ACTUALITATE 13 mai 2019

S-a dat startul sezonului moto și la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 489 vizualizări

Aproape 90 de motocicliști au fost prezenți la cea de-a IV-a ediție a evenimentului

Zeci de împătimiți ai motoarelor puternice s-au adunat sâmbătă, 11 mai, în parcarea fostului Hotel Bodoc, sub egida sloganului „Atenție la motocicliști”. Ei au defilat apoi prin oraș sub supravegherea Poliției Rutiere, iar de pe margine sute de oameni i-au privit cu admirație și curiozitate. Astfel, bikeri din Sfântu Gheorghe și-au făcut auzită cea mai importantă rugăminte: de a fi respectați în trafic.

Pasionații de motoare au numărat zilele până când va fi suficient de cald afară pentru a scoate bijuteria pe două roți la plimbare. Sâmbătă 11 mai, mii de cai putere au „defilat” pe străzile din Sfântu Gheorghe într-un marș al motocicliștilor. Astfel, ei au dat startul sezonului moto 2019.

Deși numărul participanților a depins în mare parte de starea vremii, la cea de-a IV-a ediție a campaniei, aproape 90 de motociclete și 3 ATV-uri au furat ochii celor prezenți la eveniment.

Reprezentanții Crucea Roșie au efectuat o demonstrație de prim ajutor, iar la final cei prezenți au avut ocazia să participe la o tombolă și să câștige o cască moto.

„Și pe noi ne așteaptă acasă cineva”

Campania „Atenție la motocicliști” a avut un scop bine definit: să îi reunească pe motocicliști pentru a atrage atenția asupra a ceea ce înseamnă a da și primi respect în trafic.

„Scopul este ca să atragem atenția conducătorilor auto că existăm și noi, motocicliștii, în trafic. Deci pentru asta ne adunăm și pentru asta facem totul. Noi parcăm motoarele în octombrie-noiembrie, iar acum e sezonul când tot mai mulți scoatem motoarele din garaje. Conducătorii auto se obișnuiesc în acea perioadă că nu suntem pe drumuri și acum nu ne văd, nu sunt obișnuiți cu noi în trafic. Nici nu a început bine sezonul și deja au fost nu știu câte accidente mortale. De aceea facem această acțiune pentru că și pe noi ne așteaptă acasă cineva”, ne-a spus Márk János, unul dintre coordonatorii evenimentului, care a adăugat că echipamentul de protecție este ceea ce nu ar trebui să le lipsească bikerilor chiar dacă circulă pe distanțe mici.

„Și chiar dacă vor să meargă până în centru și înapoi numai, recomand să nu meargă în pantaloni scurți, șlapi sau teniși, să nu meargă fără cască sau cu mâneca scurtă. La o căzătură cât de mică, dacă nu ai protecție pe tine, poți suferi răni foarte grave. Casca e cea mai importantă și trebuie cumpărată doar de la magazine specializate, nu de oriunde. Dacă nu ai echipamentul cum trebuie, degeaba ai o motocicletă foarte bună”, a mai precizat Márk János.

Ce le transmit motocicliștii șoferilor

Despre siguranța în trafic a amintit și Poliția Rutieră, prezentă la eveniment, care a împărțit participanților broșuri informative despre prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați motocicliștii.

În materialul prezentat în broșură, polițiștii covăsneni au împărtășit câteva gânduri ale unui motociclist pentru un șofer: „Asigură-te temeinic înainte de a te opri, de a vira sau de a schimba banda. Păstrează banda în viraje și, în niciun caz, nu întoarce pe linie continuă”, „Asigură-te înainte de a deschide portiera – lucru valabil și pentru cei care te însoțesc”.

În ceea ce privește gândurile unui șofer către un motociclist, polițiștii transmit: „Mergi cu o viteză rezonabilă. Dacă te apropii prea repede, îmi va fi greu să te observ în oglinzi”, „ Depășește regulamentar, adică pe partea stângă. Păstrează o distanță sigură față de mașina mea și nu rula în unghiul «mort»”.

Motocicliștilor li se recomandă să utilizeze echipamente de protecție - casca omologată și îmbrăcăminte specială, iar pentru a fi vizibili pentru ceilalți participanți la trafic este indicat să poarte haine cu elemente strălucitoare, reflectorizante.

„Nu presupuneți că ceilalți vă văd! Păstrați în permanență contactul vizual, mai ales cu șoferii cu care urmează să vă intersectați și încercați să anticipați intențiile partenerilor de drum. Feriți-vă de vehicule în viraje și în intersecții! Cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de șoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare”, mai transmit polițiștii.

Șoferii sunt rugați să fie în permanență atenți la ce se întâmplă în trafic, atât în față cât și în spate și să folosească din timp semnalizarea pentru ca ceilalți participanți la trafic să observe ce urmează să facă și să poată acționa în consecință.

De asemenea, este indicat să păstreze o distanță suficientă de siguranță față de motocicliști atunci când îi întâlnesc în trafic și să evite efectuarea unor manevre bruște.

Campania de conştietizare asupra prezenţei motocicliştilor în trafic a fost organizată de asociația covăsneană „Free Adventurer Bikers”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.