ACTUALITATE 26 noiembrie 2013

Săptămâna Educaţiei Permanente la Şcoala Gimnazială „Ady Endre”

de Covasna Media | 861 vizualizări

La Şcoala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, săptămâna 18-24 noiembrie a fost dedicată „Educaţiei permanente” sub egida celei de-a XIV-a ediţii a „Festivalului Naţional al Șanselor Tale”. Organizarea săptămânii educaţiei permanente se află sub egida UNESCO – Institutul pentru Educaţie-Hamburg, România numărându-se printre cele 48 de ţări din lume care organizează anual acest eveniment. Tema din acest an - „Cetăţean român – cetăţean european” a fost stabilită datorită faptului că în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea cetăţeniei europene, prin Tratatul de la Maastricht, fiind lansat astfel Anul European al Cetăţenilor.

Prin activităţile derulate în şcoala noastră am încercat să realizăm o campanie de promovare şi conştientizare a necesităţii educaţiei permanente şi a învăţării pe tot parcursul vieţii, precum şi dezvoltarea spiritului civic şi a responsabilităţii cetăţeneşti.

Temele propuse anul acesta s-au focalizat pe ideea cetăţeniei europene, cunoaşterea instituţiilor europene, dar şi formarea unui profil moral şi civic al viitorilor cetăţeni europeni care trebuie să se definească prin toleranţă, non discriminare, respectul şi înţelegerea  faţă de alte culturi, eliminarea stereotipurilor şi prejudecăţilor, acceptarea diferenţei.

Luni – „Noi şi Ceilalţi”

În acest sens, săptămâna educaţiei permanente la Şcoala Gimnazială „Ady Endre” a debutat cu o întâlnire cu reprezentaţi de la Centrul Europe Direct din Sfântu Gheorghe, doamnele Madarasi Csilla şi Sándor Laura, care au făcut o interesantă prezentare power point despre instituţiile europene şi drepturile omului în faţa elevilor de la clasele a VII-a A şi a VIII-a A. Elevii au pus o serie de întrebări şi totodată au dat dovadă că au multe cunoştinţe despre drepturile omului şi respectarea acestora. În continuarea activităţii, patru echipe de la aceste clase sub îndrumarea subsemnatei au participat la un concurs despre cunoaşterea instituţiilor şi legislaţiei europene. Concursul a fost câştigat de un echipaj de la clasa a VIII-a A compus din Mija Roxana, Radu Bogdan, Iştoc Adrian şi Suciu Daniel. La sfârşit elevii au fost premiaţi cu pliante, broşuri şi agende despre Uniunea Europeană.

Marţi – Ziua educaţiei prin artă cu tema „Toţi egali – toţi diferiţi”

A doua zi a fost rândul celor de la ciclul primar să se implice în activităţi despre cetăţenia europeană sub titlul „Toţi egali, toţi diferiţi”. Sub îndrumarea doamnelor învăţătoare atât cele de la secţia română, cât şi de la secţia maghiară, elevii au creat desene extrem de intersante care ilustrează Uniunea Europeană prin ochi de copil.

Miercuri – „O şcoală fără discriminare”

Această zi a fost dedicată deopotrivă luptei împotriva discriminării, a stereotipurilor şi prejudecăţilor prin activitatea derulată cu elevii clasei a VII-a A. După o discuţie liberă privind discriminarea, marginalizarea, excluderea, lipsa de toleranţă, elevii au vizionat  filmul documentar „O clasă divizată”un experiment realizat într-o şcoală americană. Au urmat apoi dezbateri pe tema discrimării pornind de la acest documentar, elevii având idei foarte interesante şi, mai ales, aducând în discuţie exemple din clasa lor sau din şcoală. Tot în acest context elevii de la clasa a VIII-a A au completat un chestionar privind discrimarea din şcoala noastră, exprimându-şi opinia cu privire la această temă.

Elevii din clasa a VIII-a A au pregătit un atelier de lucru interactiv privind drepturile omului şi discriminarea. Au realizat o prezentare power point despre discriminare şi apoi au prezentat o scenetă din viaţa elevilor ilustrând acest aspect al unei comunităţi.

Joi – „Ziua egalităţii de şanse”

În această zi, elevii din clasele a VIII-a A şi a VIII-a B în cadrul proiectului coordonat de prof. Gruman Rozalia, au avut ocazia să viziteze câteva instituţii din oraş reprezentative pentru viitoarele profesii pe care aceştia ar dori să le urmeze. Astfel au vizitat un şantier de construcţii, biroul unui avocat, al unui politician, un cabinet stomatologic, o companie de transport, un club sportiv.

Vineri – Ziua „Ady Endre”

Toate activităţile au fost dedicate zilei de naştere a lui Ady Endre – 22 noiembrie 1877 – şi au cuprins programe cultural artistice şi de divertisment.

Director adjunct,

Profesor Constanţa Balog

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.