cota minimă prevăzută de lege, potrivit  autorităților locale.

Astfel, clădirea Poștei situată în centrul municipiului,  în a care a funcționat pe vremuri hotelul „Hungaria”, va fi supraimpozitată și anul acesta cu 300%.

„Proprietarii au fost de mai multe ori anunțați, începând cu anul 2016, motiv pentru care propunem ca de anul viitor să majorăm cu 300% impozitul pe clădiri. Este vorba despre clădirea hotelului „Hungaria”, care în prezent se află în posesia Poștei Române”, a spus săptămâna trecută, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, primarul Antal Árpád.

În ceea ce privește această clădire, cu fațada degradată, situată pe strada 1 Decembrie nr. 18, autoritățile locale și-au exprimat în repetate rânduri dorința de a constrânge proprietarul fie să o reabiliteze, fie să o cedeze municipalității, însă până în prezent nu s-a ajuns la un acord.

În stare de degradare se află și un alt imobil din strada Kós Károly nr. 51. Antal Árpád a precizat că proprietarul a fost atenționat de mai multe ori,  începând cu anul 2019, și a propus o majorare de 300% a impozitului pe clădire.

Un alt imobil neîngrijit de pe strada Borvíz nr. 28 va fi supraimpozitat cu 400% în 2021, iar o clădire de pe strada Sălciilor nr. 19 cu 300%, se arată în hotărârile Consiliului Local. În ambele cazuri, proprietarii au fost avertizați în repetate rânduri, spun autoritățile locale.

Tot cu 400% va fi supraimpozitat și un imobil din strada Nicolae Bălcescu nr. 17.

„Clădirea se află lângă Biserica Reformată și este în cea mai avansată stare de degradare. Există și un litigiu între doi proprietari, motiv pentru care vom încerca în 2021 să trecem în proprietatea noastră acest imobil și cine va câștiga acest proces să primească banii pentru acesta. Totuși este vorba despre un imobil din centrul orașului, deci vom încerca să intrăm în posesia acestuia, iar până atunci dorim o majorare cu 400% a impozitului pe clădiri”, a mai spus Antal Árpád.

Cea de-a șasea clădire, aflată la prima supraimpozitare, este situată pe strada Lázár Mihály nr. 23. În acest caz cota de majorare este de 300% pentru anul fiscal 2021.

Potrivit Codului fiscal, autoritățile locale pot majora cu până la 500% impozitele pentru terenurile și clădirile neglijate, în funcție de anumite criterii. Consiliul Local Sfântu Gheorghe a început încă din anul 2016 să se folosească de această pârghie legală pentru a-i determina pe proprietari să reabiliteze imobilele.

Anul trecut, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat supraimpozitarea cu până la 500% a unui număr de șapte clădiri degradate.

Impozitele pe clădiri la Sfântu Gheorghe – la cota minimă

Totodată, autoritățile locale din Sfântu Gheorghe nu preconizează majorarea impozitelor pe anul 2021. Acestea sunt la nivelul minim prevăzut de lege, conform primarului Antal Árpád.

„În cazul impozitelor pentru imobilele persoanelor fizice cota de impozitare se află la minimul permis de lege. În 2021 nu ne propunem creșterea cotelor de impozitare, ci doar să corectăm cu indicele de inflație de 3,8%. Aceasta este măsura în care vor crește acestea în 2021. În același timp, rămâne în continuare valabilă acea condiție ca cei care plătesc impozitul integral pe tot anul până în 31 martie, vor beneficia de o bonificație de 9%, în cazul în care nu au alte restanțe față de bugetul local. Va exista și acea cotă de impozitare majorată pentru cei care au imobilele degradate și strică imaginea orașului”, a precizat săptămâna trecută Antal Árpád.

În cursul anului trecut, Direcția de Finanțe Publice Municipale din Sfântu Gheorghe a extins serviciul de plată online prin www.ghiseul.ro și la persoanele juridice.

Informații legate de situația fiscală a persoanelor fizice sau juridice pot fi solicitate prin e-mail la adresa taxeimpozitelocale@sepsi.ro, ori telefonic la numerele de telefon: 0736 883 567 (Biroul Constatare, Impunere, Control Persoane Fizice) 0736 883 569 (Biroul Constatare, Impunere, Control Persoane Juridice) 0736 883 568 (Biroul Executări Silite).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.