ACTUALITATE 28 septembrie 2009

Sâmbătă, la Malnaş-Băi, regal gastronomic la Festivalul Vânătoresc

de Covasna Media | 852 vizualizări
38 de echipe de bucătari şi vânători s-au întrecut la cea de-a doua ediţie a Festivalului organizat la Malnaş-Băi

[singlepic=373,400,200,,left]La marginea pădurii, în staţiunea Malnaş Băi, toamna a prins aromă de tocăniţă şi frunzele s-au pierdut în fumul ieşit de sub ceaun. Înşirate una lângă alta, 38 de echipe de mici „bucătăraşi”, mai mult sau mai puţin amatori, mai mult sau mai puţin vânători, s-au adunat încă de dimineaţă să-şi pregătească mesele pentru a participa la cea de-a doua ediţie a Festivalului Vânătoresc din judeţ, organizat de Primăria Malnaş.

38 de echipe de bucătari şi vânători s-au întrecut la cea de-a doua ediţie a Festivalului organizat la Malnaş-Băi

La marginea pădurii, în staţiunea Malnaş Băi, toamna a prins aromă de tocăniţă şi frunzele s-au pierdut în fumul ieşit de sub ceaun.

Înşirate una lângă alta, 38 de echipe de mici „bucătăraşi”, mai mult sau mai puţin amatori, mai mult sau mai puţin vânători, s-au adunat încă de dimineaţă să-şi pregătească mesele pentru a participa la cea de-a doua ediţie a Festivalului Vânătoresc din judeţ, organizat de Primăria Malnaş.

Şi nu se putea oricum. Dacă de la organizatori au primit fiecare câte 3 kilograme de carne dintr-un cerb de aproximativ 120 de kg, echipele au avut sarcina nu uşoară de a le găti în aşa fel încât preparatele să fie cât mai gustoase şi mai atractive.

Concentraţi în jurul ceaunului şi cu o lingură uriaşă de lemn în mână, bucătarii au învârtit astfel de zor la tocăniţele care fierbeau şi nu s-au zgârcit deloc la condimente, legume sau ingrediente secrete, toate completate de un vin roşu sec şi de o melodie de vioară care răsuna de la o masă amenajată în mod tradiţional.

Bazându-se pe imaginaţie sau reţete vechi - unele culese cu grijă din cărţi de bucate de pe vremea străbunicii -, echipele au scos din ceaun tocăniţe de cerb cu cireşe, portocale şi cognac, cu ciuperci, legume, uleiuri speciale pentru vânat, toate condimentate cu multă voie bună şi numai bune de lăsat gura apă.

„Electricieni rataţi“, „Voinicii“ şi „Urechilă“

După un tur printre mese, vizitatorii curioşi de bucate au decis că au meritat cele câteva lacrimi smulse de fumul care ieşea de sub ceaun şi au trecut la mâncat. Înainte de tocăniţele din cerb, participanţii au amăgit papilele gustative ale trecătorilor cu slăninuţă, salamuri, ceapă roşie, cârnăciori afumaţi, legume, chifteluţe rotunde, brânzeturi sau gogoşi de lângă care nu lipseau ţuica, afinatele şi vinul din ulcele.

Echipa „Electricienilor Rataţi” – 3 tineri care şi-au luat numele pornind de la ideea că toţi au terminat Liceul Ener - getic la Braşov, dar niciunul nu profesează în meseria sa - s-a gândit să pre gă tească o reţetă semispaniolă cu influenţe arabe, în care carnea de cerb se îmbină perfect cu şofranul, cu condimente din Spania, cu urechiuşi (gălbiori), şi care se serveşte cu smochine verzi murate, un preparat pregătit chiar de unul dintre membrii echipei. Vecinii lor, „Voinicii”, au venit cu o reţetă găsită într-o carte de bucate de acum 100 de ani, de cerb cu cireşe, în care mai adăugau şi cognac, două portocale, zahăr, borş şi sare, în timp ce echipa „Urechilă” a preparat o delicioasă tocană de cerb cu ciuperci şi legume.

„A fost fain. Fără îmbulzeală. Mi-a plăcut că echipele au fost bine organizate, am gustat din mai multe tocăniţe şi mi-a plăcut cea cu ciuperci”, a spus un vizitator din Sfântu Gheorghe.

Campanie printre tocăniţe

Festivalul Vânătoresc a constituit şi prilej de campanie pentru candidatul UDMR la prezidenţiale, Kelemen Hunor.

Echipa UDMR din judeţ înscrisă în Festival a dedicat un mic panou lângă ceaun cu imagini ale lui Kelemen zâmbind de sub cozorocul de vânător, sub sloganul „Vânător prezidenţiabil”. Acesta nu a ratat ocazia de a se plimba printre echipe şi de a gusta din bunătăţile întinse pe mese.

Dincolo de gust şi mod de prezentare, tocăniţele s-au încadrat perfect în peisajul de toamnă. Dovlecii galbeni, porumbul copt agăţat de corturi alături de ardeii iuţi, ciupercile aduse din pădure şi plantate lângă ghivece cu crizanteme, vaze cu floarea soarelui aşezate pe feţe de masă şi alte cusături tradiţionale specifice zonei, bucătari costumaţi în vânători sau femei în rochii pitoreşti au fost doar câteva din petele de culoare de la Festivalul Vânătoresc.

La final, juriul Festivalului a premiat cea mai veselă echipă, cea mai gustoasă tocană, cea mai tradiţională masă, cea mai elegantă masă şi aşa mai departe, fiecare echipă plecând acasă cu o apreciere pe măsură. Pe primul loc a ieşit echipa „Femeilor Sârguincioase”, din Valea Zălanului, urmată de „Prietenii Vânătorilor”, iar Echipa „Brazii din Vâlcele“, cu o reţetă secretă pusă la cale de Marius Vidrea şi Alexandru Bucşa, a obţinut premiul special al juriului. „În general, aceste momente gastronomice - festivaluri - au din punct de vedere turistic o importanţă majoră pentru judeţul Covasna, promovăm gastronomia judeţului în rândul turiştilor, vizitatorilor care vin şi vrem ca în fiecare an să organizăm 5-6 festivaluri gastronomice în Covasna”, a spus directorul Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţ (ASIMCOV), Vajda Lajos, unul dintre organizatori.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.