S-a încheiat a zecea „Poveste Din Ajun”
S-a încheiat și cea de a zecea ediţie a festivalului de iarnă „Povestea Din Ajun/Karacsonyi Mesei” desfăşurat în Sfântu Gheorghe. Ideea festivalului a pornit din inimile ambiţioase a doi tineri din Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Emil Pantelimon și Alexandru Ujvarosi, şi a avut de la bun început iniţiativa de a aduce împreună românii şi maghiarii cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cunoscut iniţial sub denumirea de „Festivalul Adolescent”, festivalul a crescut în aşteptări şi în apariţii, având invitaţi precum Corul Madrigal, Felicia Filip, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Ştefan Hruşcă, Gheorghe Zamfir, Mircea Vintilă şi mulţi alţii, până a ajuns la Povestea Din Ajun pe care o spunem astăzi.
Ca la fiecare dintre ultimele ediții, festivalul s-a învârtit în jurul campaniei „Jucării pentru copii”, anul acesta în parteneriat cu Crucea Roşie. Scopul campaniei a fost de a aduce copiilor neajutoraţi un strop de fericire cu prilejul Crăciunului.
În săptămâna 14-18 decembrie s-au desfăşurat alte două activităţi cu impact mare asupra publicului. Este vorba despre turneul de colinde în şcoli susţinut de voluntarele Maria Andras şi Hilda Tătar, dar şi turneul de colinde în autobuze susţinut de coruri atât în limba română, cât şi în maghiară. Pe 13 şi 20 decembrie au avut loc cele două concerte în biserici, primul în Catedrala Ortodoxă susţinut de corul de la Liceul maghiar „Mikes Kelemen”, cor ce a câştigat olimpiada şcolară de coruri, şi de formaţia „Canticum” a Liceului de Arte „Plugor Sandor”. Al doilea concert a fost desfăşurat în Biserica Reformată şi a fost susţinut de corul „Eufonia” tot din „Plugor Sandor” şi de voluntarele de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Hilda şi Maria.
Ca şi coordonator principal al evenimentului, alături de Rareș Septimiu Șoltuz, pot spune că suntem mândri de fiecare voluntar care a ajutat la scrierea Poveştii Din Ajun şi anul acesta. Am muncit cu toţii din greu la realizarea flashmob-urilor de pe 11 şi 18 decembrie, când am cântat, din nou, în ambele limbi, în centrul orașului. Suntem convinși că știți că în spatele oricărui eveniment se află ore întregi de repetiţii, dar voluntarii s-au mobilizat şi şi-au dat silinţa pentru desfăşurarea perfectă a tuturor activităţilor. Fără ei, cu siguranţă, nu am fi reuşit să ducem la bun sfârşit festivalul.
Povestea din Ajun are ca scop transmiterea sentimente de bucurie de Sărbători. În fiecare an am arătat lumii cum noi, tinerii maghiari şi români, cântăm la Sfântu Gheorghe colinde atât în limba română, cât şi în limba maghiară, promovăm împreună multiculturalitatea, toleranţa, bunătatea şi cum sărbătorim împreună spiritul Crăciunului. Schimbarea începe cu noi!
Iulia Gheorghe
Elevă clasa a XI-a, CNMV Sfântu Gheorghe