S-a demonstrat științific: vaccinarea NU are nicio legătură cu autismul
Culmea e că studiul a fost finanţat de o fundaţie anti-vaccinare
Un studiu finanțat, culmea, de o fundație americană extrem de vehementă anti-vaccinare a demonstrat că nu există niciun motiv, științific vorbind, pentru care părinții să refuze imunizarea copiilor lor. Adică exact invers decât se așteptau finanțatorii.
Majoritatea experților a susținut mereu că ideea potrivit căreia anumite vaccinuri ar provoca, printre altele, autismul, nu ar avea fundamente științifice reale. Dar militanții anti-imunizare susțin că riscul subdezvoltării neuronale crește datorită metalelor grele pe care le-ar conține acestea, ba chiar se străduie să găsească dovezi că amenință sănătatea copiilor. Ei, bine, nu există nicio legătură!
Cum se demontează miturile
Între anii 2003 și 2013, organizația americană anti-vaccinare SafeMinds a acordat cercetătorilor de la Facultatea de medicină a Universității din Texas, de la Universitatea din Washington și de la Centrul Johnson pentru Sănătatea și Dezvoltarea Copilului 250.000 de dolari ca să efectueze un studiu, pe termen lung, prin care să evalueze modificările neuronale și de comportament la puii de macac cărora le-au fost administrate vaccinurile date, în mod normal, copiilor.
Rezultatul cercetării a fost prezentat, în urmă cu o săptămână, în publicația „Preceeding of de National Academy of Science”. Iar concluzia studiului este clară: vaccinurile nu provoacă niciun fel de modificare neuronală sau de comportament în primate. Adică, exact invers decât sperau finanțatorii! Reprezentanții SafeMinds au găsit, însă, explicații. Ei spun că, în 2008, atunci când cercetătorii au solicitat finanțarea, le-ar fi spus că ar fi constatat, deja, la primatele vaccinate o scădere semnificativă a unor celule din cerebel și o micșorare a altora, din creier.
„Au spus că vor să fie siguri de aceste descoperiri. (...) Dar în studiul publicat de cercetători săptămâna trecută, această parte, pentru care ne-au cerut finanțare, nu este inclusă! Cercetătorii au ales să nu studieze primatele din acest unghi de abordare!”, susține Lyn Redwood, cofondatorul organizației.
Specialiștii români n-au, însă, dubii
Concluzia studiului americanilor vine, însă, să întărească afirmațiile făcute demult de specialiștii români. Grav este că, odată cu acest val anti-vaccinare, scade eficiența campaniilor de imunizare și, implicit, siguranța copiilor noștri, explică aceștia. „Părinții trebuie stimulați să-și vaccineze copiii, să-i protejeze împotriva bolilor transmisibile. (...) Noi avem o acoperire vaccinală de aproape 90%, dar scăderea sub 85% este, cu siguranță, o mare problemă. Deja Bucureștiul și județele din vestul țării, Arad și Alba, spre exemplu, au acoperiri vaccinale mai mici decât media națională, undeva la în jur de 75%”, a explicat, luna trecută, și prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, la Forumul „Îmbunătățirea comunicării dedicate programelor de imunizări și sănătății publice”.
„Toate vaccinurile care sunt pe piață sunt sigure și eficiente, iar reacțiile adverse n-au niciun fel de importanță. (....) Și sunt administrate pentru a preveni boli care generează mortalitate”, a spus, răspicat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
„Inamici sunt unele persoane publice care și-au asumat un rol anti-vaccinare, dar și altele, sunt acele persoane care stau în spatele unor bloguri, unor grupuri pe Facebook sau pe alte rețele sociale și care adună adepți prezentându-le în mod eronat niște informații științifice pe care le scot din context. (...) Doar prin inocularea unui sentiment de neîncredere, de frică, reușesc să producă ravagii în cadrul vaccinării la nivel național”, a spus și Gindrovel Dumitra, medic de familie din Savoda, jud. Dolj, coordonator regional al programului de vaccinare.
Ce prevede viitoarea lege a vaccinării
Potrivit noului proiect de lege pregătit de specialiști epidemiologi și adăugită de experți ai Ministerul Sănătății, în România, la copii vor deveni obligatorii opt vaccinuri, împotriva hepatitei B, difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului și rubeolei. „Legea vaccinării este finalizată din punct de vedere tehnic și va fi supusă dezbaterii publice. Scopul legii nu este acela de a sancționa pe cineva, ci de a încuraja vaccinarea.
Sigur, vor exista niște sancțiuni, chiar și pentru părinți – dacă ei refuză în mod repetat vaccinarea sau refuză accesul copilului la vaccinare – dar nu ăsta este lucrul care ne preocupă cel mai mult. Ne preocupă atitudinea personalului medical pentru că el trebuie să încurajeze vaccinarea, să fie provaccinare, iar în cazul celor care care se manifestă fățiș împotriva vaccinării ne punem problema, împreună cu organismele profesionale, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali din România, să discutăm despre exercitarea dreptului de liberă practică al acestora“, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, la un forum pe probleme de sănătate.
(evz.ro)