ACTUALITATE 29 decembrie 2017

Retrospectivă: 2017 - Anul turismului şi sportului în judeţul Covasna

de Observatorul de Covasna | 790 vizualizări

Anul 2017 a fost „Anul turismului” în judeţul Covasna, dar a marcat şi o serie de realizări şi investiţii semnificative în cultură, sport şi protecţia mediului, printre acestea numărându-se noua arena sportivă din Sfântu Gheorghe, cu 3000 de locuri, şi Centrul de management integrat al deşeurilor de la Leţ.

*** Fostul cinematograf “Arta” din Sfântu Gheorghe a fost repus funcţiune după aproape 20 de ani, inaugurarea având loc în luna ianuarie. Cinematograful are două săli cu 80, respectiv 76 de locuri, denumite Chaplin şi Fellini, în care pot fi vizionate filme 2D şi 3D. Investiţia realizată de autorităţile locale s-a cifrat la peste 7 milioane de lei.

*** Şcoala gimnazială din localitatea Comandău, distrusă de un incendiu izbucnit la începutul lunii ianuarie din cauza unui coş de fum deteriorat, va fi reconstruită anul viitor, Consiliul Judeţean Covasna obţinând în acest scop suma de 3,8 milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Imaginile cu şcoala din Comandău, care au circulat pe internet, au impresionat foarte mulţi oameni din ţară şi străinătate, care au donat cărţi sau bani în contul Asociaţiei Pro Comandău, iar Asociaţia pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe a demarat o campanie de strângere de fonduri, la care şi-au dat concursul Trupa “Zurli” şi Opera Comică pentru Copii din Bucureşti.

*** Multiplul campion paralimpic Eduard Novak a fost reales preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism, în cadrul adunării generale desfăşurate în luna februarie în staţiunea Balvanyos. Calificarea cicliştilor români la Jocurile Olimpice şi cele Paralimpice de la Tokyo 2020 şi obţinerea cel puţin a unei medalii la aceste competiţii se numără printre obiectivele sale principale.

*** Consiliul Judeţean a lansat oficial, în luna martie, “Anul turismului în judeţul Covasna”, generic sub care au fost promovate pe plan naţional şi internaţional turismul balnear şi wellness, conacele, meşteşugurile tradiţionale şi gastronomia locală, centrele de echitaţie şi băile tradiţionale. În luna septembrie, a fost lansată aplicaţia mobilă #VisitCovasnaCounty, prin intermediul căreia turiştii pot obţine informaţii despre atracţiile turistice, unităţile de cazare şi evenimentele organizate în zonă.

*** Brutăria Diószegi din Sfântu Gheorghe a câştigat Trofeul “Pâinea anului” pentru cea mai bună pâine fabricată industrial în România, la concursul GastroPan desfăşurat în luna martie la Sibiu, prezentându-se în faţa juriului cu o pâine neagră cu cartofi. Este pentru a treia oară când brutăria din Sfântu Gheorghe câştigă acest trofeu, primul fiind adjudecat în 2009, iar al doilea în 2011.

*** Secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, renovată şi modernizată după un model american, a fost inaugurată oficial în cursul lunii aprilie. Secţia dispune, printre altele, de trei unităţi de terapie intensivă cu unul şi două incubatoare, precum şi şase saloane cu câte două paturi şi pătuţuri pentru mame şi copii. Investiţia s-a cifrat la peste un milion de euro şi a fost realizată de Consiliul Judeţean Covasna, în cadrul unui proiect mai amplu cofinanţat din fonduri europene, ce a vizat reabilitarea Spitalului.

*** Teatrul “Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a aniversat în luna aprilie 30 de ani de existenţă, evenimentul fiind marcat printr-o retrospectivă şi un “maraton” de spectacole. În toamna acestui an, Teatrul “Andrei Mureşanu” a organizat prima ediţie a Festivalului de debut în regie “DbutanT”, câştigată de Nagy Botond, absolvent al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, pentru regia spectacolului “Oneghin”, producţie a Teatrului “Figura” din Gheorgheni. Ediţia de anul trecut a festivalului a fost dedicată actorilor debutanţi, iar cea de anul viitor va fi dedicată tinerilor scenografi.

*** Echipa de baschet feminin Sepsi SIC din Sfântu Gheorghe a cucerit anul acesta, pentru a doua oară consecutiv, titlul de campioană naţională a României. Victoria echipei antrenate de Mikes Zoran a fost sărbătorită în luna aprilie, împreună cu comunitatea locală din Sfântu Gheorghe, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în centrul municipiului, cu prilejul Zilelor oraşului.

*** Ansamblul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe va fi reabilitat şi modernizat anul viitor printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene. Conducerea Consiliului Judeţean Covasna şi Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru au semnat în luna mai contractul de finanţare în valoare totală de aproape 22 milioane de lei.

*** Prinţul Charles al Marii Britanii a revenit şi în acest an la conacul său din Valea Zălanului, cumpărat în anul 2008, unde obişnuieşte să petreacă în fiecare an câteva zile de vacanţă. La începutul lunii iunie, prinţul de Wales a vizitat, printre altele, Muzeul etnografic în aer liber din localitatea Cernat şi cetatea Ika, care datează din secolul al 13-lea.

*** Echipa de fotbal Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a promovat în Liga I, evenimentul fiind sărbătorit la începutul lunii iunie cu jocuri de artificii şi un concert al formaţiei Edda din Ungaria în centrul municipiului. Promovarea a fost una istorică, Sepsi OSK fiind prima echipă din judeţul Covasna intrată în liga întâi. Parcursul a fost, însă, dificil, iar Sepsi luptă pentru a scăpa de retrogradare.

*** Liga Cultural Creştină “Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe a aniversat anul acesta două decenii şi jumătate de existenţă şi activitate în slujba comunităţilor româneşti din judeţele Covasna şi Harghita. Liga, fondată de un grup de intelectuali, a contribuit de-a lungul timpului la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a Muzeului Spiritualităţii Româneşti, Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, Centrului Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi la canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna. Festivităţile au fost onorate de prezenţa mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza.

*** Un teren de concursuri pentru atelaje cu doi cai, amenajat pe o suprafaţă de şapte hectare în localitatea covăsneană Olteni printr-o investiţie a autorităţilor locale, a fost inaugurat în luna iulie. Potrivit specialiştilor, acesta este cel mai modern teren de acest fel din ţară şi competitiv la nivel mondial.

*** Alpiniştii Csenteri Levente, Tulit Zsombor şi Szabó Attila au atins, la sfârşitul lunii iulie, vârful Chapaev (6100 m) din masivul Tien Shan (Asia Centrală), primii doi reuşind, la începutul lunii august, să escaladeze şi vârful Khan Tengri, înalt de 7010 metri. Expediţia s-a înscris în proiectul “Secui la înălţime”, ce are ca scop escaladarea celor mai înalte piscuri de pe cele şapte continente.

*** Covăsneanul Bagoly Levente a participat în luna august la cea de-a V-a ediţie a Transcontinental Race, una dintre cele mai dure curse de anduranţă din Europa, desfăşurată pe distanţa Belgia-Grecia. Ciclistul în vârstă de 29 de ani a străbătut pe două roţi 3.998 de kilometri în 12 zile, 14 ore şi 15 minute, ajungând la finish pe poziţia 19 din peste 230 de concurenţi înscrişi în competiţie.

*** Noua arenă sportivă din Sfântu Gheorghe, construită cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii la ieşirea din municipiu spre Miercurea Ciuc, a fost pusă în funcţiune, inaugurarea oficială având loc în luna septembrie. Moderna bază sportivă are o capacitate de 3000 de locuri în tribune. Lucrările au fost începute în 2014, iar investiţia s-a cifrat la aproape 19 milioane de euro.

*** În luna octombrie a fost lansat oficial programul “Iniţiere în sport”, finanţat de Consiliul local Sfântu Gheorghe. Programul se adresează copiilor de grădiniţă aflaţi în grupa mare, precum şi copiilor din clasele pregătitoare şi clasele I şi vizează iniţierea în mai multe sporturi, printre care patinaj, hochei şi baschet. Pentru primul an, din bugetul local au fost alocaţi peste 520.000 de lei pentru acest program.

*** Un grup de militari din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte “Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe au arborat la sfârşitul lunii octombrie, pentru al 21-lea an consecutiv, tricolorul românesc pe cel mai înalt vârf din ţară - vârful Moldoveanu (2544 m) din masivul Făgăraş. Această ascensiune a devenit o tradiţie pentru militarii batalionului, care începând din 1996 au escaladat în fiecare an acest vârf, pe diferite trasee, pentru “a aduce un omagiu gloriei vânătorilor de munte”.

*** Centrul de management integrat al deşeurilor realizat în urmă cu doi ani în localitatea Leţ a devenit operaţional începând cu luna octombrie, acesta urmând să funcţioneze în cadrul unui sistem unitar de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului. Centrul cuprinde printre altele, o linie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compostare şi un depozit ecologic în care s-au investit peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, guvernamentale şi locale. Aici vor fi colectate toate deşeurile menajere din judeţul Covasna, care în ultimul an au fost transportate la Braşov. Judeţul Covasna este unul dintre primele din ţară care a reuşit să operaţionalizeze acest sistem.

*** În luna noiembrie, Fundaţia Comunitară Covasna a pus gratuit la dispoziţia firmelor autohtone o siglă prin care pot să-şi marcheze produsele, pentru a putea fi mai uşor identificate de către consumatori. Acţiunea se înscrie în cadrul unei campanii de promovare şi încurajare a consumului de produse locale demarată în urmă cu un an.

*** Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe au realizat în luna noiembrie, în premieră, nouă operaţii laparoscopice unor copii, în cadrul unui workshop de chirurgie pediatrică, ce a fost coordonat de medicul Reza Vahdad de la Universitatea din Marburg, Germania. Aparatura laparoscopică, achiziţionată de Consiliul Judeţean Covasna cu circa 75.000 de lei, a intrat în dotarea spitalului în luna februarie a acestui an.

Agerpres

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.