Reuniunea „Români pentru români”, ediţia a II-a
Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) și Consiliul Director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) organizează ediția a II-a a reuniunii cu tema Români pentru români. Manifestarea va avea loc la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, în ziua de 14 martie 2020, Ziua solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita și Mureș.
La reuniune urmează să participe: PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, conducerile asociațiilor nonguvernamentale membre ale FCRCHM, instituții și personalități din țară care s-au remarcat prin acțiunile de sprijinire a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș pentru păstrarea și afirmarea identității naționale, prefecții celor trei județe, senatori și deputați din județele Covasna și Mureș, primari români, protopopii şi preoţii ortodocşi, directori ai unor instituţii de cultură și ai şcolilor cu predare în limba română, consilieri judeţeni, conducători ai unor instituţii deconcentrate, lideri judeţeni ai principalelor partide politice ş.a.
Programul Reuniunii va cuprinde: prezentarea şi discutarea notei privind gestionarea problemelor adresate Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României privind asigurarea dăinuirii românești și normalizarea conviețuirii interetnice în județele Covasna, Harghita și Mureș și a informării cu privire la principalele aspecte ale solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna și Harghita în anul 2019.
Cu această ocazie va fi înmânat Premiul Pr. prof. dr. Ilie Moldovan, distincţie care se acordă anual, în 14 martie, Ziua solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita și Mureș, unor personalități care s-au remarcat în susținerea demersurilor românilor din județele menționate pentru păstrarea și afirmarea identității naționale. S-a hotărât ca premiul să poarte această denumire în memoria unui mare suflet românesc, regretatul preot prof. dr. Ilie Moldovan, care a activat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna”din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, a cărui solidaritate luminoasă cu acest spaţiu „care are cei mai mulţi sfinţi” – cum Sfinţia Sa obişnuia să spună – rămâne peste timp de o exemplaritate aureolată cu statut de simbol. În consens cu această hotărâre, Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a aprobat Regulamentul de acordare a Premiului Pr. prof. dr. Ilie Moldovan.
Potrivit prevederilor Regulamentului, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș acordă anual cinci premii Pr. prof. dr. Ilie Moldovan, după cum urmează: un premiu pentru sponsori și binefăcători care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe, a școlilor în limba română și a instituțiilor de cultură românești din cele trei județe; un premiu pentru cercetătorii care s-a remarcat prin profesionalismul lor și prin participarea la proiectele de cercetare referitoare la istoria, cultura și spiritualitatea românească din Arcul Intracarpatic; un premiu pentru parteneri care au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-științifice din cele trei județe; un premiu pentru publiciștii care a relatat cu obiectivitate și consecvență problematica specifică a dăinuirii românești în cele trei județe și a conviețuirii interetnice româno-maghiare din zonă, și un premiu pentru conducătorii unor asociații culturale și civice care s-a implicat în îmbunătățirea vieții comunitare românești din cele trei județe.
Beneficiarii premiilor Pr. prof. dr. Ilie Moldovan, acordate potrivit Regulamentului menționat, pot fi cetățeni români din țară și din străinătate care și-au asumat cauza românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș și respectă valorile „pentru viață" pe care Părintele Ilie Moldovan le-a promovat cu aceeași determinare în vederea armoniei vieţii interetnice din zonă, a dăinuirii și mântuirii neamului românesc. Laudatio fiecărui premiant va fi popularizată prin mass-media și pe rețelele de socializare, iar personalitățile premiate vor fi invitate la principalele evenimente de cultură și spiritualitate românească organizate în cele trei județe.
În urma dezbaterilor care vor avea loc, participanții la Reuniune vor adopta Declarația de la Sfântu Gheorghe adresată Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României privind asigurarea dăinuirii românești, normalizarea convieţuirii interetnice în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş și stoparea instaurării stării de facto de co-suveranitate cu Ungaria a așa-zisului „ținut secuiesc”.
(Biroul de presă a FCRCHM)