Să prevenim incendiile de vegetaţie uscată
La începutul fiecărei primăveri, odată cu incălzirea vremii, majoritatea populaţiei efectuează curăţenia de primăvară în gospodării. Cetăţenii au tendinţa de a utiliza excesiv focul ca mijloc de igienizare a spaţiilor verzi şi a fostelor culturi, neluând în calcul riscul la care se expun, iar nerespectarea măsurilor specifice de prevenire a incendiilor privind focul deschis poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada de primăvară, odată cu creşterea temperaturii, în România se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole, grădinilor şi curţilor de vegetaţia uscată şi resturile menajere, cu riscul dezvoltării la fondul forestier.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu au semnat un Protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Scopul protocolului de colaborare îl reprezintă creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor.
Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente nefericite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihai Viteazul” al judeţului Covasna recomandă respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis, după cum urmează:
• utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă;
• prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi;
• arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
Reglementarea modului de utilizare a lucrărilor cu foc deschis în gospodăriile proprii şi
terenurile aferente, pe timpul igienizării, este obligaţia consiliilor locale, astfel:
• stabilirea locului unde, periodic sau permanent, se pot efectua lucrări cu foc deschis, cum sunt arderea deşeurilor combustibile, curăţarea prin ardere, precum şi a persoanelor care le supraveghează;
• distrugerea prin ardere a unor deşeuri sau reziduuri combustibile se efectuează cu respectarea legislaţiei specifice protecţiei mediului;
• la nivelul localităţilor, Consiliul Local emite dispoziţie privind reglementarea lucrului cu foc deschis, astfel orice cetăţean este obligat să obţină permis de lucru cu foc (valabil o singură zi) în care se vor specifica condiţiile care trebuie respectate în funcţie de caracteristicile terenului (vecinătăţi, distanţe, asigurarea mijloacelor tehnice adecvate pentru stingerea incendiului, modul de anunţare a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate).
În conformitate cu legislaţia în vigoare arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.