ACTUALITATE 20 iulie 2017

Reprezentanții societății civile critică măsura privind CAS și CASS în cazul contractelor part-time

de Agerpres | 1358 vizualizări

Reprezentanții societății civile în Consiliul Economic și Social atrag atenția că măsura anunțată de premierul Mihai Tudose referitoare la achitarea CAS și CASS de către angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară în cazul contractelor de muncă cu timp parțial ar putea mări costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajați din România.

„Privind cu îngrijorare declarațiile prim-ministrului Mihai Tudose de la debutul ședinței de guvern de astăzi privind achitarea CAS și CASS de către angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară în cazul contractelor de muncă cu timp parțial (care presupun mai puțin de 8 ore de lucru pe zi), reprezentanții societății civile în Consiliul Economic și Social atrag atenția că această măsură ar putea mări costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajați din România, ar putea duce la reducerea veniturilor nete (banii primiți efectiv de angajați) și chiar și la un val de demiteri“, precizează un comunicat transmis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, în ședința din data de 18 iulie, Plenul Consiliului Economic și Social, format din reprezentanți ai confederațiilor naționale patronale și sindicale și ai structurilor asociative ale societății civile, a votat unanim avizarea negativă a proiectului de Ordonanță de Guvern.

„Actul normativ constituie o imixtiune serioasă în dreptul angajatorului de a-și organiza activitatea și va duce la desființarea unui număr important de astfel de locuri de muncă din mediul privat, precum și la o reticență mai mare a întreprinzătorilor de a învesti în sectoare în care acest tip de muncă este obișnuit. De asemenea, dacă este adoptată, Ordonanța de Guvern va crea probleme și pentru organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice care implementează proiecte cu finanțare nerambursabilă și folosesc acest tip de contracte, care, pentru a se încadra în bugetul disponibil, ar putea fi puse în situația de a scădea veniturile nete ale angajaților sau de a renunța la o parte din contracte, afectând bunul mers al proiectelor“, menționează reprezentanții societății civile în CES.

În opinia acestora, practic, chiar și în situația în care un angajat lucrează 4 ore pe zi la un angajator și 4 ore pe zi la alt angajator, când este exclusă varianta 'muncii la gri', contribuțiile plătite de ambii angajatori vor crește substanțial.

Aceștia consideră că măsura riscă să fie dăunătoare tocmai pentru angajații pe care își propune, teoretic, să îi protejeze.

Reprezentanții societății civile în CES consideră, de asemenea, că este inacceptabil ca Guvernul să ignore avizul dat de această instituție, fără să încerce nici măcar un dialog cu reprezentanții părților.

Reprezentanții societății civile din CES care se opun acestei măsuri fac parte din Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Consiliul Tineretului din România (CTR), Asociația C4C — Communication for Community, Academia de Advocacy, Federația Națională OMENIA a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești — UCECOM, Asociația InfoCons, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, Asociația HR Management Club, Fundația Agenția de dezvoltare comunitară 'Împreună', Uniunea Studenților din România.

Consiliul Economic și Social este for consultativ al Guvernului și Parlamentului, înființat în baza art. 141 din Constituția României și funcționând conform legii nr. 248/2013, cu modificările și completările ulterioare. Plenul C.E.S. este format din reprezentanți ai confederațiilor naționale patronale, ai confederațiilor naționale sindicale și ai structurilor asociative ale societății civile, câte 15 persoane din fiecare parte.

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.