ACTUALITATE 6 aprilie 2009

Romii din Örkő, scoşi la curăţarea Debrenului

de Covasna Media | 957 vizualizări
Păşunea de pe lunca parâului ar putea reveni comunităţii, dacă o păstrează curată

Patruzeci de femei şi bărbaţi, cu patru căruţe trase de cai, înarmaţi cu mături şi lopeţi, au ieşit ieri pe valea pârăului Debren, la ieşirea din Sfântu-Gheorghe spre Şugaş-Băi, să strângă mormanele de gunoaie depozitate lângă apă. Acţiunea organizată de Asociaţia „AMENKA” împreună cu Primăria Sfântu-Gheorghe şi Poliţia de Proximitate, este una lunară, iar potrivit preşedintelui asociaţiei romilor, Dima Mihaly, este prinsă în cele 72 de ore în folosul

Păşunea de pe lunca parâului ar putea reveni comunităţii, dacă o păstrează curată

Patruzeci de femei şi bărbaţi, cu patru căruţe trase de cai, înarmaţi cu mături şi lopeţi, au ieşit ieri pe valea pârăului Debren, la ieşirea din Sfântu-Gheorghe spre Şugaş-Băi, să strângă mormanele de gunoaie depozitate lângă apă. Acţiunea organizată de Asociaţia „AMENKA” împreună cu Primăria Sfântu-Gheorghe şi Poliţia de Proximitate, este una lunară, iar potrivit preşedintelui asociaţiei romilor, Dima Mihaly, este prinsă în cele 72 de ore în folosul comunităţii pe care trebuie să le presteze beneficiarii venitului minim garantat. Preşedintele „AMENKA” ne-a declarat că acţiunea face parte din manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Romilor, care se sărbătoreşte pe 8 aprilie, şi că are şi un scop educativ.

„Lucrăm aici pentru ca oamenii să se obişnuiască cu curăţenia.“ În plus există o promisiune din partea autorităţilor locale, respectiv a Primăriei Sfântu-Gheorghe, care deţine cele aproape 10 hectare de păşune din apropierea cartierului Orko, că acestea vor fi cedate spre folosinţă comunităţii, dacă aceasta va avea grijă de ele. „Dacă avem grijă de păşune o să putem să o folosim, să o îngrădim şi să scoatem caii la păscut aici, fără să mai fie oamenii amendaţi” ne-a spus Dima. Locuitorii cartierului ieşiţi la acţiunea de ecologizare au avut de luptat cu zeci de grămezi de gunoaie, de la saltele, la peturi şi cauciucuri, materiale de construcţie şi jucării aruncate pe malul pârâului în mici grămezi. „Le adumăm într-o grămadă mai mare cu căruţele, apoi vine un tractor de la Tega să le ridice” ne-a explicat unul dintre cei ieşiţi să facă curăţenie, care sa arătat convins că gunoaiele au ajuns acolo aduse de vecinii din oraş. „O să iasă vreo 100 de căruţe de gunoi” a estimat cantitatea de deşeuri de pe malul apei un alt rom, care pentru informaţie ne-a cerut o ţigară, gest urmat imediat de cererile altor 5-6 dornici de o pauză de ţigară după numai o jumătate de oră de muncă printre gunoaie.

Coroane de flori pe Olt

Miercuri, cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, Asociaţia „AMENKA” organizează un marş cu căruţe din cartierul Orko până la podul peste râul Olt de la Gară, unde vor fi aruncate în apă coroane de flori, în memoria romilor. Plecarea din Orko este programată pentru ora 11, aceştia urmând să ajungă pe malul Oltului până la ora 12.

Ziua Internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor. Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Tot în anul 1971 au fost adoptate alte două mari simboluri ale romilor de pretutindeni: steagul şi imnul internaţional al romilor, melodia „Gelem, gelem“ din filmul iugoslav „Am întâlnit ţigani fericiţi“, din anul 1967.

Adrian Moise

Teme articol: rromi tigani Orko rom curatenie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.