ACTUALITATE 17 aprilie 2012

Sâmbătă, la Sfântu-Gheorghe, Dan Puric vorbește despre Demnitate

de Covasna Media | 386 vizualizări

La o săptămână după Sărbătorile Pascale, Liga Cultural Creștină Andrei Șaguna va prezenta sâmbătă, 21 aprilie, în cadrul Zilelor Andrei Șaguna, conferința „Despre Demnitate”, susținută de Dan Puric. Evenimentul marchează 20 de ani de la înființarea Ligii, a fost inițiat de către Ioan Bălan, iar „Observatorul de Covasna” și www.covasnamedia.ro sunt parteneri principali şi co-organizatori ai evenimentului. Inițiativa aducerii la Sfântu-Gheorghe a lui Dan Puric, de această dată nu în postura de actor ci mai degrabă în cea de orator și autor a mai multor volume de cărți publicate, i-a aparținut fostului director al Covalact, Ioan Bălan. Venirea la Sfântu-Gheorghe a fost condiționată de către Dan Puric cu vânzarea volumului său „Fii Demn!”, autorul arătându-se încântat de întâlnirea cu oamenii de aici. Biletele pentru evenimentul de sâmbătă se găsesc la centrul de mică publicitate al „Observatorului de Covasna” de la parterul magazinului Şugaş sau în magazinul Doctor Office. Preţul biletului este de 30 de lei şi include – cadou un exemplar din cartea „Fii demn!” a lui Dan Puric, al cărei semn de carte reprezintă biletul de intrare la eveniment.

„Cred că asemenea oameni aleși de Dumnezeu, cum simt eu că este Dan Puric pentru poporul român, sunt foarte rari. Vremurile în care s-a afirmat el, modul în care abordează ființa umană și spiritul acesteia, arată clar că este unul dintre cei care înțeleg cum să mângâie sufletul. În contextul în care noi toți părem a ne îndepărta de rădăcini, cred că este momentul ca Dan Puric să ajungă și aici, la Sfântu-Gheorghe”, a explicat Ioan Bălan alegerea și dorința sa de a-l „oferi” pe Dan Puric celor din Sfântu-Gheorghe.

Ioan Bălan a subliniat că evenimentul nu are nicio amprentă politică, Dan Puric fiind contactat de către fostul director Covalact la începutul acestui an, tocmai pentru a aduce ceva dosebit în preajma Sărbătorilor care tocmai au trecut.

„Cred că Dan Puric va reuși să ne transmită tuturor ceva deosebit – fie că suntem români sau maghiari; sigur, este un om bine ancorat în ceea ce înseamnă spiritul românesc și actualitatea socială, așa că vom avea numai de câștigat ascultându-l”, a mai punctat Ioan Bălan.

La rândul său, președintele Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, preotul Sebastian Pârvu, susține că prezența unor oameni precum Dan Puric nu poate fi decât una de excepție, evenimentul de la finele acestei săptămâni urmând să  îmbogățească sufletește pe fiecare dintre cei care va lua parte la el.

„L-am ales pe Dan Puric în primul rând pentru că ne place și credem că sunt mulți oameni care agreează stilul acestuia, un stil pe care nu aș putea eu să-l caracterizez întru totul, dar care spun eu că este un stil al valorii: omul vorbește bine și din trăire. Aș dori ca cei care vor participa la această conferință susținută de Dan Puric să rămână cu mai multă speranță și cu mai multă demnitate – căci până la urmă discutăm despre demnitatea umană, în sensul că dacă noi nu ne apreciem, nu ne vedem așa cum suntem – adică perfectibili, Dumnezeu ne întinde o mână de ajutor și nu mai suntem în derivă. Sunt mai multe informații care ne spun că suntem izolați, noi românii, în această zonă – și pierdem mult dacă ajungem să nu ne mai simțim ca o comunitate. Mă gândesc că, având mai multă demnitate, mai multă încredere în noi înșine, crește și dorința de asociere, iar Biserica, ONG-urile, sunt piloni de susținere, care adună oamenii împreună – ceea ce-i face puternici”, a arătat preotul Sebastian Pârvu.

Daniel Şanta, reprezentant al Covasna Media Group şi Observatorul de Covasna, a declarat: „Am decis să sprijinim prezenţa lui Dan Puric la Sfântu Gheorghe şi să investim în promovarea aceastei conferinţe din mai multe motive. În primul rând pentru că personalitatea lui Puric este una aparte, iar prezenţa lui în oraşul nostru merită să devină un adevărat eveniment. În al doilea rând, am dorit ca în felul acesta să transmitem atât un mesaj de apreciere faţă de munca depusă în 20 de ani de către membrii Ligii Andrei Şaguna, precum şi un mesaj de apropiere, de susţinere, care să vină din partea noastră, a celor „mai tineri” şi cu viziuni nu întotdeauna identice cu ale Ligii. Avem cu siguranţă drumuri pe care ne întâlnim, putem comunica şi chiar colabora, pentru că până la urmă interesul comunităţii este cel care trebuie să primeze. Sunt vremuri în care comunitatea românească din Covasna trebuie să strângă rândurile, să lase la o parte orgoliile şi divergenţele atât de puţin fundamentate uneori. Sper ca la întâlnirea cu Dan Puric să fim cât mai mulţi, să simţim la fel şi să ne bucurăm împreună. Cu ocazia aceasta îi invit pe toţi cititorii noştri, precum şi pe cei care ne-au fost alături în Asociatia Pentru Comunitate, să participe la acest eveniment pe care îl aşteptăm cu înflăcărare”.

La rândul său, Maria Peligrad, președinta Fundației Mihai Viteazul – un ONG aflat constant în colaborare cu Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, a caracterizat conferința lui Dan Puric drept un eveniment deosebit pentru Sfântu-Gheorghe, un eveniment din care se vor putea învăța foarte multe, îndeosebi în actualitatea unor vremuri grele, în care demnitatea și mândria sunt greu puse la încercare de factorii economici și chiar socio- politici.

„L-am descoperit relativ recent pe Dan Puric – sigur, îl mai văzusem și auzisem la televizor, dar poate nu am avut răbdarea și timpul de a asculta totul în profunzime. Când am început însă să citesc o carte ce conținea interviuri și apariții ale sale pe diverse canale media, m-a cucerit încă de la primele pagini. Am devenit mai atentă la ceea ce susține dumnealui și mi-a plăcut. Vorbele sale fac de multe ori referire la patriotism, la țară – totul în cuvinte simple. Dan Puric vorbește de „un dor – un dor de omul frumos, care să țină de ici până colo, de aici până la Dumnezeu”, transmite în mod uman și ceea ce vrea să spună despre Divinitate. De asta, mă aștept ca această conferință să ne lase speranțe și optimism, să ne aducă mângâiere sufletească, o dorință de a merge mai departe – căci nici noi dar nici țara nu se află într-o poziție tocmai comodă în aceste vremuri. Cred că ar trebui să răzbească din această conferință dorința de a lua atitudine; și dacă vorbim actual, cât mai actual, atitudinea pe care trebuie să o luăm este aceea de a merge la vot, căci tot urmează o serie de alegeri”, a spus Maria Peligrad.

Dan Puric a jucat atât în teatru, cât și în film, fiind totodată și regizor, iar spectacolele sale – „Toujours l'amour”, „Made in Romania”, „Costumele” și „Don Quijote au fost reprezentate în mai multe țări. Puric a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziuni precum BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg. Volumul „Fii Demn!” a fost lansat de Dan Puric pe 1 noiembrie 2011, după  „Omul frumos” și „Cine suntem”. Potrivit Radio România, cartea lui Dan Puric, structurată în șase capitole și scrisă la persoana întâi, reprezintă „confesiunea unui om care se bucură de fiecare răsărit de soare și care, cu sensibilitate dar și cu luciditate, redescoperă, pentru sine și pentru oameni, reperele necesare oricărui român: mama, pământul și martirii neamului”.

Supranumit și „regele pantomimei”, Dan Puric a mai putut fi urmărit la Sfântu-Gheorghe în 2007, când s-a aflat aici cu spectacolul „Vis”, în cadrul Zilelor Orașului.

20 de ani de istorie

Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” s-a înființat în urmă cu 20 de ani, ca o necesitate de a coagula forțele culturale românești din județul Covasna, având ca imediat scop crearea unor organizații noi, care să promoveze valorile și credințele românești. Printre membrii fondatori s-au numărat numeroase familii, iar Liga s-a implicat de-a lungul timpului în crearea unor instituții precum Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul Spiritualității Românești precum și în procesul de canonizare a Mitropolitului Andrei Șaguna. Activitatea Ligii și a ONG-urilor românești din județ este cuprinsă și într-un buletin editat o dată la doi ani de către Ligă, aici regăsindu-se acțiuni și evenimente legate de toate activitățile comunităţii româneşti. În cadrul Zilelor Andrei Șaguna din acest an va avea loc o serie de manifestări în scopul păstrării identității naționale a românilor din această zonă – spectacole folclorice, manifestări științifice și expoziții.

(Articol preluat de pe monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.