ACTUALITATE 9 iulie 2012

Romii vor avea birou judeţean în Prefectura Covasna

de Covasna Media | 398 vizualizări

Prefectura Covasna se va ocupa în această săptămână de constituirea Biroului Județean pentru Romi, care ar fi trebuit să existe deja din luna februarie a acestui an și care ar trebui ca printr-un reprezentant al romilor și experți pe problemele acestora la nivel local să se ocupe de toate aspectele ce implică comunitatea romă.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat că în prezent există foarte multe proiecte și programe de incluziune a romilor, iar inițierea demersurilor în acest sens este strâns legată atât de experții de la nivel local cât și de existența inclusiv „pe hârtie” a comunităților de romi.

Codrin Munteanu a arătat că aceste structuri de la nivel local, de reprezentare a romilor, fie nu există în unele localități fie au o prezență destul de slabă în altele.

„La nivel guvernamental există o strategie de incluziune a romilor, dar am constatat că în teritoriu există probleme de cunoaștere și implementare a acestei strategii și nici nu există un calendar de implementare. Strategia presupune existența experților locali – aici avem o problemă, pentru că doar la Zăbala există un astfel de expert. La Belin se spune că nu este dorit un astfel de expert de către comunitatea locală, dar mai degrabă cred că acolo există niște interese ale diferiților lideri ai romilor (...)”, a explicat prefectul, arătând că în localități precum Sfântu-Gheorghe, Belin, Brăduț, Boroșneu și Vâlcele există mediatori sanitari, dar nu experții locali necesari pe problema romilor.

Comunitățile de romi au dispărut de pe hârtie

Faptul că la ultimul Recensământ mulți romi s-au declarat altceva – români sau în general maghiari, a creat însă o adevărată problemă, deoarece astfel comunitățile de romi au dispărut de pe hârtie și este imposibilă accesarea de fonduri disponibile prin programele destinate romilor. Prefectul consideră că nedeclararea romilor are o consecință gravă prin faptul că nu se pot accesa aceste programe, drept pentru care se va încerca identificarea unor soluții pentru găsirea altor căi de accesare. Din cauza declarațiilor proprii ale romilor la Recensământ – de exemplu cei din cartierul Őrkő din Sfântu-Gheorghe s-au declarat maghiari, nu s-a reușit stabilirea exactă a numărului de romi, statisticile arătâd mai puțini romi decât există în realitate.

Pentru că trebuie început de undeva, Biroul Județean pentru Romi va fi constituit în această săptămână, urmând să trebuiască găsit și un reprezentant al romilor la nivel județean.

„A existat un reprezentant al romilor, însă a fost dat afară. Dacă de dat afară a fost simplu, mai greu va fi de angajat acum – asta presupune înființarea unui post care nu există și scoaterea la concurs a unui post, în condițiile în care posturile sunt blocate – deci e o misiune extrem de grea, care presupune multă stăruință la nivel central”, a mai arătat Codrin Munteanu, apreciind că angajarea unui expert la nivelul Prefecturii este o prioritate, pentru crearea unui cadru normal pentru problemele romilor la nivelul județului.

Prefectul Munteanu a explicat totodată că Biroul este necesar pentru a veni în sprijinul romilor, pentru integrarea acestora și rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Prefectul a specificat că nu este vorba neapărat despre faptul că romii „ar crea probleme” ci în special despre faptul că există o datorie a societății de a-i sprijini pe aceștia, în vederea atingerii unui standard de viață cât mai bun și decent, tocmai spre limitarea diferențelor dintre comunitatea romă și restul.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.