Rezultate ale activităţii desfăşurate de către poliţiştii de la investigarea fraudelor în anul 2014
Unul dintre obiectivele pe care poliţiştii covăsneni şi le-au propus odată cu intrarea în anul 2014 a fost combaterea criminalităţii economico-financiare, în special în domeniile prioritare – achiziţii publice intercomunitare, contrabanda, corupţia, spălarea de bani şi evaziunea fiscală. Astfel, în acest an, poliţiştii de la investigarea fraudelor au desfăşurat în permanenţă activităţi, au organizat şi participat la acţiuni, urmărind cu prioritate aceste aspecte.
Activitatea pe linia combaterii faptelor de evaziune fiscală se remarcă prin rezultate pozitive, iar acest lucru o arată şi cifrele. Vom detalia în cele ce urmează, pe domenii de activitate.
Pe linia combaterii fenomenului infracţional în domeniul comercializării ilicite a ţigaretelor şi alcoolului, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au acţionat în baza a două planuri de măsuri.
În anul 2014, pe această linie au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare, trei percheziţii informatice şi au fost înregistrate nouă dosare de cercetare penală. De asemenea, au fost confiscate 238.941 fire de ţigarete, 3.049 kg de tutun, 768 litri alcool şi 3.604 litri de vin. Au fost indisponibilizate trei autovehicule şi s-au aplicat 14 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 18.000 de lei pentru abateri constatate în acest domeniu.
Pe linie de silvicultură s-a acţionat în baza planurilor de acţiune proprii în vederea prevenirii şi combaterii faptelor ilicite ce se pot comite în cadrul operaţiunilor de tăiere, transport şi prelucrare a lemnului.
Pe raza judeţului Covasna funcţionează aproape 400 de societăţi comerciale autorizate să exploateze, să debiteze şi să valorifice material lemnos, însă nicio societate dintre acestea nu efectuează în mod direct operaţiuni de export cu material lemnos.
În acest an, poliţiştii au efectuat 10 acţiuni de amploare pe linie de silvicultură, fiind verificate 13 societăţi comerciale de profil.
Cifrele arată că în acest domeniu, în anul 2014 poliţiştii de la investigarea fraudelor au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 12.000 de lei, au înregistrat peste 20 de dosare penale pentru evaziune fiscală în domeniul silviculturii, prejudiciul total fiind de 2.423.814 lei.
În ceea ce priveşte înşelăciunile privind recrutarea forţei de muncă în străinătate, poliţiştii au înregistrat în acest an 36 de dosare penale pentru săvârşirea unor astfel de fapte, prejudiciul total cauzat ridicându-se la sume de milioane de lei.
Începând cu luna ianuarie a acestui an, s-a acţionat în baza planului de măsuri „ANGAJATORUL”, iniţiat de către Direcţia de Investigare a Fraudelor şi s-a urmărit prevenirea, descoperirea şi sancţionarea ilegalităţilor care se comit cu ocazia angajării persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. În urma activităţilor desfăşurate în cadrul acestei acţiuni pe parcursul a circa trei luni de zile, au fost întocmite 13 dosare penale, prejudiciul total cercetat fiind de peste 2.800.000 de lei.
Exemplu:
Începând cu luna ianuarie a anului 2013, la nivelul IPJ Covasna au fost înregistrate 126 de plângeri privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune de către reprezentanţii unor societăţi comerciale din Târgu Secuiesc şi Cluj-Napoca.
În fapt, peste 200 de persoane au sesizat faptul că reprezentantul firmei din Târgu Secuiesc, împreună cu angajaţii acesteia, le-au indus în eroare cu privire la încheierea unor contracte de consultanţă şi prestări servicii prin atestarea în fals a unor date despre clauzele unui contract de muncă în Germania, pe care ar fi urmat să îl încheie cu firma colaboratoare din Cluj-Napoca.
De asemenea, s-a stabilit că fiecare persoană prejudiciată a cheltuit suma aproximativă de 1.200 de lei pentru întocmirea întregii documentaţii (fişă medicală, declaraţii, fotografii, copii legalizate, drumuri până la Cluj-Napoca), pentru ca în final să nu încheie nici până astăzi vreun contract de muncă.
Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Covasna
Agent de poliţie Nicoleta Marin