ACTUALITATE 9 iulie 2015

Salariile bugetarilor vor creşte cu până la 70% în următorii trei ani

de Covasna Media | 85 vizualizări

Lefurile bugetarilor vor fi majorate cu procente cuprinse între 20 şi 70 la sută, în următorii doi-trei ani. Procentele mari vor fi acordate celor cu salarii mici.

Noua Lege a Salarizării vine cu modificări importante pentru bugetari. În sistemul bugetar, vor fi majorări salariale de până la 70 % în doi-trei ani. Aplicarea va începe la sfârşitul acestui an, urmând ca restul majorărilor să fie aplicate în 2016 şi 2017. Sectoarele care vor beneficia în primul rând de aceste creşteri salariale vor fi cele care în acest moment au cele mai mici lefuri din sistemul bugetar, spre exemplu administraţia locală din învăţământ şi sănătate.

Dacă în învăţământ se va aplica o majorare de 70% se va ajunge la un câştig mediu net de circa 2.200- 2.300 de lei, peste trei ani, în condiţiile în care salariul acum este de 1.400 de lei. În schimb, sectoarele care au deja salarii mai mari vor avea majorări de până la 20%, tot în timp de trei ani.

Această nouă lege de salarizare se va aplica însă de la 1 august pentru înalţii demnitari din statul român, care vor primi salarii mai mari de trei ori.

Noua lege a salarizării unitare, convenită deja cu FMI şi cu Banca Mondială, se află pe masa Ministerului Muncii, care va iniţia dezbateri pe această temă.

Ministrul muncii, Rovana Plumb, a precizat recent că au început consultările cu partenerii sociali pe noua lege a salarizării.

„Am convenit împreună cu instituţiile financiare internaţionale care sunt principiile şi criteriile care stau la baza acestei legi. Ca şi noutate, am introdus criteriul de performanţă, iar în rest, principiile sunt relaţionate cu echitatea şi coerenţa, cu o salarizare care să fie aşezată în funcţie de studiile fiecărei persoane care lucrează în sistemul bugetar. Am convenit să avem un raport între salariul minim şi salariul maxim de 1 la 18, iar în ceea ce priveşte clasele de salarizare acestea sunt 5. Vom vedea pentru fiecare categorie în parte – cei care lucrează în educaţie, în sănătate, în administraţia publică locală şi centrală – cum aşezăm salariile pe aceste trepte”, a explicat Rovana Plumb.

„Salariul minim cu care vom intra pe sistemul bugetar este de 1.200 de lei, iar salariul maxim va fi egal cu cel care acum este în plată la nivelul preşedintelui ÎCCJ şi va fi egal cu cel al preşedintelui României, cu salariul preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi cu cel al premierului. Salariul brut al preşedintelui ÎCCJ este 21,500 de lei. Pe perioada verii, vrem să finalizăm consultările cu partenerii sociali astfel încât în toamnă să putem transmite legea la Parlament. Dacă spaţiul fiscal ne va permite, vom putea să introducem legea gradual chiar din 2015, dar nu mai devreme de decembrie”, a mai precizat Rovana Plumb.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.