ACTUALITATE 10 decembrie 2015

Sabin Calinic (PSD): Nimeni din judeţ nu a culpabilizat comunitatea maghiară pentru „atentatul” de la Târgu Secuiesc

de Agerpres | 298 vizualizări

Consilierul judeţean Sabin Calinic (PSD) a declarat joi, în plenul şedinţei Consiliului Judeţean Covasna, că „nimeni din judeţ nu a culpabilizat” comunitatea maghiară pentru „atentatul” de la Târgu Secuiesc şi crede că cei care afirmă acest lucru „hiperbolizează” şi „fac procese de intenţie”.

„Nimeni din judeţ nu a făcut o culpabilizare a acestei etnii. Nici măcar o singură persoană. Înţelegem sensibilităţile, dar suntem pe punctul de a hiperboliza un subiect”, a spus avocatul Sabin Calinic.

Afirmaţiile au fost făcute în replică la cele ale preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, care a declarat că nu poate fi de acord cu „stigmatizarea” comunităţii maghiare în numele unei singure persoane.

„Eu, dar şi UDMR, am militat paşnic pentru rezolvarea doleanţelor noastre (comunităţii maghiare - n.r) şi suntem împotriva oricăror forme de extremism, însă nu pot fi de acord cu stigmatizarea comunităţii maghiare din ţinutul secuiesc şi a populaţiei maghiare din Transilvania, să se spună despre noi că avem în gene terorismul. Nu se poate aşa ceva. Nu sunt de acord ca politicieni de vârf, televiziunile, media să ne stigmatizeze”, a declarat Tamás Sándor, care este şi liderul UDMR Covasna.

El a atenţionat că lucrurile ar putea „scăpa de sub control” dacă autorităţile nu vor da dovadă de transparenţă în cazul lui Beke István Attila, bărbatul din Târgu Secuiesc suspectat de „atentat”, şi nu se va opri „valul de manipulare”, „intoleranţă” şi „acuzare colectivă” a comunităţii maghiare. În context, Tamás a menţionat că prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, s-a numărat printre cei care i-au acuzat în mod public pe liderii UDMR că au încurajat, prin fapte şi vorbe, radicalizarea comunităţii maghiare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri ca Beke István Attila să rămână în arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de DIICOT că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestaţia de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

Beke István, cetăţean român de etnie maghiară, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea şi combaterea terorismului. Potrivit anchetatorilor, există date că Beke István, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste „Mişcarea tinerilor din cele 64 de comitate” – HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, plănuia să detoneze dispozitivul artizanal de la distanţă prin intermediul unui telefon mobil la parada de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
fotbal, 14 decembrie 2015
Nu generalizati.
ion, 13 decembrie 2015
eu am culpabilizat comunitatea maghiară fiind sigur ca fiecarui secui ii parea rau ca n-an fost el beke
lili, 11 decembrie 2015
"Romania este o tara in care minoritatea etnica este aruncata la marginea societatii, devenenind cetateni de rangul 2.' Cum "cetateni de rangul 2", cand UDMRul care va reprezinta a facut parte din citeste integral
stelian, 11 decembrie 2015
Ma uit cat de "simtitori" sunt maghiarii cu cei din etnia lor! Daca e borfas, nu conteaza, se incearca stigmatizarea lor!!!, daca e dat disparut, tot stigmatizat e, ei sunt cinstea intruchipata!
lili, 11 decembrie 2015
Eu cred ca afirmatia este o manevra josnica a UDMR de a se solidariza in fapt cu Beke Istvan. Unde a fost culpabilizata toata maghiarimea, dle Kelemen Hunor?! In ce "presa" ?! DE ce nu vorbiti citeste integral
" suntem pe punctul de a hiperboliza un subiect", 11 decembrie 2015
...de vina este prefectul de vina este Guruianu, de vina sunt baietii lui Hellwig si Horodniceanu care au dat dovada de un amatorism rusinos. Au vrut sa inchida gura lui Beke, üentru lupta lui pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.