ACTUALITATE 29 iulie 2020

Sanitas Covasna, concluzii după întâlnirea cu Ludovic Orban și Nelu Tătaru

de Daniela Luca | 1015 vizualizări

Care sunt cererile sindicaliștilor și cu ce promisiuni s-au ales 

Reprezentanții Federației Sanitas s-au întâlnit, marți, 28 iulie, cu premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a dezbate cele mai mari problemele cu care se confruntă sistemul sanitar în prezent. Conducerea Sanitas Covasna spune că a primit promisiuni pentru soluționarea unor solicitări care necesită o rezolvare imediată, iar pentru altele vor mai urma discuții. În prim plan a fost subiectul acordării sporurilor, dar și cel al situației dificile în care se află personalul medical care e nevoit să lucreze ore în șir în combinezoane.  

Liderul filialei Sanitas Covasna, Vasile Neagovici ne-a spus că întâlnirea de marți a fost organizată în urma unei acțiuni de stradă prin care personalul medical s-a arătat nemulțumit de multitudinea de probleme cu care se confruntă. 

În primul rând, a fost adusă în discuție necesitatea reluării unui dialog social instituționalizat la toate nivelurile. 

„Noi am elaborat un material cu șapte probleme majore și urgente cu care ne-am dus la această întâlnire. Este cert că a fost o întâlnire lungă și intensă. Ca și concluzie, am primit din partea prim-ministrului și din partea ministrului Sănătății mai multe garanții. Una dintre ele, și cea mai importantă pentru mine ca lider de sindicat, este că ne-au asigurat că începând de astăzi se va relua dialogul social între parteneri la toate nivelurile pentru că undeva din 15 martie dialogul social n-a mai existat. Ne-a fost extrem de dificil să comunicăm cu autoritățile, mai ales cu autoritățile aflate în subordinea Guvernului, adică acele instituții care trebuiau să rezolve niște probleme”, ne-a spus Vasile Neagovici. 

Acordarea unitară a sporurilor și reducerea timpului de lucru al personalului care lucrează în combinezoane 

În ceea ce privește cele mai acute probleme cu care se confruntă personalul medical din județului Covasna, liderul Sanitas Covasna spune că, în primul rând, acesta resimte aplicarea neuniformă a Legii nr.82/2020, prin care li se acordă stimulentele de risc.  În acest sens, la întâlnirea de marți, părțile au convenit identificarea sursei de finanțare și a unor soluții tehnice pentru acordarea unitară a sporurilor. 

Reducerea timpului de lucru a personalului din spitalele faza I, faza II și suport COVID-19 a fost o altă temă importantă adusă în discuție. Rezolvarea acestei probleme este mai dificilă, spune Vasile Neagovici. 

„Problemele astăzi sunt pe zona revendicativă din punct de vedere al banilor care au fost promiși. Aceste așteptări legate de anumite recompensări materiale au venit în mod direct de la Guvern și de la Parlament. Spitalele de la nivelul județului au reușit să își asigure echipamentele necesare, iar acum oamenii își așteaptă banii. Mai ales colegii care astăzi poartă acele combinezoane, viziere, ochelari și bonetă, se sufocă în acel echipament, pur și simplu. Vedem că lucrurile evoluează destul de nefavorabil la nivel național. S-a acumulat o oboseală. Mult personal n-a putut beneficia de concediul de odihnă. Este într-adevăr o mare problemă. Avem nevoie de ei și nu găsim specialiști. Discuția ca să reducem programul de lucru pentru acest personal este una corectă, dar să vedem ce formulă se va găsi la nivelul ministerului în condițiile în care eu astăzi nu pot să iau de pe stradă zece specialiști pentru ATI. Este o criză de personal. Cert este că vom monitoriza cu atenție punerea în aplicare a prevederilor legii, pentru că vorbim de niște acte normative care nu produc încă efectele pentru care au fost emise”, ne-a explicat Vasile Neagovici. 

O altă promisiune a fost legată de creșterea salariilor pentru angajații din direcțiile de sănătate publică implicați direct în activitățile de limitare a efectelor pandemiei, dar și crearea posibilității de plată a orelor suplimentare pentru toți salariații din sistemul sanitar, inclusiv pentru funcționarii publici din cadrul direcțiilor de sănătate publică. În acest sens, sindicaliștii spun că Guvernul României a promis că va emite o ordonanță de urgență în cel mai scurt timp.

Totodată, în legătură cu detașarea personalului medical în această perioadă, conform Sanitas, cele două părți au convenit cumularea sporului de detașare (50%) cu celelalte drepturi salariale. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Guvernul va emite un act normativ care să reglementeze condițiile de detașare, explică sindicaliștii. 

„Să sperăm că lucrurile se vor îndrepta, pentru că nemulțumirea salariaților va duce și la alte acțiuni de protest”, a concluzionat Vasile Neagovici. 

Sursă foto: Facebook/Federația Sanitas din Romania. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.