ACTUALITATE 4 august 2015

România, pârjolită de caniculă. Vreme mai caldă decât în mod obişnuit, secetă extremă în unele zone

de Covasna Media | 372 vizualizări

Vremea deosebit de caldă anunțată de către meteorologi pentru perioada următoare va determina menținerea unui nivel scăzut și extrem de scăzut al rezervei de apă în solul agricol pe majoritatea suprafețelor, se notează în prognoza agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 4-10 august.

În următorul interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 19 și 31 grade Celsius, maximele aerului fiind cuprinse între 27 și 37 grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între 8 și 25 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol al țării.

Din punct de vedere al precipitațiilor, acestea vor fi reduse cantitativ, dar sporadic vor apărea averse însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

La nivel agrometeorologic, în cultura de porumb, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în majoritatea zonelor de cultură ale țării. În cea mai mare parte a Transilvaniei și local în vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

Potrivit ANM, regimul termic al aerului și solului mai ridicat decât în mod normal și persistența insolației în orele de amiază vor determina deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare, boabe seci și știuleți subdimensionați la porumb, capitule cu diametrul restrâns și semințe seci la floare-soarelui, îndeosebi pe arealele agricole unde se menține fenomenul de secetă pedologică.

La grâul de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii țări.

Cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire (80-100%) și maturitate ceară (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole, în timp ce la porumb se vor semnala mătăsirea (60-100%), maturitatea în lapte (30-100%) și maturitatea ceară (10-70%).

În centrul țării, sfecla de zahăr va înregistra alungirea și îngroșarea axei hipocotile (30-100%), izolat fiind posibilă declanșarea acumulării zahărului în rădăcină (10-20%). De asemenea, cartoful își va continua creșterea tuberculilor și uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanșarea maturității tehnologice și recoltarea la soiurile de vară.

Conform specialiștilor ANM, în toate plantațiile, pomii fructiferi vor parcurge creșterea rodului, acumularea zahărului și coacerea fructelor, precum și recoltarea la soiurile aflate la maturitatea deplină, iar în toate podgoriile, la vița de vie vor predomina fazele de creștere și dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă se va putea înregistra acumularea zaharurilor și coacerea în „pârgă”.

În general, lucrările agricole de sezon (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfășura în condiții bune, cu excepția zilelor în care se vor semnala precipitații.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.