ACTUALITATE 18 aprilie 2017

Rezultate finale ale controalelor de Paști

de Covasna Media | 1096 vizualizări

În scopul prevenirii apariției toxinfeciilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradițional, consumul de alimente de origine animală crește semnificativ, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Covasna a dispus măsuri specifice de control în această perioadă. Aceste măsuri vizează: o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse-, depozitate-, transportate- și comercializate carnea de miel, ouăle precum și alte alimente de origine animală sau non-animală destinate consumului uman.

În acest sens, în perioada 15 martie-15 aprilie 2017 inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Covasna, au efectuat controale și verificări ale modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoare și centre de sacrificare temporare, unități de tranșare a cărnii, carmangerii și măcelării, unități de depozitare, unități de alimentație publică, precum și în toate unitățile unde se comercializează alimente de origine animală și non-animală.

La finalul perioadei de control DSVSA Covasna comunică:

Din cele 1836 unități de procesare și comercializare a alimentelor, au fost efectuate controale la un număr de 352 operatorilor economici din domeniul alimentar. Totodată au fost efectuate 9 controale în trafic, cu ajutorul lucrătorilor de la poliția rutieră, verificând un număr de 115 autovehicole transportatoare de animale sau produse alimentare.

Deficiențele majore constatate au fost: produse alimentare fără etichete și fără trasabilitate, etichetare incompletă și necorespunzătoare, nu se monitorizează temperaturile de păstrare ale materiilor prime și a produselor finite, depozitare necorespunzătoare direct pe paviment sau în spații prea mici, depozitarea în același spațiu a materiilor prime și a produselor finite, igiena necorespunzătoare a unității, nu sunt asigurate toate facilităţile pentru igienizarea mâinilor, paviment și tavan deteriorat, funcţionare fără document sanitar-veterinar de înregistrare şi într-un spaţiu impropriu etc.

În urma controalelor au fost aplicate 11 amenzi contravenționale în valoare totală de 6.720 lei, au fost întocmite 20 avertismente în scris și au fost confiscate 32 kg preparate din carne fără elemente de identificare. Totodată au fost puse sub sechestru din cauza etichetării necorespunzătoare 33,850 kg file de pangasius congelat şi 14,21kg şalău de Nil.

A fost retrasă autorizația de funcționare a unei unități de comercializare a produselor alimentare și suspendată autorizația unei alte unități de același profil.

La cele două abatoare autorizate din județ (SC KRONSTADT SRL și SC TORO IMPEX SRL), până la această dată au fost sacrificate un număr total de 3501 miei, 8 iezi și 63 ovine adulte.

În piețele agro-alimentare din județ au fost examinate de personalul sanitar veterinar 436 miei, iar în unitățile de comercializare a fost inspectată cantitatea de 1.350 kg carne de miel.

Nu au fost constatate deficiențe semnificative în producerea și comercializarea altor produse alimentare specifice sărbătorilor Pascale.

Director executiv,

Dr. SIKÓ BARABÁSI Sándor

Teme articol: carne controale sanitare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.