ACTUALITATE 29 august 2016

Reprezentanţii Forumului Civic cer retragerea informaţiilor denaturate despre Mihai Viteazul postate la un infopoint

de Agerpres | 799 vizualizări

Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş consideră „jignitoare“ informaţiile referitoare la statuia voievodului Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, prezentate de punctul de informare turistică din municipiu şi cer retragerea acestora, cu scuzele de rigoare din partea autorităţilor locale.

Unul dintre fondatorii Forumului, Ioan Lăcătuşu, a declarat pentru AGERPRES că este „incalificabilă“ afirmaţia potrivit căreia voievodul Mihai Viteazul ar fi profitat de „starea tulbure“ din Transilvania de la sfârşitul secolului al XVI-lea pentru a se "autoproclama" principe, iar ulterior voievod al Moldovei.

„Mi se pare un gest incalificabil, degradant pentru publicistul sau istoricul, cine o fi fost autorul acestui text, dar mai ales al celor care şi-au dat girul să apară acest text în mediul public. Sper că raţiunea va învinge şi le va fi ruşine celor care au scris aceste rânduri şi textul va fi retras (...). Aşteptăm fapte, scuze şi retragerea acestui text din circuitul public“, a afirmat Ioan Lăcătuşu.

infopoint Mihai ViteazulPotrivit acestuia, este inacceptabil să eludezi adevărul istoric şi să vorbeşti despre Mihai Viteazul fără să nu aminteşti că secuii au luptat alături de el, iar voievodul le-a oferit privilegii. Lăcătuşu a apreciat ca fiind „lipsit de eleganţă“ şi faptul că autorii textului menţionează că în locul actualei statui a lui Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe era preconizată ridicarea unui monument dedicat revoluţionarului paşoptist Gabor Aron.

„O să avem grijă să facem cât mai cunoscut acest text în ţară, să vadă ţara cum este cinstit Mihai Viteazul“, a mai spus Ioan Lăcătuşu.

În textul prezentat de infopoint-ul aflat în vecinătatea Primăriei Sfântu Gheorghe se menţionează că în anul 1943 s-a dorit ca în actuala Piaţă Mihai Viteazul să fie ridicată „o statuie a eroului revoluţionar Gabor Aron“, dar „greutăţile materiale cauzate de război, precum şi schimbarea regimului“ nu au făcut posibil acest lucru, dar la mijlocul anilor '70, pe timpul „republicii socialiste“, în acest loc a fost ridicată o statuie în cinstea „preamăritului erou al istoriei românilor, Mihai Viteazul“.

„Mihai Viteazul, profitând de starea tulbure din Transilvania la sfârşitul secolului al XVI- lea, s-a autoproclamat principe, iar puţin mai târziu, voievod al Moldovei. În istoriografia românească, voievodul Mihai a devenit erou legendar al primei unificări a 'principatelor române', adică Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Grupul statuar a fost realizat în stil clasic, în centru aflându-se conducătorul călare, iar lângă el, cei cinci eroi secundari care îl proslăvesc pe voievod“, se arată în postare.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că va verifica informaţia după ce consilierul local, Andrei Cochior, i-a atras atenţia asupra detaliilor prezentate de punctul de informare turistică.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.