ACTUALITATE 27 mai 2010

Romii din Örkő au început curăţenia generală

de Covasna Media | 1025 vizualizări
Campania își propune igienizarea a peste 400 de gospodării și conștientizarea romilor cu privire la importanţa igienei. Aproximativ 50 de copii de aici au Hepatita A – boala mâinilor murdare. Asociația Amenka a lansat în cartierul Orko o campanie de curățenie ce se va încheia la finele acestei săptămâni. Campania urmărește nu doar igienizarea celor peste 400 de gospodării ale romilor din cartier ci și conștientizarea acestora cu privire la importanța igienei corporale, spre prevenirea bolilor infecțioase. Noul pas în schimbarea situației din Orko a venit inclusiv ca urmare a faptului

Campania își propune igienizarea a peste 400 de gospodării și conștientizarea romilor cu privire la importanţa igienei. Aproximativ 50 de copii de aici au Hepatita A – boala mâinilor murdare.

Asociația Amenka a lansat în cartierul Orko o campanie de curățenie ce se va încheia la finele acestei săptămâni.

Campania urmărește nu doar igienizarea celor peste 400 de gospodării ale romilor din cartier ci și conștientizarea acestora cu privire la importanța igienei corporale, spre prevenirea bolilor infecțioase.

Noul pas în schimbarea situației din Orko a venit inclusiv ca urmare a faptului că în prezent comunitatea este afectată de o epidemie de Hepatita A - boala mâinilor murdare, aproximativ 50 de copii de aici aflându-se în spital sau sub tratament din această cauză.

Președintele Asociației Amenka, Dima Mihaly, a declarat că acțiunea de curățenie a fost începută printr-o discuție cu membrii comunității rome, acestora explicându-li-se că procesul de integrare presupune inclusiv respectarea regulilor comunității majoritare în care trăiesc.

„Le-am spus celor din Orko că această campanie nu este o glumă și că trebuie să fie curați, pentru a-și feri copiii de boli. Unele familii s-au înfrățit, pur și simplu, cu mizeria, dar trebuie să înțeleagă că trăiesc în secolul 21 și că trebuie să respecte anumite reguli. Înainte am mai trecut cu vederea unele aspecte, dar acum nu vom mai tolera mizeria, fiind important ca romii să se adapteze și să înceapă să trăiască după regulile majorității”, a declarat președintele Asociației Amenka.

Contracte cu Tega

Potrivit acestuia, romii au început deja să-și curețe casele și curțile, fiecare în mod individual, în vreme ce romii beneficiari ai venitului minim garantat s-au solidarizat în vederea curățării zonelor comune. Pentru a rezolva problema gunoaielor abandonate în diverse zone ale comunității, în prezent se încearcă și punerea în practică a unui sistem care să le permită celor din Orko încheierea unor contracte cu societatea de salubrizare Tega, astfel încât deșeurile de aici să fie ridicate cu regularitate.

Dacă problema cu mizeria produsă de animale a fost rezolvată, în sensul că aceasta este transportată pe terenurile din apropiere și folosită ca îngrășământ natural, cea mai mare problemă a celor din Orko este acum cea a WC-urilor, multe dintre gospodăriile de aici neavând așa ceva, drept pentru care locatarii acestora își fac nevoile pe unde apucă.

„Mai ales odată cu venirea verii, lipsa WC-urilor devine o problemă tot mai mare. Foarte multe dintre casele din Orko nu au WC-uri, iar înființarea unuia costă în jur de 150 de lei. Oamenii nu au bani, abia se descurcă cu traiul zilnic din veniturile foarte mici pe care le au, deci va trebui să găsim o soluție în acest sens”, a mai explicat Dima Mihaly, arătând că va cere sprijinul Primăriei în acest sens.

Campania de igienizare a zonei Orko și a caselor de aici se va încheia în zilele următoare, urmând ca apoi cei de la Asociația Amenka, însoțiți de reprezentanți ai Primăriei, să evalueze rezultatele obținute în acest sens de romi.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
capcaunul, 31 mai 2010
Altfel suna stirea cu anuntul :" S-a inceput "curatirea" tiganilor din Orko" ... puteti sa va aduceti aportul la acest efort cu: benzina, motorina, butelii chiar si spray-uri goale
Janos Iuhas, 30 mai 2010
Mai tuate oreşele au un orko, toate masă de manevră la vot!
secuiul, 29 mai 2010
"în cartierul Orko" Rusine, mai numesti "cartier". Ai nevoie PRIMARE, nene, doar de votanti. Auzi: CARTIER!?? "Cincinalul, patru ani si jumatate..."
ion, 29 mai 2010
In schimb vad ca au antene prin satelit....
pita-gora, 28 mai 2010
Acesta e oraselul mizer pe care-l patroneaza primarul,de unde-si trage voturile UDMR-ul,municipiu, capitala de judet de 200 de mii de locuitori din care majoritatea traiesc ca-n imaginea de mai citeste integral
secuiul, 27 mai 2010
„Le-am spus celor din Orko că această campanie nu este o glumă și că trebuie să fie curați, pentru a-și feri copiii de boli. Unele familii s-au înfrățit, pur și simplu, cu mizeria, dar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.