S-a rezolvat: nu se poate...
Câteva zeci de persoane au participat ieri la dezbaterea publică privind denumirile de străzi. Concluzia a rămas aceeași – proiectul va fi supus dezbaterii publice în ședinţă de Consiliu Local
Propunerea de schimbare a denumirilor pentru peste 20 de străzi din municipiu a fost dezbătută ieri în prezența câtorva zeci de persoane, printre care și consilieri locali din Sfântu-Gheorghe, primarul Antal Arpad sau reprezentanți ai societății civile.
Prezența unui număr mare de participanți – chiar dacă mulți dintre ei consilieri, apropiați ai acestora sau membri de Forum și nu neapărat cetățenii simpli vizați de proiect – a fost apreciată de primarul Antal Arpad, care a salutat interesul oamenilor față de dezbaterea publică, arătând că într-un an și jumătate nu a mai fost atât de plină sala cu ocazia unei asemenea întâlniri.
Dezbaterea a durat o oră și jumătate, răstimp în care discuțiile s-au împărțit practic în două: ale celor care nu înțeleg dorința neclintită a edilului de a schimba aceste denumiri sau cel puțin unele din ele - în majoritatea lor români prezenți la ședință -, și a celor care, precum primarul, insistă pe acest aspect și indiferent de ce s-ar fi spus, concluzia era una singură: procedurile vor continua și proiectul va fi supus atenției Consiliului Local (CL) în cel mai scurt timp. Contestatarii acestui proiect au intrat practic la discuții cu argumentele lor și au plecat cu decizia primarului.
Consultare directă
Propunerea din partea conducerii Forumului Civic al românilor din Covasna, Harghita și Mureș a fost aceea ca oamenii direct vizați de inițiativă să fie consultați direct, printr-un referendum.
Președintele Forumului, dr. Ioan Lăcătușu, a afirmat că hotărârea de schimbare a denumirilor de străzi este inoportună și există alte priorități în oraș, mai mult, prin abordarea acestei probleme se radicalizează relațiile interetnice din zonă, cu consecințe negative asupra orașului.
El a amintit astfel de strada Horia, Cloșca și Crișan, care ar urma să fie denumită Attila, și a atras atenția că nu este de dorit să fie sfidate personalitățile simbol ale comunității românești. Potrivit lui Lăcătușu, există semnale și din partea românilor de peste Ocean că schimbarea denumirii acestei străzi ar reprezenta o jignire.
„Propun amânarea proiectului și o consultare a celor vizați direct, care se poate face prin asociațiile de proprietari și sondaj de opinie, pe eșantion reprezentativ. Suntem într-o țară democratică, de ce să nu fie consultați cetățenii, și dacă ei vor să se schimbe, să se schimbe“, a spus Lăcătușu.
Primarul Antal Arpad nu a fost de acord cu ideea unui referendum pe această temă, deși spune că nu are nimic împotriva instituției referendumului, dar afirmă că există o realitate în Sfântu-Gheorghe, una istorică, alta a prezentului, iar acest lucru trebuie să se regăsească și în numele străzilor din municipiu, și ar fi bine dacă și românii ar putea accepta acest lucru. Cât despre strada Horia, Cloșca și Crișan, primarul a spus că în trecut ea se numea Attila, iar acum nu se face decât să se revină la denumirea inițială.
În altă ordine de idei, consilierul local Rodica Pârvan a întrebat retoric ce au în ele comunist denumiri ca Făcliei, Înfrățirii sau Prieteniei, și a propus totodată să fie consultați oamenii personal, în cazul celor care sunt direct vizați.
Potrivit lui Antal Arpad, multe denumiri din oraș nu mai sunt actuale și a dat exemplu că strada Viitorului duce spre cimitir, întrebându-se retoric cine s-a împrietenit pe strada Înfrățirii sau Prieteniei.
Încătușaţi istoric?
Discuțiile despre schimbarea denumirilor de străzi din Sfântu-Gheorghe au atins și sensibilități istorice sau legate de comunism, au stârnit ironii și iritări, argumente și contraargumente de genul „câți copii au fost botezați Horia, Cloșca și Crișan sau Attila”.
Dezbaterea s-a încheiat prin afirmația primarului că demersurile privind acest proiect continuă, iar inițiativa va fi supusă plenului Consiliului Local în scurt timp.
9.000 de persoane îşi schimbă buletinul
Procesul de schimbare a denumirilor a peste 20 de străzi din Sfântu-Gheorghe a fost inițiat de primarul Antal Arpad, pe motiv că multe dintre străzile oraşului nu mai sunt actuale – fiind de factură comunistă – străzi precum Viitorului, Făcliei sau Avântului sau care, spune primarul, nu au nicio legătură cu oraşul - de exemplu strada Horia, Cloşca şi Crişan. Cu aceeaşi ocazie, primarul a pregătit şi împărțirea în trei a Bulevardului 1 Decembrie 1918 – Mihai Eminescu, Petofi Sandor şi 1 Decembrie 1918.
Redenumirea străzilor presupune şi schimbarea cărților de identitate pentru cele 9.000 de persoane care locuiesc în zonele incluse în lista cu denumiri noi.
Majoritatea noilor denumiri evocă personalități maghiare, primarul arătând că se dorește respectarea procentului etnic și la acest nivel, întrucât în prezent principalele artere au denumiri românești, spune el.
Ana Sidon