ACTUALITATE 4 octombrie 2019

Reședința de județ, sufocată de mașini

de Daniela Luca | 1252 vizualizări

Peste 20.000 de autoturisme sunt înregistrate, dar cifra reală este mai mare, spune primarul

Pe zi ce trece, municipiul Sfântu Gheorghe devine din ce în ce mai aglomerat, fapt bine cunoscut și de municipalitate. Primarul Antal Árpád a declarat în cadrul unei conferințe de presă că numărul de mașini înmatriculate în Sfântu Gheorghe este de peste 20.000 de unități, conform datelor actualizate, iar infrastructura nu mai poate face față creșterii galopante. Cu toate acestea, primăria încearcă să găsească soluții, spune primarul.  

„Am făcut o analiză pe numărul de autoturisme din oraș, pentru că simțim în fiecare zi că suntem din ce în ce mai aglomerați în trafic și evident trebuie să avem informații la zi. Anul trecut în octombrie am ajuns la cifra de 20.000 de autoturisme înregistrate în municipiul Sfântu Gheorghe. Această cifră se referă doar la acele autoturisme unde persoana fizică are domiciliul în Sfântu Gheorghe, respectiv persoana fizică are sediul sau punct de lucru în Sfântu Gheorghe. Deci cifra reală este mult mai mare”, a declarat Antal Árpád. 

În această cifră nu intră autoturismele luate în leasing ale acelor societăți care nu au sediul principal sau punct de lucru în Sfântu Gheorghe. De asemenea, nu sunt luate în calcul autoturismele înregistrate în străinătate, prezente într-un număr mare pe străzile din municipiu.

De precizat este că în perioada 2009 – 2014, numărul autoturismelor a scăzut cu peste 1.000 de mașini, iar acest lucru se datorează în mare parte programului „Rabla”, spune edilul. 

„Nu suntem pentru a distruge spațiul verde”

Conform acestuia, anul în care numărul autoturismelor a început să crească dramatic este 2016. Atunci în municipiu au fost înregistrate peste 1.400 de mașini noi.  În anul următor, s-au adăugat încă 190 de mașini, iar în 2018 un număr de 840 de vehicule noi au apărut pe străzi. În acest ritm, se impune găsirea unor soluții pentru a asigura locurile de parcare. Chiar dacă situația este critică, primarul crede că micșorarea spațiilor verzi nu este o soluție. 

„În acest an, până pe 20 septembrie, deja suntem la 802 autoturisme în plus, deci cu siguranță vom depăși cifra de 1.000 de autoturisme în plus față de anul precedent. Evident se pune întrebarea unde parchează aceste mașini. Noi în acest moment încercăm să găsim soluții să mai facem locuri de parcare. Nu suntem pentru a distruge spațiul verde. Asta vreau să spun foarte, foarte clar și să înțeleagă toată lumea și cred că trebuie să înțelegem că pe termen lung este în interesul acestui oraș să nu distrugem tot ce înseamnă spațiu verde pentru a face locuri de parcare. Încercăm să găsim soluții prin zone care sunt în zone semi industriale pe care încercăm să le scoatem din oraș, iar în locul acestor zone să facem locuri de parcare. (...) Noi acum încercăm să facem o analiză, dar va dura cel puțin o jumătate de an, să vedem exact cine unde își ține mașina”, a mai spus primarul.  

Mai mult, la această problemă a creșterii bruște a numărului de mașini, se adaugă și vechimea multora dintre ele. E nevoie de modificări legislative astfel încât mașinile poluante să nu mai treacă granița țării, mai adaugă Antal Árpád. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.