ACTUALITATE 6 septembrie 2018

Roxana Mărăcineanu, ministru al Sportului în Franța

de Covasna Media | 430 vizualizări

O înotătoare franceză de origine română, Roxana Mărăcineanu, a fost numită ministru al Sportului în Franța, prin decret al președintelui Emmanuel Macron. Roxana Mărăcineanu, 43 de ani, născută în București pe 7 mai 1975, a fost numită în această funcție după demisia fostului ministru al Sportului de la Paris, Laura Flessel-Colovic, dublă campioană olimpică la scrimă în Atlanta 1996.

Roxana Mărăcineanu a plecat încă din copilărie, alături de familie, în Franța, la Moulhouse. Ea a început înotul de performanță în Hexagon și a obținut, pentru înotul francez, primul titlu de campion mondial la feminin în 1998, la Perth în Australia.

La ediția Jocurilor Olimpice de vară de la Sydney, din anul 2000, a fost vicecampioană olimpică la proba sa favorită, cea de 200 de metri spate, în care a fost devansată de către Diana Mocanu. Roxana Mărăcineanu are în palmares și patru medalii la Campionatele Europene, cea mai strălucitoare fiind un aur la Istanbul, în 1999, la 200 metri spate.

Roxana Mărăcineanu a îndeplinit, în ultima vreme, mai multe funcții politice de nivel local și regional, fapt care a recomandat-o pentru numirea actuală, în funcție ministerială. În luna iulie a acestui an, Roxana Mărăcineanu a fost mandatată de către premierul francez Edouard Phillippe să se ocupe de implementarea unui program educativ pentru reducerea cazurilor de înec.  

Unul din primele mesaje de felicitare, pentru instalarea în funcție, a venit din partea Ambasadei României la Paris. Pe 29 iunie 2018, la Gala 100 pentru Centenar, organizată la Ambasada României din Paris, Roxana Mărăcineanu a fost inclusă pe lista celor 10 români stabiliți în Franța recunoscuți pentru meritele lor profesionale.

Roxana Mărăcineanu este al șaselea sportiv care devine ministru al Sportului în Franța, dar și prima cu origini străine.

Felicitări și mult succes!

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.