ACTUALITATE 12 iulie 2015

Sărăcie extinsă. 90% din venitul unei familii se duce pe mâncare şi dările către stat

de Covasna Media | 85 vizualizări

Viaţa între mâncare, facturi şi taxe. Aşa trăiesc românii, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Un studiu arată că aproape 90 la sută din venitul unei familii din România se duce pe alimente, plata utilităţilor şi achitarea impozitelor. Un motiv ar fi faptul că, deşi preţurile sunt apropiate de cele europene, salariile au rămas printre cele mai mici.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, veniturile totale medii ale unei familii din România ajung la 2.577 de lei, iar cheltuielile la 2.263 de lei. Cifrele analiştilor arată că 73 la sută din bani merg pentru consum iar 18,6 pentru impozite şi contribuţii. La un calcul simplu rezultă că peste 90 la sută din bugetul unei familii se duce pe mâncare şi dările către stat.

Pentru sociologi, aceste cifre proiectează o situaţie în care sărăcia se va extinde şi chiar se va moşteni. Iar consecinţele pot fi grave.

Mircea Chivu, sociolog: „Asta duce la ceea ce numim noi sărăcie endemică, adică dacă toţi banii se duc pe mâncare şi pe plata facturilor, pentru perfecţionare profesională, nu-ţi rămâne nimic, pentru educaţia copiilor care e gratuită dar numai pe hârtie, iar nu rămâne nimic, deci sărăcia se regenerează se transmite din generaţie în generaţie".

Potrivit datelor statistice, românilor le mai rămân doar 0,3% din venituri pentru investiţii. Adică aproape nimic.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Dylan Flores a venit la Sepsi OSK

Acum 3 ore, 21 minute

Concert Mozart

Acum 4 ore, 6 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.