ACTUALITATE 8 septembrie 2014

Riscă închisoarea pentru o şpagă de 600 de lei

de Covasna Media | 193 vizualizări

Inspectorul școlar covăsnean Lengyel Ladislau este cercetat de DNA pentru trafic de influență și luare de mită

Direcția Națională Anticorupție cercetează un inspector școlar din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna după ce acesta ar fi luat mită de la un cadru didactic. Astfel, pentru suma de 600 de lei și alimente în valoare de 150 de lei, Lengyel Ladislau, inspector școlar pentru învățământul primar – secția maghiară, riscă inclusiv închisoarea.

Într-un comunicat emis de DNA se precizează că Lengyel Ladislau i-a promis unui candidat la concursul de ocupare a posturilor didactice, organizat în data de 21 iulie 2014, că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Ministerului Educației Naționale pentru obținerea subiectelor de examen, lucru pe care l-a și făcut, iar cu două zile după examen, adică pe 23 iulie inspectorul școlar a primit în schimbul „serviciilor” sale suma de 600 de lei.

Inspectorul şcolar a fost suspendat din funcţie

Potrivit comunicatului DNA, inspectorul școlar a acordat și o notă maximă unei învățătoare cu ocazia unei inspecții școlare, notă primită nemeritat. Răsplata a constat în alimente în valoare de 150 de lei, acordate de soțul învățătoarei, tot la sfârșitul lunii iulie.

Inspectoratul Școlar al Județului Covasna a reacționat la cele întâmplate printr-un comunicat de presă, prin care se spune că a fost suspendat contractul de muncă al inspectorului școlar până la finalizarea cercetărilor. „În consecință, dl. Lengyel Ladislau nu va mai exercita funcția de inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna. Alte măsuri în cazul dlui Lengyel Ladislau vor fi luate după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Menționăm că la Inspectoratul Școlar Județean Covasna nu a fost depusă nicio sesizare în legătură cu comportamentul și faptele dlui Lengyel Ladislau care contravin legislației în vigoare” – se arată în comunicatul IȘJ.

Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Brașov, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Lengyel Ladislau, iar acesta trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a județului Covasna decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, să nu exercite profesia de inspector școlar, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

„În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de informații. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” – se arată în comunicatul DNA.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.