ACTUALITATE 4 decembrie 2009

S-au majorat taxele şi impozitele locale

de Covasna Media | 643 vizualizări
Din anul 2010, plătim cu 15% mai mult la taxele şi impozitele locale Taxe mai mari cu până la 15% în Sfântu-Gheorghe. Consiliul Local a majorat în şedinţa de miercuri seara taxele şi impozitele pentru anul 2010 cu 15% pentru persoanele fizice şi 10% cele juridice, în timp ce bonificaţia va fi de 10% pentru cei care plătesc în luna ianuarie, 7% pentru luna februarie şi 5% pentru martie. Valoarea biletelor de intrare la bazinul de înot a fost votată la valoarea următoare: 12 lei pentru adulţi, 7 lei elevi, studenţi, pensionari şi 5 lei pentru cei care merg la cursurile de înot.

Din anul 2010, plătim cu 15% mai mult la taxele şi impozitele locale

Taxe mai mari cu până la 15% în Sfântu-Gheorghe. Consiliul Local a majorat în şedinţa de miercuri seara taxele şi impozitele pentru anul 2010 cu 15% pentru persoanele fizice şi 10% cele juridice, în timp ce bonificaţia va fi de 10% pentru cei care plătesc în luna ianuarie, 7% pentru luna februarie şi 5% pentru martie. Valoarea biletelor de intrare la bazinul de înot a fost votată la valoarea următoare: 12 lei pentru adulţi, 7 lei elevi, studenţi, pensionari şi 5 lei pentru cei care merg la cursurile de înot. Majorarea taxelor şi impozitelor locale a fost respinsă de consilierii PCM, pe motiv că nu se încadrează în actualul context de criză şi ar aduce greutăţi populaţiei. Ei au propus pe de altă parte reducerea dărilor locale cu 10%. Iniţiativa nu a fost însă una viabilă sau legală şi nu putea fi votată la o prezentare ad hoc, întrucât era necesară o analiză privind efectele asupra bugetului, care nu exista.

Varianta iniţială a proiectului prevedea o majorare cu 20% a acestor taxe şi impozite locale, după care a mai fost adusă în discuţie şi menţinerea lor la nivelul celor de anul trecut. Proiectul votat presupune însă o majorare de 15% şi 10%, în conformitate cu propunerea comisiei economice. „Veniturile persoanelor juridice, fizice s-au redus. Pentru a fi eficientă colectarea, mărirea să nu depăşească 15% pentru că ajungem acolo cum spunea dl primar că vom lua măsuri nepopulare şi va trebui să fim păziţi de oameni înarmaţi. Să analizăm cuantumul acestor taxe şi posibilitatea de plată”, a spus şi consilierul Nicolae Ivan, făcând referire şi la apelul Camerei de Comerţ şi Industrie privind nemajorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul următor, ca urmare a crizei.

Aşteptându-se la această reacţie, primarul Antal Arpad a invocat o listă cu societăţi comerciale cuprinse în Topul Firmelor pe anul 2008 şi care plătesc cele mai mari impozite pe clădiri în Sfântu-Gheorghe. Primarul a calculat astfel cât plăteşte o asemenea societate impozit la municipalitate şi ce profit are, şi a ajuns la concluzia că impozitul repre zintă în jur de 3 – 5% din profitul acestora. „Cinstit e ca 3 – 5% din profit să vină la Sfântu-Gheorghe ca impozit pentru clădiri”, a spus Antal.

Liderul fracţiunii PCM, Kovacs Istvan, a dezaprobat faptul că în oraş au fost schimbate bordurile şi se aplică „soluţii de lux”, în schimb sunt mărite taxele pentru oamenii simpli.

Ca majoritatea şedinţelor de o vreme încoace, punctele mai „spinoase” nu pot fi dezbătute fără „show-ul” prealabil. De data aceasta, „scandalul“ a pornit de la propunerea consilierului PCM Bereczky Kinga, care dorea să prezinte o analiză privind impactul majorării taxelor şi impozitelor cu 20%.

Supărarea consilierilor UDMR, dar nu numai, a fost că aceste dezbateri ar trebui să aibă loc în cadrul comisiilor de specialiate, iar cea economică se întrunise chiar în acea după-masă.

„Am fost la comisia economică, nu aţi avut nicio părere acolo”, a spus preşedintele de şedinţă, viceprimarul Sztakics Eva. „În ultimele luni la comisii unii joacă rolul mutulul pentru că nu e auditoriu, nu e scenă, şi aici părerile se înmulţesc şi de 60 de ori, li se dă o importanţă foarte mare şi vor să prezinte aici în speranţa că ziarele vor scrie acest lucru, aceste idei, şi ar părea că ceilalţi nu fac ce trebuie”, a spus şi Keresztely Irma.

Potrivit informaţiilor prezentate de primarul Antal Arpad privind execuţia bugetară pe anul 2009, cele mai recente calcule arată că s-au încasat 82,28% din veniturile pe acest an şi mai urmează să mai intre şi alte sume din hotărâri de guvern, de la ministere şi aşa mai

departe, iar în ceea ce priveşte cheltuielile ne situăm la 81,76%.

Ana Sidon

Teme articol: majorari taxe impozite
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.